Dodaj do ulubionych

odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS

29.02.04, 11:20
Pomózcie. Baśka ma odparzoną pupę i przód. A stało się to w jendą noc.
Przespała mi całą noc, a rano przy zmianie pileuszki zobaczyłam jak
zaczerwieniona i poranioną skórę ma wokół oddbytu i z przodu. Nie pomaga
Bephathen, nic. CO robić? Ma to pierwszy raz i za nic na świecie nie mam
pojęcia jak się tego pozbyć. A najgorsze, że to ją troche boli, jak myję pupę
czy wycieram chusteczkami.
Z góry dzięi za wsparcie.
Monika, mama Basi
Obserwuj wątek
    • kaneta4 Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 11:36
      Byliśmy już kilka razy w podobnej sytuacji (tyle,że z chłopcem). Zaprzestałam
      używania mokrych chusteczek (poradził mi to lekarz), kupiłam świetną oliwkę
      firmy Bubchen i prze każdej zmianie pieluszki zamiast wodą, przemywam pupcie
      wacikiem zwilżonym tą oliwką. Czerwone miejsca smaruję tylko Sudokremem (też
      świetna rzecz!) Spróbuj- na pewno pomoże!!!
      • tootoja Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 11:51
        A ja dołaczam się z radami i proponuję Linomag maść na pupę i alantan puder na
        przód panienki. U mnie się sprawdziło. Żadnych odparzeń i wysypek.
      • nika28wawa Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 17:05
        Dzięki za rady, będe robić tak jak wy. Myć pupe, czekać aż wyschnie, smarować
        Sudokremem i zobaczymy co będzie.
        Dzięi wielkie, strasznie się przestraszyłam widząc te ranki w rowku i z przodu
        panienki.
        Monika
    • agatamaroszek Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 12:24
      My przezyliśmy to w zeszłym tygodniu. Pomogła nam maśc bepanthen i wietrzenie
      parę minut przy kazdej zmianie pieluszki. Wycierałam zaczerwienione miejsca
      chusteczkami papmers a potem czekałam az sama pupcia wyschnie i smarowalam
      mascia. Odparzenie trwalo u nas od niedzieli do wtorku.
      pozdrawiamy i zyczymy szybkiego powrotu pupci do zdrowia
      Agata i Wiki
      • driadea Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 13:11
        Szczerze, to moja córka nigdy nie miala żadnego odparzenia. Raz tylko
        masakrycznie wysuszyłam jej pupę sudokremem, łuszczyla się później przez kilka
        dni. Ale odparzenia nigdy nie bylo, myślę, że to dzięki profilaktyce (tylko i
        wyłącznie nivea baby z kiełkami pszenicy p/odparzeniom !)
        Nie wiem, co Ci doradzić, ale daj proszę znać, co pomogo, zawsze się taka
        informacja przyda.
        Pzodrawiam i życzę wygranej walki z odparzeniami!
        Agnieszka
        • mharrison Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 17:08
          Po przetestowaniu calego asortymentu kremow przeciw odparzeniom znalazlam
          gdzies na tym forum rade, by po zmianie pieluszki i umyciu pupy wysuszyc ja
          suszarka (sredni "naped"). Mysle, ze to dobry pomysl zwlaszcza, ze cieple
          powietrze suszarki nie podraznia dodatkowo skory jak wycieranie recznikiem.
          Po tym moja coreczka lezakowala ubrana od pasa w gore i w skarpetkach (zima) na
          tetrowej pieluszce przez jakies pol godziny.
          A na noc krem Nivea.
          A moja Marysia z radosci sie usmiecha widzac mame suszaca sobie wlosy.
          • dominikams Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 20:38
            Monika,

REWELACYJNIE na odparzoną pupę działa Tormentiol (w aptece), kuracja trwa ok.
            doby, najwyżej dwóch (przy czym po kilkunastu godzinach jest zdecydowana
            poprawa), trzeba tylko uważać, bo brudzi. Moja Maja ma często odparzenia (objaw
            alergii) i na codzień używamy kremu Nivea (dobrze przylega do pupy), a w
            ekstemalnych przypadkach - właśnie tormentiolu. Poza tym możesz poprosić
            lekarza o receptę na maść z kwasem bornym (trzeba być ostrożnym, bo jak każdy
            kwas jest toksyczny, ale na pupę działa dobrze, chociaż ja wolę Tormentiol)

I żadnych chusteczek - myj samą wodą i delikatnie osuszaj pieluszką

Pozdrawiam,
            Dominika
    • bata_m Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 22:37
      To moze dorzucę jeszcze sposób "babciny" ale sprawdzony i u nas pomaga (też u
      dziewczynki) - mąka ziemniaczana. Oczywiście na suchą pupę nie razem z kremem
      czy oliwką, ja stosuję ją zwykle na przemian z Sudocremem. No i na pewno
      wietrzenie pupy, przy każdym przeiwnięciu niech pobiega (czy poleży, nie wiem,
      w jakim jest wieku) parę minut bez pieluchy.
      • jaaneczka Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 29.02.04, 22:50
        Witam
        U nas pomogło wyrzucenie chusteczek i zastosowanie Alantanu kremu, Sudokrem
        powodował straszne podrażnienia, ale wiadomo, każde dziecko jest inne.
        pozdrawiam anka
        • luwoz Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 01.03.04, 14:57
          Stosujemy Bepanthen, suszenie suszarką- rewelacja, moja Domisia pomaga
          trzymając się za kolanka albo stópki. Byłam bardzo zdziwiona gdy po Sudokremie
          skórka wyglądała gorzej niż przed, ala koleżanka bardzo sobie chwali. Zranione
          miejsca można również potraktować gencjaną na wodzie- zasusza i dezynfekuje.
          TORMENTIOLOWI mówię stanowcze NIE, potym jak na Forum Zdrowie(a może Kosmetyki
          Dziecięce) przeczytałam czym grozi jego używanie- wrzuć w wyszukiwarkę i
          przeczytaj sama.
          Lu
          • dominikams Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 02.03.04, 23:12
            luwoz napisała:

> TORMENTIOLOWI mówię stanowcze NIE, potym jak na Forum Zdrowie(a może
            Kosmetyki
            > Dziecięce) przeczytałam czym grozi jego używanie- wrzuć w wyszukiwarkę i
            > przeczytaj sama.

Dzięki za tę informację, już poszedł do kosza, mam nadzieję, że nic się nie
            stało. Ostrzegam wszystkie mamy!

Dominika
    • mama_majki Re: odparzona pupa POMÓŻCIE PLISSS 01.03.04, 15:49
      U nas pomoglo mycie woda zamiast chusteczkami, dmuchanie na pupe w celach
      wysuszenia i rozsmieszenia, lezenie kilka razy dziennie bez pieluszki + krem
      nivea na odparzona pupe.

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (7 miesięcy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka