Dodaj do ulubionych

podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu

24.04.10, 19:44
wczoraj wypisali nasz do domu z noworodkiem w 6 dobie. po porodzie
okazalo sie ze bylo zakarzenie wewnatrz maciczne ktore nastopilo
przy przebiciu wod plodowych przez polozna
no i crp u dziecka ok 50 a norma powiedzieli ze 3 no i pani doktor
poinformowala mnie ze dzidzius jest leczony pytala czy mialam
badanie posiewu z pochwy i czuy byly bakterie powiedzialm ze nie
bylo nic. w kazdym razie crp spadlo po antybiotykach do 5,7 i nas
wypisali i wspanialomyslna polozna poinformowala nas ze jestesmy
zapisani na maj do poradni na jeszcze jedno badanie sluchu bo mimo
ze to badanie wyszlo ok to nie jest pewno ze dziecko nie straci
sluchu a ja sie pytam co??? czy tak przebiega leczenie boze ???
Obserwuj wątek
    • karcians Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 19:48
      moja córka miała również podwyższone crp, była leczona w szpitalu i jakos w 5 dobie wypisali nas do domu ale żadnych dodatkowych badań słuchu nie mieliśmy tylko to co w szpitalu.
      Dziś młoda ma 9 miesięcy i słyszy chyba nawet za dobrze big_grin
      • magda863 Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 20:33
        U mojego synka zaraz po porodzie stwierdzono wrodzone zapalenie płuc.Przez
        tydzień czasu podawano antybiotyki(wysokie CRP) po czym wypuszczono nas ze
        szpitala ze skierowaniem do laryngologa (pomimo tego że badanie słuchu wypadło
        dobrze)Tam dowiedziałam się że niektóre leki tzw ototoksyczne mogą powodować
        uszkodzenie słuchu (ale wcale nie muszą).Pod opieką specjalisty pozostaniemy do
        2 roku życia i tak mniej więcej co pół roku będą wykonywane badania kontrolne.
        My jesteśmy po pierwszej wizycie i póki co wszystko jest ok.Jeśli chcesz się
        czegoś więcej dowiedzieć poszukaj informacji na temat programów Wielkiej
        Orkiestry Świątecznej Pomocy bo właśnie jednym z takich programów
        prawdopodobnie zostało objęte twoje maleństwo .Głowa do góry .Zobaczysz będzie
        dobrze.
    • black_merigold Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 20:31
      Będzie dobrze, zobaczysz. Poziom białka CRP wskazuje tylko że w organizmie toczy
      się infekcja, jest stan zapalny. Poziom około 50 nie jest znowu aż taki bardzo
      wielki, choć oczywiście poza normą. Antybiotyki też się stosuje odpowiednio do
      sytuacji. Mój syn miał podwyższone crp (około 30), urodził się w zielonkawych
      wodach płodowych po moich nawracających infekcjach pęcherza w ciąży, był leczony
      2 antybiotykami przez 5 dni, potem crp spadło do około 2 i nas wypuścili. Nikt w
      szpitalu nie sugerował dodatkowych badań z tego powodu. Nic mu, odpukać, nie
      jest. Ma teraz półtora roku, jest zdrowym jak koń, zabawnym, szczęśliwym i
      bystrym dzieckiem. Słyszy wszystko, no chyba że bardzo nie chce usłyszeć...
      Myślę, że ta położna była trochę zbyt gorliwa. Naturalnie, zrób badania, jeżeli
      Cię to uspokoi, ale podejrzewam że po jakimś czasie z własnej obserwacji dziecka
      sama wyciągniesz wnioski, że niepotrzebnie się martwiłaś. Przecież dziecko i tak
      będzie pod kontrolą pediatry, szczepienia, ważenia itp. Powodzenia i dużo
      cierpliwości na starcie macierzyństwa
      • dziub_dziubasek Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 13:14
        Może Was nikt nie kierował na dodatkowe badania bo leki, które dostawaliście nie
        niosły ze sobą ryzyka uszkodzenia słuchu?
        Moim zdaniem bardzo dobrze, ze zapisała ich na badanie- wcale nie świadczy to o
        nadgorliwości.
        • black_merigold Re: 25.04.10, 22:14
          Z ciekawości sprawdziłam wypis - u naszym przypadku stosowano gentamycynę i ampicylinę, z czego tylko ta pierwsza ma działanie ototoksyczne, ale bardziej u wcześniaków. Standardem jest podawanie co najwyżej jednego antybiotyku tego typu naraz. W dodatku dożylnie, by ściśle kontrolować stężenie, no i uwzględniając wagę dziecka. Bez przesady, nie robią tego ludzie z buszu, ktoś to kontroluje, w jakimś celu się je podaje, uważam że niezbadanie crp i niepodanie leków byłoby bardziej skandaliczne. Nasz szpital był na przyzwoitym poziomie, z raczej dobrymi opiniami, zresztą sama osobiście się tam iks lat wcześniej urodziłam, w dodatku grubo przed terminem i bardzo mikrej postury (1700). Jakoś poradzili sobie i kiedyś ze mną, i później z moim synem znakomicie, nie podejrzewam tam nikogo o zaniedbania. Oczywiście rozumiem, że każdy przypadek jest inny, nie namawiam nikogo do zaprzestania leczenia!
          Moją intencją było jedynie zasygnalizowanie, że podawanie antybiotyków noworodkom zdarza się caaałkiem często, a utrata słuchu z tego powodu naprawdę duuużo rzadziej, no i dodanie otuchy autorce postu, naprawdę szkoda jej nerwów na to by przez wiele miesięcy żyła jak na bombie zegarowej z powodu raczej hipotetycznego zagrożenia. Kończę wreszcie, jeszcze raz życząc dużo zdrowia dla dziecka.
    • magda863 Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 20:38
      www.wosp.org.pl/medycyna/badania_sluchu
      • mija4walles Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 20:51
        nie moglam znalezc w necie czy to sie zdarzalo tzn bylo kilka
        przykladow ale.. teraz juz bede miala schize naprawde to moje drugie
        dziecko a jest gorzej ze mna niz jak bylo z pierwszym dramat
        • magda863 Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 24.04.10, 21:01
          mija4walles napisała:

> nie moglam znalezc w necie czy to sie zdarzalo tzn bylo kilka
          > przykladow ale.. teraz juz bede miala schize naprawde to moje drugie
          > dziecko a jest gorzej ze mna niz jak bylo z pierwszym dramat

Ja jak jechałam na pierwszą wizytę to miałam duszę na ramieniu, teraz już się
          uspokoiłam.A Pani położnej, za tą delikatność to normalnie....... grabiami po
          grzbiecie.
          • nietoperz79 Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 12:51
            Mój syn też urodził się z podwyższonym CRP 55. Podawali mu 2 antybiotyki a w
            śród nich Gentamycyne po której może być problem ze słuchem. Wypisali nas
            dopiero w 9 dobie. Przy wypisie usłyszałam, że za jakiś czas muszę powtórzyć
            badanie słuchu. Wydaje mi się, że synek nie ma żadnych problemów ze słuchem ale
            dla swiętego spokoju powtórzymy te badania.
            • mija4walles Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 12:55
              mnie zastanawia ze leczenie jest podjete i lekarze nic nie
              informuja o tym rodzicow czy nie ma innego wyjscia i rodzic jest
              informowany na samym koncu
              najpierw pani przynosi jakies dokumenciki mowi prosze tu podpisac ze
              Pani odbiera dzidziusia jeszcze tutaj a tutaj ma pani telefon do
              kliniki bo jeswt pani umowiona na dodatkowe badanie sluchu bo
              dzidzius dostawal antybiotyk a to sie czasem wiaze z utrata sluchu
              no opadly mi rece i wciaz nie moge ich podniesc serio
              • dziub_dziubasek Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 13:12
                Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale czasem niestety trzeba podac lek, który może
                miec skutki uboczne, ale skutecznie zahamuje rozwój zakażenia. Przechodziłam coś
                podobnego z córką- w drugiej dobie zycia gorączka i crp 55. Dostawała dwa
                antybiotyki bo stan był poważny. Co ciekawe wszystkie posiewy pobrane od corki i
                ode mnie- jałowe więc do tej pory nie wiem co to było.
                Też mieliśmy powtarzać badanie słuchu- tyle, że ja musiałam to zrobic prywatnie
                bo państwowo czekałabym ponad 3 miesiące. Na szczęście wszystko ok.
                • asica-4 Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 19:36
                  Ja miałam z moją mała też robione dodatkowe badania mała sie
                  urodziła z wrodzonym zapaleniem pluc dostała antybiotyki ktore ten
                  słuch uszkadzają byłysmy na tych badaniach i tam Pani doktor
                  poinformowała mnie że faktycznie leki te są toksyczne ale musieli je
                  zastosowac w celu ratowania życia ale ostatnie przypadki złego
                  wplywu tego leku na uszy miały miejsce 5 lat temu bo lekarze
                  stosowali nieodpowiednie dawki teraz te dawki sa zmniejszone tak
                  wiec nie musisz sie martwic to jest tylko dodadkowe rutynowe badanie
              • vvipp Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 16:19
                Każdy lek ma jakies działania uboczne.
    • nastjaa Re: podwyzszone crp, antybiotyk a utrata słuchu 25.04.10, 21:04
      Troszkę Cię pocieszę smile
      Moja córka po urodzeniu spędzila 4 miesiące na Intensywnej terapii-
      w tym czasie dwukrotnie miała sepse i jeszcze wiele innych
      problemów. Byla np. na tlenie,który może uszkadzać nie tylko wzrok,
      ale równieżi sluch. Co do antybiotyków to dostawała 17 razy
      najcięższe antybiotyki jakie tylko istnieją (m.in. Vancomycin,
      Gentamycin itd). Obecnie jest zdrowiutka. Badanie wyszło jej
      prawidlowo 3 razy, będzie mieć jeszcze 1 powtórkę (nie chcą nam dać
      jeszcze niebieskiego certyfikatu sad ). Słyszy super i nie mam co do
      tego najmniejszych wątpliwości. Tak więc nie sądzę, żeby coś bylo ze
      słuchem Twojego dzieckasmile

Co do CRP, to norma jest poniżej 0,6 (w szpitalach często jest
      tolerowane poniżej 1, ale napewno nie poniżej 3). 50 to dośc duże
      CRP, ale dośc częste przy zakażeniach (potrafi szybciutko rosnąć),
      ale znam też dziecko, ktore miało 220 CRP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka