Dodaj do ulubionych

co okazalo sie niepotrzebne?

25.02.04, 11:55
DDMDKWD!

(drogie doswiadczone mamy do ktorych wkrotce dolacze!)

Mam juz skompletowanych 98% rzezy dla dziecka i kilka zostawilam na "po
porodzie" albo na "jesli okaza sie naprawde potrzebne"
i stad moj post - co okazalo sie zakupem bez sensu? czego byscie juz nie kupily ?

Renia + chlopczyk (15 marca 2004)
Obserwuj wątek
    • orchidea22 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 12:18
      cześć. Smoczków bo nie uzywam i uzywać nie chcę, ale dotarło to do mnie dużo
      później, pudru - bo uzywamy oliwki, kremów różnych - bo nie wiem do czego służą
      a używam tylko Johnsona Allweather cream na pysio, a i kosmetyków Johnsona bo
      podobno uczulaja takie maluchy. Nie sądzę żeby wszystkie,a le skoro powtórzono
      mi to i w szpitalu i potem usłyszałam to od dwóch różnych połoznych to może cos
      w tym jest i nie warto ryzykować. Bambino w pierwszych dwóch m-cach zycia,
      potem Johnson jest ok. A! Rożek jeden tylko wystarczy a i to na bardzo krótko.
      Na pewno zbedny jest taki smieszny misio z gabki do wanienki bo niemowlę jest
      do tego zdecydowanie za małe i tylko utrudniona jest kąpiel. Staojak pod
      wanienke w moim wypadku okazał sie zbedny, ale to zależy jakie kto ma warunki w
      łazience smile)) To chyba tyle. Pomogłam? smile))
      • ainer1 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 12:42
        Hej Orchidea!

bardzo, chyba mamy podobny gust bo:

> cześć. Smoczków bo nie uzywam i uzywać nie chcę, - TAK JAK JA smile WIEC NIE MAM
        ale dotarło to do mnie dużo
        > później, pudru - bo uzywamy oliwki - TAK, kremów różnych - bo nie wiem do
        czego służą
        >
        > a używam tylko Johnsona Allweather cream na pysio, a i kosmetyków Johnsona bo
        > podobno uczulaja takie maluchy. Nie sądzę żeby wszystkie,a le skoro powtórzono
        > mi to i w szpitalu i potem usłyszałam to od dwóch różnych połoznych to może
        cos > w tym jest i nie warto ryzykować.
        TEZ TAK SADZE
        Bambino w pierwszych dwóch m-cach zycia, - MAM MYDELKO I JUZ

> potem Johnson jest ok. A!
        Rożek jeden tylko wystarczy a i to na bardzo krótko. - MAM DWA, ALE 1 BEDZIE ZA
        KOCYK DO LOZECZKA smile

> Na pewno zbedny jest taki smieszny misio z gabki do wanienki bo niemowlę jest
        > do tego zdecydowanie za małe i tylko utrudniona jest kąpiel.
        NO I NIE MAM TEGO smile
        Staojak pod
        > wanienke w moim wypadku okazał sie zbedny, ale to zależy jakie kto ma warunki
        w łazience smile))
        JA BEDE ADAPTOWAC PRALKE - DUZA I NIETYPOWA smile

To chyba tyle. Pomogłam? smile))

DZIEKUJE!
        RENIA
        • magdamroziuk Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 13:45
          Nie da się z góry powiedzieć co się nie przyda, bo nie wiesz jakie będzie Twoje
          dziecko.
          I tak:

Smoczek jak najebardziej u mnie się przydał - w domu wypluwa, ale w wózku chce
          koniecznie!

Kosmetyki to mam Nivea i się sprawdzają.
          Oliwka bardzo szkodzi mojemu małemu - za tłusta i zatyka pory i powoduje
          trądzik noworodkowy. Zasypka tylko zbija się w grudki i ociera. No i sypie się
          wszędzie...
          Niepotrzebny też był środek na kolki kupiony wcześniej.
          Za to polecam Sudokrem do pupy i Nanobase na buźkę i suchą skórkę.

Nie używamy myjki do mycia, lepiej dłonią, ale bez gąbki-misia na początku
          byłoby kiepsko! Mój noworodek był malutki - 3120g,52cm i świetnie do takiej
          gąbki pasował. Leżał wygodnie i kąpało sięgo bez stresu i ryzyka zalania pępka.
          Potem misio powędrował do kosza. Ale małemu na tym wygodniej niż trzymanego
          kąpielowym chwytem "za pachę". Wiem, bo teraz tak kąpię.
          A kąpiemy na stole w pokoju. Łazienka za mała i wieje w niej.

No i żadnych ubranek z kołnierzykami! Obcierają i dziecko się przegrzewa na
          szyjce i dostaje potówek.
      • lunis Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 07:11
        Dołączę się wypowiedzi i w moim przypadku mam za mało rożków bo 3 które
        dostałam w prezeńcie okazało się że nie nadążam z praniem i przydałyby się
        jeszcze ze 3.Tak więc nie każdemu rożki nic nie dają.Mi są bardzo
        przydatne.pozdr.
        • kiniast Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 11:42
          co do rożków mi również okazał się potrzebny, ale ja do rożka wkładałam
          flanelową pieluchę i gdy dziecku się ulało to prałam pieluchę a nie cały rożek
          polecam!
      • kssia Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 13:32
        Ja nakupiłam za duzo poscieli , wystrczył zupełnie rożek . Mała na teraz 10
        miesięcy i śpi z nami , niepotrzebne okazałao sie łóżeczkosmile)))Trzymamy w nim
        zabawkismile Zasypki i kremy których do dziś nie używam - wystarczy oliwka i
        sudokrem do pupy. Najbardziej nie trafiony był jednak leżaczek , teraz nie ma
        go gdzie trzymać, potykamy sie o niego. Mała wolała lezeć w foteliku
        samochodowym , lezaczka nie cierpiała. pozdrawiam
    • goniab3 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 13:54
      A ja także nie wyobrażam sobie kąpania dziecka bez gąbki- misia, to najlepszy
      wynalazek!!! Dziecko sobie spokojnie i bezpiecznie leży a ja mam obie ręce
      wolne. U mnie za to zbędny okazał się rożek, a także wanienka, od początku
      kąpaliśmy małą w duzej wannie.
      Pomogłam? Chyba nie, tylko na mieszałam w głowie.
      • olamajka Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 19:28
        No to ja jeszcze zamieszam:
        - Rożek nam się absolutnie nie przydał (mam dwa, a już taki jeden udziwniony z
        kokardkami itp to w szafie non stop leży.)
        - podstawka pod wanienkę - i tak kładliśmy wanienkę na podłodze i było mi
        wygodnie
        - gąbka misio - nie było mi na niej wygodnie, a i Marek od początku był
        niespokojny duch i się wiercił więc bałam się że z niej spadnie do wody smile
        (namieszałam co?)
        - Nożyczki do paznokci z zaokrąglonym czubkiem - człowieku nawet sobie nie
        jestem tym w stanie obciąć paznokci, co innego cążki tej samej firmy
        (Canpolbabies - chyba mnie nie pozwą?)
        - kaftaniki - ściągały mu się pod same pachy taki z niego był żywczyk (a tego
        nie przewidzisz, mój taki po babci chyba?), co innego body! Aha no i bez
        kołnieżyków,
        - śpiochy nierozpinane w kroku- koszmar w nocy; wszystkie poszły do PCK
        - nadstawka do przewijania,a i owszem przydaje się do dziś tylko czemu nie
        kupiłam od razu tej większej ( ale za to ma zagłówek - super)
        - smoczki - to dopiero było utrapienie, on co prawda może by i chciał, ale mu
        co chwila wypadał, a wtedy był większy wrzask niż przed podaniem mu go.
        - wanienkę teraz to kupiłabym małą, bo i tak jak zaczął wierzgać nóżkami to go
        przenieśliśmy, do naszej wanny, bo był wszędzie potop. Mimo, że z dużej jeszcze
        nie wyrósł
        - nie kupij nosidełka Chicco - drogie i niezbyt wygodne latem (grube obicie
        było nieprzewiewne, mały był cały mokry)
        - puder - mam do dziś
        - oliwka - używałam w małych ilościach, ale używałam, więc nie rób tylko
        zapasów, ale bepanten maść okazał się nieraz wybawieniem

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać.

Szkoda, że jak byłam w ciąży to nie mieliśmy jeszcze internetu. Wiele pieniędzy
        by się zaoszczędniło wink)

Pozdrowienia Ola i Mareczek (23 V 03)

• kopytko1 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 19:49
          Witam,a ja Was zaskoczę pudru zużyłam bodajże ze 4 opakowania a za to oliwki
          nawet jednego !A coś mi sie wydaje ze to zalezy od tego kiedy dzidzi apojawia si
          ena swiecei,u nas bylo goraco i absolutnie w gre oliwka nie wchodzila,tylko puder.
          Kosmetyki wszystkie Nivea Baby.
          Rożek nie używany wogóle,ale był po starszym synku.
          Stojak i owszem super boplecy nie bolą a do wanny bez misia,niema to jak ręce(no
          ale ja już miałam wprawę),teraz wanienika już w dużej wannie,albo prysznic szybkismile
          Kaftaniki i wszelkie wiązania na tasiemki ,wstrętne,zamiast tego
          body,body,body..i śpioszki rozpinane w kroku,pajacyki również..
          Do pupci sudocrem,linomag...są oki
          Smoczek kupiony ale nie przydał sięsad to też zależy od dziecka bo u
          pierworodnego był potrzebny już w szpitalu(a smokał jakieś 3 miesiące)
          Uwaga na małe ubranka!!Nie kupuj za dużo na raz,dokupisz w trakcie,dzidzie
          strasznie szybko rosną,to same z pieluchami...

POzdrawiam,Ewa

• drumla21 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 20:20
      u nas absolutnie nieprzydatna okazała się gruszka do noska canpol, a do
      oczyszczania noska używam rogu pieluszki tetrowej czasem namoczoego w
      kropelkach Tetrisal (polecam, to sól fizjologiczna, ale z bezpiecznym
      zakraplaczem) Powodzenia i szybkiego porodu!
      • konkubinka Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 21:09
        nosidełko , jakiekolwiek.....
        • driadea Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 21:56
          Ja nie kupowałam misia z gąbki, ale takiego plastikowego (do 8 m-ca) użyty
          zaledwie parę razy, tak samo jak wanienka i stojak- okazały się niepotrzebne,
          bo kąpię małą w dużej wannie odkąd tylko odpadła pępowinka.
          Pudru nie używam, ale nie kupiłam, więc się nie zmarnował smile
          Tak jak któraś przedmówczyni uznałam, że nożyczki do paznokci są zbędne (nawet
          nie bardzo potrafię się tym posługiwac ;P), za to maleńkie cążki są genialne!
          Nosidełko jak najbardziej,(womar-przewiewne, ale dobre na zimę też- wystarczy
          na kilka lat, bo jest do 16 kg) bardzo nam się przydaje, wcześniej po domu, bo
          malutka cały czas chciała być przy mnie, teraz jak wychodzimy na krótszy
          spacerek (30 min.)
          Pieluchy tetrowe- jeśli nie zamierzasz ich używać do przewijania, kup tylko
          dwie, trzy sztuki, jako podkład. Bardziej polecam flanelowe.
          U nas oliwka bardzo się przydaje, bo malutka uwielbia masaże smile
          Co drugi dzień używamy balsamu ułatwiającego zasypianie J&J (mała nie ma
          uczulenia na żadne kosmetyki, J&J także, ale faktycznie podobno zdarzają się
          uczulenia)
          Nie kupuj też zbyt dużo ubranek 56, dzidzia naprawdę bardzo szybko wyrośnie smile

Tak naprawdę każda mama napisze co innego, a i T y później stworzysz swoją
          własną listę smile
          Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania i macierzyństwa smile
          Agnieszka
        • mamamata Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 13:59
          a u nas akurat nosidelko sie super sprawdzilo wink Mather care 3 way carrier.
          Drogie, ale jaka przyjemnosc, chodzimy z malym na dlugie spacery, rowniez po
          pagorkach, bo zakladamy go na plecy - jak plecaczek wink Zalezy chyba od stanu
          kregoslupa wink
    • madziurex Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 22:13
      Nie przydał się termos na butelkę - w domu używamy podgrzewacza, a na dworze
      mała i tak nie chciałaby jeść, więc po co nam to? A co do tetrowych pieluch to
      się nie zgodzę,że wystarczą 2! Zuzia przez 11 miesięcy nie miała na sobie
      tetrowej jeszcze ani razu, a cały czs są ich stosy do prania (wytrzeć bużkę,
      nosek, rączki, na spacer, do kąpieli ,podłożyć na przewijaku itp. itd.).
      • lidqa Re: co okazalo sie niepotrzebne? 25.02.04, 22:24
        mi tez pieluchy tetrowe ida jak woda choc do pupy uzywam pampersow. Nie
        przydaly sie kataniki (jak sie nauczylam body zakladac to kaftaniki lezaly
        tylko), rozek, kosmetyki niekture (mydelko bambino na poczatku tylko bylo i
        oliwka tejze firmy. po co jest puder do dzis nie wiem). smoczki u mnie tez sie
        nie przydaly ale to nigdy nie wiadomo, zaley od dziecka. Nie przydal sie tez
        podgrzewac, okazalo sie ze duzo skueczniejsze i szybsze jest trzymanie wody w
        teromosie, z tym ze ja nie karmilam piersia i nie podgrzewałam swojego mleka.
        Za to w moim przypadku niezbedne okazaly sie conajmniej 3 butelki i sporo
        smoczkow, a jak je jeszcze wygotowywalam musialam miec chociaz 6. I teraz juz
        nie kupilabym tych zwyklych butelek waskich tylko od razu awent albo tansze
        canpolu balonik bo sa szersze, latwiej je myc i smoczki maja podobne do piersi.

a mis do wanienki tez nie dla mnie. Przede wszystkim pukalam go i pukalam i
        lualam i caly czas mialam wrazenie ze jest brudny. i trudno go bylo dosuszyc i
        wydawalo mi sie ze go czuc taką stechlizna. A poza tym musialam strasznie duzo
        wody nalac zeby nad kube wystawała a tak na wirzchu bylo mu zimno, a ja sie
        nauczylam i na poczatku go mylam pod bierzacą wodą, bo wazyl ok 2 kg i tak mi
        było wygodniej szybciej i wogole lepiej
        • driadea Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 01:11
          Oczywiście, że do wytarcia buźki i td. potrzebne są pieluszki, ja jednak
          polecam bardziej flanelkowe niż tetrowe. Takie czy inne, są absolutnie
          potrzebne!
          Przypomniało mi się jeszcze:
          nie przydała się gruszka do noska
          krople do oczu
          gaziki leko (używałam jałowych moczonych w spirytusie, nie były takie sztywne
          jak leko)

Ja mało kupiłam przed urodzeniem córki, większość później. Bo np. jednym
          laktator jest niezbędny (jeszcze w szpitalu), innym wcale bo nie mają pokarmu.
          Tak samo ze smoczkiem. Ja kupiłam smoka dopiero w 3 tyg. życia córczki, gdy
          malutka domagała się ssania. Teraz (4,5 mies.) ssie smoczka tylko czasami,
          do "zaśnięcia "(zasypia sama, bez usypiania)
          Myślę, że takie zakupy lepiej zostawić na później.
          My wcale nie używamy mydeł, bo wysuszają, więc i tego nie kupowałam (zamiast
          tego kremowy żel do ciała J&J).
          Rożek dostałam w prezencie, teraz używam go jako kołderkę do wózka (świetna
          sprawasmile)
          Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich dzieciaki (także te w brzuszkach)
          Agnieszka
    • maadzik3 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 09:42
      Zupelnie niepotrzebny u nas okazal sie "delfinek" plastikowy do wanienki, aby
      dzidzius w nim lezal, ale prawda jest ze kapiemy na cztery rece. Zupelnie
      niepotrzebny okazal sie tez rozek - maly nie lubil byc zawijany, a i mnie
      znacznie lepiej sie go nosilo bez takich dodatkow. No i z kosmetykow wiekszosc
      jest niepotrzebna. Do dzis (prawie 9 miesiecy) uzywamy tylko Sudocreamu (lub
      inny krem do pupci jaki wybierzesz), mydelka nivea i sporadycznie (bardzo)
      oliwki, no i kremu do buzi maluszka na spacer. Zadne szampony, talki, plyny do
      kapieli itp. Potrzebne nie sa a czesto uczulaja. Aha i nie przydal nam sie
      ochraniacz do lozeczka, ale nie wiem jak to jest u innych. Ja bardzo chcialam,
      po czym dopoki maly byl maly o nic sie nie uderzal, a teraz kiedy wzroslo
      ryzyko uderzen szczebelki sa mu potzrebne do trzymania i cwiczen w podciaganiu.
      Pozdrawiam.
      magda
    • olivia101 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 09:50
      Ja po raz drugi nie kupilabym poscieli do lozeczka. Kolderka za duza, za
      ciezka, poduszki tez podobnno nie powinno sie od razu uzywac. Zreszta Dawid
      lubi 'na twardym" smile Mam za to 4 kocyki, ktore namietnie wykorzystuje w kazdej
      sytuacji.

Pieluch tetrowych mam 20 i powiem szczerze, ze na poczatku mimo ze uzywalam
      pampersow, tetrowe szly jak swieze buleczki. Dawid strasznie ulewal i
      poczatkowe 10 sztuk, ktore mialam okazalo sie za malo...

Misia z gabki uzylam pierwszy raz wczoraj (Dawid ma prawie 3 miesiace). Wbrew
      pozorom trzeba nalac duzo wody do wanny zeby dziecko bylo zamoczone. A na te
      kilka minut kapieli mija sie to z celem.

Jesli chodzi o spiochy rozpinane w kroku czy nie - dla mnie bez roznicy. Wiec
      tu nie pomogesmile

Zadnych kaftankikow sznurowanych, na troczki czy inne kokardki. Nie pomoge tez
      w kwestii body - uzywalam malo...

Bledem tez bylo kupienie zestawu kosmetykow J&J - Dawid okazal sie alergikiem,
      wiec musialam wszystko rozdacsmile

Pozdrawiam
      • driadea Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 10:13
        W kwestii wyjaśnienia, bo widzę, że zostałam źle zrozumiana smile
        Pieluszki (nie pampersy) są szalenie potrzebne, ale ja zamiast tetry używam
        flanelowych (są mięciuteńkie i , nie ukrywajmy, ładniejsze, bo można kupić z
        nadrukiem). Mam 3 szt tertowych, kilkanaście flanelowych.
        To oczywiście nieważne, wybierzesz, jakie będziesz chciała, są jednak
        absolutnie niezbędne, to fakt! smile
        Pozdrawiam (ponownie)
        Aga
    • mamamarka Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 10:08
      kołderka
    • m.nataszy Re: co okazalo sie niepotrzebne? 26.02.04, 14:43
      niepotrzebne? zasypka, oliwka - używam tylko parę kropel do kompieli, krem
      nivea - mała dostała uczulenia. używam tylko kosmetyków bambino. nie miałam ani
      jednej butelki do mleka i po powrocie ze szpitala kupowałam w niedziele w
      aptece, okazalo się, że nici z karmienia naturalnego - nie mogłam tego
      przewidzieć. mała urodziła się kropinak i dwie nóżki pakowała do jedej nogawki
      nr 56 kupiłam więc frotowe śpiworki - rewelacja. butelki tak ale smoczki - nie
      lubi i nie używamy. dzieci tak jak ich mamy są bardzo różne. słowem sama
      zobczysz co ci się przyda a co nie. powodzenia w macierzyństwiesmile
      • driadea Re: co okazalo sie niepotrzebne? 29.02.04, 18:04
        Przypomniało i się:
        Monitor oddechu Angel Care
        • soniasonia1 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 00:51
          Nieprzydatne (dla nas): monitor oddechu (wydatek około 500zł), chociaż w ciąży
          wydawał mi sie niezbędny; nożyczki z zaokrąglonymi ostrzami (jak dla mnie to
          gorsze niż origami).

A przydały sie kosmetyki Aventa (rewelacyjne ale cena wysoka), laktator tej
          firmy też jest b.dobry; pieluchy flanelowe-do wszystkiego: przy ulewaniu, na
          przebieraku, wizyta u lekarza (np.przy usg), do wycierania ciałka. 10 było za
          mało 20 za dużo ale wykorzystuje je do dzisiaj a Dawid ma prawie 14 miesięcy.
          Podgrzewacz do butelek też przydaje sie do dzisiaj a najbardziej w nocy.

Acha. Chociaż wszystkie koleżanki na około mi powtarzały żebym nie kupowała
          dużo ubranek to i tak ich nie usłuchałam i wyszło mi to na dobre bo mały ciągle
          ulewał. Nawet wiecznie pracująca pralka by mi nie pomogła. A tak suche ubranko
          zawsze było w zapasie.

Powodzenia.ania.
    • kiniast Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 11:40
      cześć w moim przypadku jak najbardziej zbędne okazały się butelki, moja
      córeczka do tej pory ich nie toleruje (ma 9 miesięcy), poza tym misio do
      kąpieli został oddany dalej, nam było wygodnie kąpać bez niego (kwestia
      przyzwyczajenia), laktator trochę się przydał ale nie był niezbędny, w
      przypadku nawału pokarmu w 4 dobie nie byłam w stanie odciągać nim pokarmu
      (okropnie bolało!!) zdecydowanie lepiej szło mi odciąganie ręczne w pieluchę, a
      już całkowitą ulgę odczuwałam pod ciepłym prysznicem, gdzie również można było
      odciągnąć nadmiar pokarmu, poza tym uważaj na ubranka wkładane przez głowę,
      straszne męki przeżyłam z ciasnym body, które miało tylko jeden zatrzask
    • kiniast Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 11:47
      i jeszcze podpisuję się pod wszystkimi postami, które nie polecają kaftaników,
      koszmar!!!! body i tylko body!
    • tootoja Re: co okazalo sie niepotrzebne? 01.03.04, 12:28
      Za nic nie kupiłabym najładniejszych śpioszków, które nie byłyby rozpinane na
      dole, ani pajacyka (śpioszki z długim rękawem), który nie jest rozpinany od
      szyi do samego dołu. Nie należy się wzbraniać przed mnogą ilością śliniaczków,
      które w pewnym momencie stają się niezbędne i to jednego dnia. Wkład gąbkowy do
      wanienki okazał się porażką, bo dzidzia marzła, gąbka wsiąkała całą wodę, a i
      tak małą trzeba było trzymać, żeby jej uszek nie zalało. Jeżeli tylko pampersy
      dla maluszka, to i tak przyda się ze 20 pieluch tetrowych chociaż w to nie
      wierzyłam. Łatwiej byłoby mi odpowiedzieć na konkretne pytania - służę pomocą.
      Mama Julki
      • werata Re: a jakie body najlepiej? 01.03.04, 12:45
        Jesteście super z tymi radami, cieszę się, ze jeszcze nic nie kupiłam, dzieki
        Wam zrobię bardziej racjonalne zakupy smile dzięki

Mam pytanie o body: czy takie rozpinane od góry do dołu, czy te z rozpinane w
        kroku + po 1 napie przy główce też są ok?
        werata z Groszkiem 27tc
        • tootoja Re: a jakie body najlepiej? 01.03.04, 12:55
          DObre są i jedne i drugie byle na zatrzaski, a w kroku dobrze jak są
          przynajmniej dwie a najlepiej trzy, bo się ładnie układa na pieluszce. Polecam
          na ramiączkach cieniutkich, bo fajne pod koszulkę czy kaftanik, a także z
          długim rękawem, bo do tego śpiszki i dzidzia gotowa. Te z krótkim rękawem u
          mnie mało się sprawdziły, pewnie są fajne na upały.
        • kiniast Re: a jakie body najlepiej? 01.03.04, 12:55
          według mnie najlepiej sprawdzają się body rozpinane w kroku i z zapięciami przy
          główce, mam jedną porę rozpinanych od góry do dołu i szczerze mówiąc niezbyt
          często ich używam, mam wrażenie, że szyjka jest w nich cała golutka, ale może
          to zależy od fasonu
          • driadea body 01.03.04, 13:48
            Body zapinane na całej długości są wygodne do zakładania, ale ja ich nie lubię,
            bo gniotą dzizię, jak leży na brzuszku. Najfajniesze są, w/g mnie, tez zapinane
            w kroczku z zakładkami na ramionkach smile
            Pozdraiwam
            • wiki41 Re: body 01.03.04, 14:18
              Zgadzam się co do zapięć:

- body: najlepiej zapinane tylko w kroku i na ramionkach, pajacyki: z przodu,
              zapięcia z tyłu są wg. mnie nieporozumieniemsad(
              - dobrze, żeby te wystające częsci zapięć były z przodu - przy przewijaniu
              podwija się tylną część pod plecki i wtedy mogą uwierać,

Wiki
    • tootiki007 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 27.05.04, 22:22
      Polecam ojilatum emulsje do mycia ciała, może nie jest tania, ale nie trzeba
      już używać oliwek, balsamów i inych kremideł, wiec chyba warto, czasami dolewam
      do kąpieli jaszcze kilka kropli olejku parafinowego z apteki
    • antonina_74 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 27.05.04, 23:05
      Nieprzydatne u nas:
      podgrzewacz mimo że karmię butelką, po prostu kubek z ciepłą/zimną wodą
      wygodniejszy w użyciu.
      Przewijak - przewijam na naszym łóżku, na przewijaku mam magazyn pieluch,
      zabawek itp. Za to bardzo przydaje się ceratka do przewijania.
      Kosmetyki - wyłącznie mydło Bobas i maść natłuszczająca z apteki, wszystkie
      Johnson's, Penaten uczulają że strach sad i mąka kartoflana do odparzonej pupy,
      dużo lepsza od pudru.
      Kaftaniki - powtarzam za poprzedniczkami, body o niebo lepsze.
      Pieluch tetrowych mam ze 3 sztuki, używane głównie w przychodni na wizytach.
      Poduszka od kompletu pościeli leży i czeka na 1 urodziny bo do roku nie wolno.
      butelka Avent którą mogłam sobie od razu wyrzucić bo nie wchodzi do
      standartowego sterylizatora ani termosku, trzeba kupować drogaśne urządzenia
      Aventu sad

Smoczki kupiłam i do 6 miesięcy się bardzo przydawały.
      Delfinek kąpielowy przydaje się do dziś, misia bym nie kupiła bo gąbka to
      świetne środowisko dla grzybów i bakterii.
      Ręczniki z kapturkiem to mus (zamiast niewygodnej czapeczki po kąpieli)
      warto mieć sporo prześcieradełek frotte z gumką bo prześcieradełka się często
      zmienia.
      Tyle od podwójnej mamy smile
      pozdrawiam,
      Antonina
      • driadea Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 08:08
        Mam dwa termoopakowania (gerber i canpol)i do obydwóch wchodzą butelki aventu.
        Niekapek duzy aventu wchodzi tylko do gerbera. Mam jaieś wyjątkowo wielkie
        termoopakowania? Czy male butelki? ;P
        • ewa2233 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 08:54
          Powyginana butelka, która nie wchodzi do termoopakowania.
          Butelka szkalna, którą było trudniej umyć niż plastikową,
          nie mówiąc o niemożliwości wzięcia jej do ręki, gdy wlałam do niej gorącą wodę!
          Nożyczki do paznokci z zaokrąglonym czubkiem ! To chyba nr 1 tej "anty-listy"smile
        • antonina_74 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 10:44
          Ja też mam canpolu i nie wchodziła sad Podgrzewacz był firmy bebejou czyli nawet
          całkiem "markowy" wink
          i miałam jeszcze podgrzewacz bez marki taki "najtańszy" i też nie wchodziła.
    • maadzik3 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 09:51
      Na pewno z rzeczy ktore mialam nie kupilabym juz: rozka (nie uzylam ani razu) i
      takiego delfinka do kapieli, ale moze on bylby wygodny gdybym sama kapala
      dziecie. Poniewaz robilismy to w dwojke tez nie uzywalam. Aha, i nie uzywalam
      ochraniaczy do lozeczka- poki maly byl bardzo maly nie uderzal sie, a zaraz
      potem szczebelki byly mu potrzebne zeby sie podciagac.
      Madzik
    • renpul Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 10:12
      Rozęk z wkładką kokosową pod plecy - wkładkę wyjęłam a rożka używam jako
      kołderki (choć na tyle się przydał). Śpiochy i pajacyki polecam dla maluszka
      tylko rozpinane z przodu i to najlepiej do samego dołu - choć jedna nóżka.
      Śpiochy najlepsze są z rękawkiem. Póżniej jak podrośnie to już wszystko jedno.
      U mnie przydały się też półśpiochy (tzn. takie rajtuzki) na szybkie przebranie
      jak puścił pampers. Co do body to na początku używałam kaftaników i koszulek z
      dużym otworem na głowę (zatrzaski na ramionach lub nawet zawiązywane) i było mi
      z nimi łatwiej. Body zaczęłam używać jak mały podrósł. bardzo sobie chwalę dla
      maluch to rozpinane z przodu, ale teraz jak podróśł to wolę to przez głowę.
      Pieluchy tetrowe są konieczne. Flanelowych kilka też się przyda. Reczniki z
      kapturkiem są ok. Żadnych gąbek i podstawek do wanienki nie kupowałam - kąpie
      na pieluszce a bywa, że bez i jest ok.
      Kosmetyki to mi się nie przydały - mały jest alergikiem. Używam tylko nivea
      baby i skarb matki do pupy. Do kąpieli skarb matki. Krem bepanthen do buźki,
      czasem alantan plus (krem). Parafinę do kąpieli (tańsza niż emulsja Oilatum -
      parę kropel do wanienki)jak trzeba zmyć krem, lub natłuścić malucha itp. to
      oliwą z oliwek). Skarb matki (Firma MacKar) ma rewelacyjny olejek na
      ciemieniuchę (w razie czego - ale to później - możesz zamówić przez Internet).
      U mnie leżaczek się przydał - mały ma trochę odmiany od łóżeczkowej monotonii.
      Karuzelka nad łóżeczko też się przydaje ale możesz zrobić ją sama (na stronach
      Nestle jest wzór do wydrukowania).
      Baldachimek nad łóżeczko też się przydaje - mały ogląda sobie misie od środka i
      ma trochę cienia przy zaśnięciu - ale możesz uszyć go sama a stojak czy
      rusztowanie (jak to zwać) można kupić w sklepach z art. dla dzieci. Osłonka na
      szczebelki u mnie się przydała.
      Przewijaka nie mam ale mam taką ozdobną ceratkę poktytą materiałem z ekstra
      falbanką więc jak potrzebuję to rozkładam ją i też jest ok.
      Butelki mam zwykłe - canpol
      Smoczek - nuk silikonowy
      Sama zobaczysz jak to jest - wszystko zależy od tego czy będzie ci wygodnie
      czegoś używać czy nie. Kup podstawowe rzeczy póóźniej sobie dokupisz co trzeba.
      Ja niektórych rzeczy nie kupiłam i obeszłam się bez nich.
      POzdrawiam
    • pia_ Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 12:58
      Nieprzydatne okazały się:
      - zaokrąglone nożyczki do paznokci,
      - płyn do kąpieli (od razu uczulił i przeszłam na olilatum stosowane do dziś),
      - mydło dla niemowląt,
      - zasypka (za to przydała się mi do pielęgnacji krocza po porodzie)
      - ochraniacz na butelkę,
      - smoczki,
      - śpiworek do spania
      Odnosząc się do wypowiedzi powyższych, to o dziwo przydatny okazał się min:
      - miękki rożek (miałam 1 i musiałam drugi dokupić, aby był na zmianę)
      - kaftaniki z welurku - wolałam je na samym początku od body, bo małej często
      wylewała się zawatość pampersa i brudziła ubranko od pasa w dół, więc do
      wymiany były tylko śpioszki
      - oliwka - na początku stosowałam jej mnóstwo, ale później przeszłam na krem do
      ciała i tak jest do dzisiaj z korzyścią dla skóry.
    • teresai33 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 13:32
      To się nam nie przydało:gruszka do noska z szeroką końcówką (w ogóle
      nieskuteczna przy katarku, lepsza jest zwykła gumowa, mały rozmiar), smoczek
      (dzidzia wypluwa), butelka (karmię i poję tylko i wyłącznie piersią), kołyska
      (Julia śpi albo z nami w łóżku, albo w gondolce i wózku, albo na leżaczku).
    • lidek0 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 15:49
      -rożka, dziecko łatwo w nim przegrzać, maluszek szybko z niego wyrasta
      -kaftaniki, ściągają się , body praktyczniejsze
      -oliwki, mleczko lepiej się wchłania i nie wciera w ubranaka
      -okrycia kapielowego z kapturem, szybko staje się za małe, duży ręcznik jest
      lepszy
      -mały kocyk, duży starczy na dłużej, a wogóle na spacery duży śpiwór, najpier
      do gondoli, potem do spacerówki i do sanek. Starcza na jakieś 2 lata
      -leżaczka, fotelik samochodwy go zastępuje
      • pia_ Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 16:15
        Co do leżaczka, to się z tym stanowczo nie zgodzę! Leżaczek ma przede wszystkim
        regulowane oparcie, a fotelik samochodowy nie, dziecko z wiekiem, nie chce
        leżeć w pozycji "kołyski", tylko chce siedzieć wygodnie i przyglądać się co się
        dookoła dzieje. Owszem, w czasie wyjazdów może taki fotelik wcielać się w rolę
        leżaczka, ale go nigdy nie zastąpi.
        • lidek0 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 18:57
          Foteliki samochodowe maja regulowany kąt nachylenia i to te dla najmniejszych.
          • bzeebze Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 19:09
            lidek0 napisała:

> Foteliki samochodowe maja regulowany kąt nachylenia i to te dla najmniejszych

racja, ja kupiłam od razu taki, żeby łączył kilka funkcji
            fotelik samochodowy z wkładką dla noworodka, leżaczek (później przydawały się
            szeleczki, a nie wszystkie leżaczki je maja w odróżnieniu od fotelików smile i
            bujaczek z możliwościa blokady, aha i prana tapicerka i leciutki, no i jeszcze
            pałąk do przenoszenia
            i służył nam dobrze przez blisko pół roku prawie codziennie, a do karmienia aż
            do czasu zakupu specjalnego krzesełka (też ok.pół roku, kiedy już dobrze
            siedział)
            a do tego był jakiegoś polskiego producenta i nie kosztował więcej niż 250 zł-
            dokładnie nie pamiętam
            pozdrawiam i zyczę udanych zakupów
    • mamabuberka Re: co okazalo sie niepotrzebne? 28.05.04, 21:28
      Nie kupiłam bym ręcznika do kąpieli z kapturem. Uzywam cały czas po prosu dużych ręczników flanelowych, a ten z kapturem używałam może przez miesiąc, póxniej mały z niego wyrósł. No i kaftaniki były nie potrzebne i spiochy nie rozpinane w kroku, leżaczek jak naj bardziej się przydał i zając-gąbka do kąpieli również. Kupiłam również przewijak razem z wanienką i półkami, fakt, drogi, ale ma duzo przegródek, a ja nie mam mebli, bo wynajmuję mieszkanie i tam trzymam duuuużo rzeczy.
    • tootiki007 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 30.05.04, 22:32
      kapletny niewypał to ciuszki ladniutkie bardzo, ale też bardzo niewygodnie się
      zakładają, najlepsze pajacyki rozpinane z przodu od gory i nogi, rozpinasz,
      zozkładasz, kładziesz na to maluszka i zapinasz, przez głowę bardzo niewygodne.
      zestaw do paznokci nieużywany.
      Pieluszki szły jak woda, szczególnie przy chłopakach, siusianie przy
      przewijaniu. ja pociełam dużą tatre na 4 i żucam na siuraka przy przewijaniu,
      podobnych używamy pod brodę jak sie ulewa, bo śliniaczki z ceratką niedobre, za
      gorąco i w ogóle też strasznie dużo szło.
    • izabellka4 Re: co okazalo sie niepotrzebne? 14.06.04, 13:26
      poduszka do karmienia piersią ( specjalnie wykrojona), leżaczek do kapieli,
      ceratki do pieluszek i ceratka pod prześcieradełko w łóżeczku
    • jokrru jest fajny wątek na "zakupach" 14.06.04, 13:39
      Kopiuję moją wypowiedź z niego:

Kity:
      1.wszelkie pajacyki dla noworodków (odpinanie tysiąca guziczków w kroku
      dzidziusia
      z bolącym własnym brzuchem po porodzie, to nieporozumienie)
      (najlepsze wg. mnie śpiochy + kaftanik)
      2.Spiochy rozpinane wzdłuż nóżek (moim maluchom zawsze tamtędy wychodziły
      stópki) - najlepsze wg. mnie zwykłe śpiochy.

3. wszelkie podkładki (misie) do kąpieli

A oto link do niego,
      dziewczyny wypowiadały się tam głównie o rzeczach
      dla małych dzieci, ale nie tylko:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=13047696&a=13095633
      Pozdrawiam,
      K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka