Dodaj do ulubionych

otwarte usta - czy ktos ma ten problem?

17.06.10, 21:47
Witam
Moja 8-miesieczna coreczka od urodzenia ma non stop otwarte usta i
lekko wysuniety jezyk. Czasem zdarzy jej sie przymnac usta, ale to
raczej rzadko.
Pediatra na razie dal nam skierowanie do laryngologa. Prawdopodobnie
to obnizone napiecie miesni w tym miejscu.
Czy czyjes dziecko ma podobnie?Jesli tak to jakie cwiczenia
wykonujecie?
Obserwuj wątek
    • zamyslona Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 17.06.10, 22:37
      Tak, moj synek mial podobny problem, caly czas otwarte usta. Dostalismy
      skierowanie do logopedy ktora zalecila odpowiednia cwiczenia. Dla wykluczenia
      problemow bylismy tez u ortodonty dzieciecego i laryngologa. Obnizone napiecie
      miesniowe tez zostalo wspomniane jako mozliwa przyczyna problemu.
      • kasiuchna_symphonica Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 18.06.10, 16:53
        moja córcia to ma ale nie przejmowałam sie tym do tej pory- chyba
        zacznę
        • twitti Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 18.06.10, 21:34
          Moj maz tez mowi zeby sie nie przejmowac, ale pediatra sam dal
          skierowanie do laryngologa. Mam wizyte za miesiac i zobaczymy.
          • zamyslona Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 18.06.10, 22:21
            Pewnie, ze lepiej sprawdzic. Moze to nic, a jesli jest jakis problem i nie
            zareaguje sie odpowiednio wczesnie moze to potem np. skutkowac wadami wymowy.
            • styczniowa2010 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 21.06.10, 12:47
              Moja córka miałą bardzo często otwartą buzie,ale nie wysuwała
              języczka, lekarz stwierdził ze otwarta buzia wiaze się z tym że po
              urodzeniu córka lezała miesiac w szpitalu i miała powkładane rurki w
              buzi. Teraz w wieku 6 miesiecy zaczęło się to normować i już coraz
              mniej ma buzię otwartą.
              Z tym wysunietym jezykiem róznie moze być, ale jeśli lekarz nie
              widzi problemu to pewnie taka uroda dziecka.

Znalazłam coś takiego

"Wysunięty języczek
              Noworodek okresowo może wysuwać język szukając pożywienia.W czasie
              ząbkowania, kiedy dziecko intensywnie się ślini, często ma podobny
              odruch. Później to samo mija.Zawsze jednak lepiej skonsultować to z
              lekarzem, gdyż taka sytuacja występuje również w pewnych zespołach
              chorobowych i genetycznych. Może okazać się konieczne wykonanie
              badań dodatkowych i udanie się na wizyty do różnych specjalistów"

• moonlight5 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 21.06.10, 13:40
                Może być problem z napięciem mięśniowym lub np. ze skróconym
                wędzidełkiem u nas było i jedno i drugie. Na szczęście po ćwiczeniach
                jest już ok.
                • twitti moonlight5 21.06.10, 21:32
                  A jakie cwiczenia wykonywaliscie?
                  • moonlight5 Re: moonlight5 22.06.10, 10:18
                    Ćwiczenia u logopedy ale także i w domu. Najprostsze to np. z
                    chrupkiem kukurydzinym. Przyklejasz go na podniebienie wtedy
                    maluszek musi popracować językiem żeby go zjeść lub przyklejasz
                    chrupka na górną wargę i maluch musi języczkiem sobie sięgnąć. U nas
                    jest problem skróconego wędzidełka ,nie wiem jak to wygląda u Was.U
                    nas np. Jasio mial kilkumiesięczną przerwę i język był w buzi ,teraz
                    zaczął ząbkować i język jest często na wierzchu przez swędzące
                    dziąsła.
                    • twitti Re: moonlight5 22.06.10, 21:38
                      Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam
    • mamibo13 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 24.06.10, 21:33
      moja córka od urodzenia ma otwartą buzię i wysunięty język, masuję jej buzię,
      karmię chrupkami, karmię łyżeczką, jesteśmy pod opieką ortodonty, czasami
      zakładam jej płytkę przedsionkową, poprawa niewielka...
    • ma-ma_w-ikuni Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 24.06.10, 23:50
      Moja córcia też często miała otwartą buzię. Byłam z tym u naszego pediatry i
      powiedział, że dzieci do ukończenia roku mają prawo mieć wysunięty języczek na
      dolnym dziąśle z powodu zbyt małego miejsca w jamie ustnej i ssania. Dodatkowo
      dodał, że jeśli dziecko nie ma problemu z jedzeniem i się nie dławi to z
      pewnością jest dobrze. Więc mu zaufałam i poczekałam. Mała teraz ma rok i 2
      miesiące i rzadko jej się zdarza otwierać buźkę. Teraz wręcz odwrotnie gdy się
      bawi albo coś próbuje zrobić ze skupieniem mocno zaciska usteczka.
      Nie wiem jak to u Twojego maleństwa wygląda, ale moim zdaniem wizyta u
      specjalisty nie zaszkodzi.
      • twitti Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 25.06.10, 21:18
        Dzieki za odpowiedzi. Wizyta u laryngologa za miesiac. Niech zerknie
        czy wszystko ok. A potem zobaczymy. Pozdrawiam
    • kasiuchna_symphonica Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 26.06.10, 18:29
      a ja mam takie pytanie córcia często a praktycznie non stop ma
      wysunięty język i często też jak łapie coś rączką to tylko 4
      paluszkami, kciukiem nie łapie. dodam że miała asymetrię i słabe
      napięcie. czy to wszystko może ieć ze sobą coś wspólnego?
      • mamibo13 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 26.06.10, 20:58
        a chodziłaś na rehabilitację w związku z asymetrią? może warto spytać się
        rehabilitanta.
        moja córka też ma asymetrię i łapie wszystkimi palcami.
        a twoja ile ma miesięcy? Co mówią lekarze na to wystawianie języka?
        My chodziliśmy po wszystkich lekarzach i nic, nawet badanie genetyczne robiliśmy
        ale czekamy na wyniki. Córka bardzo dobrze się rozwija więc mam nadzieję że
        wynik będzie ok.
    • joanka-r Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 28.06.10, 00:31
      A czy lekarz nie brał pod uwagę 3 migdała? Syn znajomej ma 5 lat i ciągle otwartą buzie, problemem jest przerośnięty migdał.
      • twitti Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 28.06.10, 21:21
        Slyszalam ze tak moze byc. Idziemy do laryngologa pod koniec lipca, to
        dopiero zbada mala.
    • pola-2018 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 28.12.18, 13:58
      Moja córcia od urodzenia w szpitalu pierwsze 2tygodnie była intubowana później cepap i sonda w tej chwili ma miesiąc jest na własnym oddechu ale karmiona sonda bo nie przelyka i ciągle ma otwarta bluzkę. Może któraś z mam miała taki problem?
      • juuuu7 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 29.12.18, 20:30
        Ale nadal jesteście w szpitalu, wiec najlepiej zapytaj neonatologa.
        Zespoly genetyczne wykluczone i malutka jest wczesniakiem?
        • pola-2018 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 31.12.18, 16:11
          Szukają zespołu podejrzewają penny shokeir. Kariotypy i mikromacierza ma prawidłowe
          Dalej w szpitalu i oni też są bezradni, szukają...
        • pola-2018 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 31.12.18, 16:19
          Szukają zespołu, podejrzewają penny shokeir na tą chwilę lekarze mówią że nie ma odruchu przełykania. Dodam też że kariotypy i mikromacierza prawidłowe. Jeszcze jeden problem słabo płaczę w sumie ciężko jej wydobyć głos. Już nie wiem co możemy zrobić i gdzie szukać.
          • juuuu7 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 31.12.18, 16:48
            Mam nadzieje, ze wkrotce uda sie postawic prawidlowa diagnoze. Tych zespolow jest tak wiele, niektore bardzo rzadkie, ze czasem sie szuka troche po omacku.
            • juuuu7 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 31.12.18, 16:49
              Nie wiem gdzie lezycie ale moze warto myslec o przeniesieniu do miejsca typu CZD?
              • pola-2018 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 08.01.19, 17:36
                Chciałbym ale nie wiedzą z czym maja wysłać... Póki co największy problem to że niby połyka ale gdzieś jej to zalega i się krztusi i trzeba sluzowac i cały czas tak w kółko. 😩😟😭 Nie wiem co można jeszcze zrobić żeby ją usprawnić z przelykaniem. 😟😩
                • juuuu7 Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 08.01.19, 22:30
                  Ale rozumiem ze wszelkie badania przelyku miala? I ukladu pokarmowego tez?
                  Ja bym sie starala o przeniesienie do czd...bo tam jednak maja mysle wieksze pojecie o tego typu problemach.
                  Mocno trzymam za Was kciuki!
    • abudzabi Re: otwarte usta - czy ktos ma ten problem? 12.06.21, 15:25
      prędzej do pediatry, jeżeli 8 miesięczne dziecko w dalszym ciągu śpi z otwarta buzia - to może oznaczać już wypracowany samoistnie nawyk. Przeczytaj artykuł, masz w nim opisane przyczyny i powikłania spania dziecka z otwarta buzia www.mojniemowlak.pl/dziecko-spi-z-otwarta-buzia/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka