julka_poznan 16.03.04, 19:49 Co sadzicie o termometrach na podczerwień, typu Samsung, Braun czy Microlife? Czy sa one dokladne dla maluchow i przede wszystkim jaka firme wybrac? Z gory dziekuje za opinie. Julka i 36 tyg. Żuczek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessq Re: Termometr 17.03.04, 15:00 Dokladne nie sa, podaja temperature w przyblizeniu, tzn. jezeli jest podwyzszona temp. to na pewno wykaze podwyzszona, ale zeby sie dowiedziec dokladnie, jak wysoka jest, trzeba sprawdzac zwyklym termometrem. Te do ucha podobnie dzialaja. U mnie sie w ogole nie sprawdzaja, ja wedlug tego termometru mam mierzac np. 3 razy z rzedu od 37 do 38C, a w drugim uchu od 34 do 35,6C. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Termometr 17.03.04, 16:38 Niestety z moich doświadczeń wynika, że maluchowi najlepiej mierzyć temperaturę w pupie, niekoniecznie klasycznym rtęciowym termometrem. są też elektronicznie (ok. 20 zł, w aptekach bez problemu) - szybciej niż klasycznym, i dużo bezpieczniej, bo jest plastikowy a nie szklany. Tak jak koleżanka powyżej, nie polecam innych "nowoczesnych" termometrów. Te do ucha są bardzo wygodne i dokładne, ale tylko wtedy jeśli nauczysz się go odpowiednio wkładać do ucha. w przypadku mierzenia temperatury innej osobie niż samemu sobie, jest to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.luczynska Re: Termometr 17.03.04, 16:56 Ja używam BRAUN'a i jestem zadowolona. Maluszka strasznie bawi mierzenie nim temperaturki, a wynik jest dokladny (na początku porównywalam ze szklanym termometrem i wyniki się zgadzaly); poza tym w instrukcji masz podane prawidlowe temperatury. Lekarka zalecala mi szklany - jest on także dobry i dokladny ale za dużo z nim roboty i trzeba odejmować 5 kresek. Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
literki Re: Termometr 18.03.04, 21:28 My używamy brauna na podczerwień - do ucha; przyznam, że nie wyobrażam sobie używania innego termometru, zwłaszcza u naszego prawie 4-miesięcznego Jasia. Kupiliśmy go, gdy byłam w ciązy i - chora - musiałam co godzinę mierzyć temperaturę. Uważam, że jest rewelacyjny, a nauczenie się obsługi nie jest żądnym problemem. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś