Dodaj do ulubionych

4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje?

12.09.10, 06:08
Córka ma 4 m-ce. Dostała katar - wydzielina gęsta. Co można podawać małej na katar? Na razie zakraplam wodą morską i odciągam fridą i maść majerankowa pod nos. Słyszałam o inhalacjach solą fizjologiczną ale nie wiem jak to robić. Doradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 08:45
      Wlewasz sól do inhalatora, przykładasz maske do twarzy dziecka i włączasz. Najwygodniej kiedy dziecko śpi.
      • onunka Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 08:56
        żeby dziecku pomóc troszke to wieczorem na pieluszke nakrop 3kropelki Olbas Oil i niech wdycha,ja tez sie tak z małym "inachalowałam"smile
        • onunka Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 08:57
          ops soru z błądsmile
      • zosikizuzik Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 09:09
        semi-dolce napisała:

> Wlewasz sól do inhalatora, przykładasz maske do twarzy dziecka i włączasz. Najw
        > ygodniej kiedy dziecko śpi.

Tyle to bym się domyśliła ale myślałam że można jakoś bez zakupu inhalatora ?
        • semi-dolce Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 09:56
          Nie da się.

Tzn. są tacy, którzy chcą robić gorące inhalacje, czyli "parówki" - w garnku wrzątek, nad garnkiem głowa a na głowie ręcznik, ale to kiepski pomysł dla niemowlaka, poparzenie gotowe a i gorąca para nie bardzo służy.

Inhalator przyda ci się wielokrotnie przez kilka najbliższych lat, wiec warto kupić. To dobra inwestycja.
          • andziabuzka1 Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 12.09.10, 10:27
            A spórbuj zapytac w Twojej przychodni czy nie pozycza Ci dla maluszka na pare dni tego inhalataora.Mi wlasnie pozyczyli,i od 1,5tyg inhaluje mała w domu(tyle ze ma kaszel,z niewiadomych przyczyn).Jak mala miala katar w wielu 6tyg to u nas tez byla woda morska do noska,frida,lekarz przepisal do noska Euphorbium(homeopatyczny aerozol do noska),Nasivin po jednym psiknieciu do noska na wieczor przez 7dni,masc majerankowa pod nosek,podnieśc łozeczko(tam gdzie głwka dziecka)pod katem 45st i powiesic nad łózeczkiem(główka dziecka)klika zabkow czosnku i duzo pionizowac dziecko.U nas pomogło.Zycze zdrówka dla maleństwa.Pozdrawiamsmile
            • boo-boo Euphorbium 12.09.10, 14:45
              jw. szybko i skutecznie pomogło no i nie wysusza śluzówki jak inne specyfiki.
    • jana111 Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 13.09.10, 00:47
      Jak karmisz to jej zakrop nosek mlekiem- po 2-3 krople kilka razy dziennie- działa bakteriobójczo. Mojej katar przeszedł właśnie po 1 dniu.
      • lukrecja7777 Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 06.10.10, 12:11
        Ciekawy ale dość ryzykowny sposób z tym mlekiem. Ja dawałam małemu Euphorbium w aerozolu. Katar mijał szybko i ładnie się regenerowała śluzówka nosa. Inhalacje są też wskazane, przy czym trzeba wszystko pod kontrolą lekarza robić,a nie tak samemu..
    • agnieszkainc Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 13.09.10, 12:32
      moja w tym wieku miala katar od ulewania wiec mleka do nosa bym nie zapuszczałasad,natomiast inhalator sprawdzil sie na 100%,tyle ze przystawialam blisko rureczke a nie zakladalam maski
    • domania80 Re: 4 m-ce co na katar, jak robić inhalacje? 06.10.10, 12:41
      Euphorbium w areozolu, sprawdzony na moich dzieciach, zwłaszcza na najmlodszym ktory nie ma jeszcze 4 miesiecy. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka