Dodaj do ulubionych

4 miesięczny synek nic nie umie

12.10.10, 12:47
Witam
Mam pytanie do was. Martwie się troche o synka który ma 4 miesiące i jeszcze nie umie się przewracac na bok. Ani na lewy ani na prawy. Nie wiem jaka jest przyczyna. Nie lubi leżeć w łóżeczku w ciagu dnia ani tam dzremać. W łóżeczku śpi tylko w nocy. A w ciągu dnia leży mi w leżaczku i tez tam zasypia. Bo jak go położe do łóżeczka to polezy minute i zaczyna strasznie płakać i to samo jest jak go położe na kocu na ziemi. Daje mu rozne zabawki zeby mu sie nie nudziło ale to nic nie daje. ak macie jakies sposoby albo rady to napiszcie bede bardzo wdzieczna pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kde54 Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 12:55
      jak najwiecej kłasc na brzuszek,wzmacnia to wszystkie miesnie,najlepsze cwiczenie dla malucha
    • fasol-inka Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 13:03
      spokojnie, mój też jak miał 4 miesiące się nie przewracał w ogóle
      a jak zaczął tydzień temu z plecków na brzuszek i na boki to spokojnie już nie uleży smile
    • pani_kasia Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 13:13
      W leżaczku nie ma miejsca żeby mógł ćwiczyć... Mój też nie lubił leżeć ani w łóżeczku ani na macie czy kocu... Ale z uporem maniaka kładłam go i od razu czymś go zajmowałam: a to mu grzechotkę podsunęłam, jakiegoś gryzaka dałam, a hitem okazała się zwykła tetrówkasmile przykrywałam go nią i powoli ściągałam, strasznie mu się to podobasmile często kładłam go też na brzuchu. Bez problemu przewraca się z pleców na boki, czasem nawet na brzuch uda mu się przewrócić.
      Ale pamiętaj że każde dziecko jest inne!!! Na wszystko przyjdzie czas...
    • erba Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 13:19
      Ale jak to NIC nie umie? Nie śmieje się, nie wydaje dźwięków, nie wyciąga rączek do przedmiotów, nie chwyta włożonej do ręki grzechotki? Moja 3,5miesięczna córka zabawkami interesuje się bardzo krótko, zerknie chwilę na grzechotkę i to wszystko. Przeżywała fazę zainteresowania karuzelą, ale jej przeszło. Teraz najwięcej ciekawości wzbudzają przedmioty nie-zabawki, np. reklamówka, lśniące łyżki. Kładzenie na brzuszek też stymuluje rozwój. Moja mała bardzo cieszy się kiedy bawię się z nią w ugniatanie, przewracanie, np. leży na mnie na brzuszku i powoli spada na miękki materac, poduszkę.
    • ponponka1 Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 13:33
      onifer1 napisała:

> Witam
      > A w ciągu dnia leży mi w leżaczku i tez tam zasypia. Jak macie jakies sposoby albo rady to napiszcie bede bardzo wdzi
      > eczna pozdrawiam.

Nie wkladac dziecko do lezaczka. Jak sobie wyobrazasz ma sie w tym lezaczku nauczyc przewracac? Daj mu szanse ....
      • erba ponponka1 12.10.10, 13:45
        Przepraszam za off topic, ale najlepsza jest pierwsza obietnica z Twojej sygnaturkibig_grin
        • ponponka1 Re: ponponka1 12.10.10, 14:09
          erba napisała:

> Przepraszam za off topic, ale najlepsza jest pierwsza obietnica z Twojej sygnat
          > urkibig_grin

Moze nie zauwazylas, to nie jest obietnica, to jest prosty jak budowa cepu fakt, ktorego wcale ale to wcale sie nie wstydze. Jestem niepoprawna na gazecie.pl i czytam obciachowe gazety, slucham niszowych stacji radiowych.....no po prostu esencja mohera smile

P.s. W sprawie definicji slowa obietnica odsylam do slownika j. polskiego big_grin
          • erba Re: ponponka1 12.10.10, 14:18
            Heh ok uściślam dla jasności: chodziło mi o te obietnice z linka. Nie nabzdyczaj się, ja jestem po tej samej stronie tongue_out
            • ponponka1 Re: ponponka1 12.10.10, 14:31
              erba napisała:

> Heh ok uściślam dla jasności: chodziło mi o te obietnice z linka. Nie nabzdycza
              > j się, ja jestem po tej samej stronie tongue_out

Napisalas ze z sygnaturki wink
              A obietnice nic sie nie maja do gaf jezykowych prezydenta....to jest dopiero cos big_grin
    • princessa.of.persia Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 14:10
      Nie kłasc w lezaczku. Przenies sie z dzieckiem na podloge. Ale sam tam nie bedzie lezal lmusisz sie z nim bawic, pokazywac zabawki, dawac do raczek itp. Duzo tez na brzuszku, kilka razy dziennie przed jedzeniem. Polecam mate z pałakami gdzie sa zawieszone rozne zabawki. Moja tez z poczatku nie chciala ale siadlam obok i jej pokazywałam [-teraz sie bawi juz sama.
      Na nauke obrotow polecam "kołyske" - zginasz dziecku nozki do brzuszka, lapiesz w kolankach i jednoczesnie chwytasz raczki i robisz obroty raz w jedna i raz w druga strone. Nalezy pamietac aby nosek byl w jednej lini z pepkiem. To cwiczenie mamy z rehabilictacji.
      • ponponka1 Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 14:17
        princessa.of.persia napisała:

> Nie kłasc w lezaczku. Przenies sie z dzieckiem na podloge. Ale sam tam nie bedz
        > ie lezal lmusisz sie z nim bawic, pokazywac zabawki, dawac do raczek itp. Duzo
        > tez na brzuszku, kilka razy dziennie przed jedzeniem. Polecam mate z pałakami g
        > dzie sa zawieszone rozne zabawki. Moja tez z poczatku nie chciala ale siadlam o
        > bok i jej pokazywałam [-teraz sie bawi juz sama.

Tez polecam

> Na nauke obrotow polecam "kołyske" - zginasz dziecku nozki do brzuszka, lapiesz
        > w kolankach i jednoczesnie chwytasz raczki i robisz obroty raz w jedna i raz w
        > druga strone. Nalezy pamietac aby nosek byl w jednej lini z pepkiem. To cwicze
        > nie mamy z rehabilictacji.
        nie polecema, to cwiczenie dla dzieci z problemami, rehabilitacja. Dzieku zdrowemu takie pomaganie moze tylko zaszkodzic niz pomoc - maly jak bedzie jego czas sam bedzie sie przewracal, daj mu tylko szanse i wyjmij z lezaczka.

Moja mala miala 7 miesiecy jak zaczela sie przewracac z pleckow na brzuszek, jak miala 8 miesiecy zaczela pelzac, jak miala 11 miesiecy samodzielnie siadac, 12 miesiecy raczkowac, 16 miesiecy chodzic. I jest to jak najbrzedziej prawidlowy rozwoj. Dzeci z padrecznika nie istnieja....
        • jombusiowa Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 14:52
          Mój ma prawie 4,5 mies. i też się nie obraca-co prawda ma utrudnienie,bo nogi złączone szyną,ale ja się nie przejmuję. Na brzuchu dopiero od niedawna głowę trzyma naprawde wysoko-wczesniej nie chciał,poza tym ciągle jadl i nie miałam go kiedy kłascsmilewszystko w swoim czasie.
        • kj-78 Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 21:14
          O, to tak jak moja, tyle ze raczkowac 11 miesiecy, siadac 12! A chodzic wciaz nie umie smile I tez jest calkiem w normie, hehe wink I do tego wcale nie pelzala ani sie nie turlala. Przez 11 miesiecy lezala sobie na macie/ dywanie i bawila sie tym, co miala pod reka. Nie jest niestety z tych wytrwalych, i jak zabawka lezala o 5 cm za daleko, byla po minucie ignorowana...
    • onifer1 Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 14:55
      Dzieki dziewczyny na odpowiedzi. Moj synek nie jest tak ze zupełnie nic nie umie. Smieje sie na głos usmiecha bawi sie zabawkami kopie podnosi nóżki do góry. Na brzusazku tez podnosi głowe. A poprostu nie chce sie przewracac. Jest uparty jak nic. Może faktycznie przyjdzie na niego czas. Musze w takim razie schowac leżaczek a kupic mate
      pozdrawiam
    • joanka-r Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 15:10
      A co od niego oczekujesz? Recytowania z pamięci czy czytania ze zrozumieniem?Przestańcie z tymi rankingami co ktore dziecko potrafi, co powinno robić a czego nie umie .
    • julka1967a Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 19:08
      Mój też nic nie robił w tym wieku. Leżenie i obracanie sie wokół własnej osi to były jedyne jego umiejętności. Dokładnie w dniu gdy kończył 5 miesiąc poszliśmy na pierwszą rehabilitację (z powodu asymetrii) gdzie pani pokazała mu jak sie obrócić z pleców na brzuszek i zaczęło się. Najpierw turlanie, nie miał jeszcze 6 miesięcy jak zaczął raczkować, a od 7 miesiąca wstaje. Najgorzej jest z siadaniem, ale jakos po swojemu przysiada, w kocu cos opanuje. Najpierw się niepokoiłam że jest do tyłu ze wszystkim a teraz, że za wcześnie wstaje.
      Wszytko ruszyło tak naprawdę z dnia na dzień. Myślę, że rehabilitacja chociaż była na co innego ukierunkowała spowodowała tak szybkie podstępy.
      • joanka-r Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 19:46
        ''gdzie pani pokazała mu jak sie obrócić z pleców na brzuszek i zaczęło się''

gdyby rodzice podczas przebierania , czy ubierania po kąpieli bawili sie z dzieckiem to również potrafiłoby to zrobić. A tak leżało 4 miesiące w łozeczku i taki tego efekt.
        • julka1967a Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 23:33
          W zasadzie rzadko już cokolwiek coś na tym forum piszę, bo zawsze znajdzie sie ktoś "mundry" albo "najmundrzejszy".
          Moje dziecko w ogóle nie leżało w łóżeczku droga Pani i proszę swoje sądy zachować dla siebie.
          Do piątego miesiąca zwijało się przez całą dobę z bólu z powodu ciągłego nagazowania i moja uwaga była skupiona tylko na tym jak mu zmniejszyć cierpienie.

Zastanawiam się skąd się biorą te mamusie co im się wydaje, że maja prawo pouczać i oceniać innych.
          • joanka-r Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 14.10.10, 10:03
            Uderz w stół a nożyce się odezwą......
    • swingwasp Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 19:11
      Nasz synek też jeszcze nie potrafi się obracać. Ale jak zostawię go bez pampersa na jakiś czas to najpierw jest radość w postaci unoszenia nóżek do góry a potem różnego rodzaju "śpiewów" jak to mu się już znudzi to łapie się rączkami pod kolankami i kula na boki. Tak więc bez pampka radzi sobie całkiem nieźle wink z pampkiem też się nauczy smile może twój bez pampersa też już potrafi?
      • jombusiowa Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 12.10.10, 21:08
        Kurka...u mnie przez te szyny gorzej widzę...licze na to,że jak się uda i zdejmiemy świństwo na dzień w wieku ok 5mies i 3 tyg. to szybko nadrobi-o ile nie załapie wcześniej. Na raie go przekręcam podczas zabawy,ale nie kuma o co biega-musiałby chyba duzy wysiłek włożyć,żeby tak się majtnąć noga-żeby druga złaczona tez poleciała. No zobaczymysmile
    • marysiasss Re: 4 miesięczny synek nic nie umie 14.10.10, 09:33
      Spokojnie. Mój synek (4 miesiące) miał problemy z podnoszeniem się na przedramionach gdy leżał na brzuszku i nawet lekarka sugerowała rehabilitację! Tymczasem z mężem jak najwięcej rozkładaliśmy na podłodze kocyk, kładliśmy pełno zabawek, małego na brzuch i proszę - w ciągu tygodnia zaczął się podnosić na przedramionach, a przedwczoraj nauczył się przewracać z plecków na brzuszek (strasznie to lubi). Dużo z nim ćwiczcie, pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka