Dodaj do ulubionych

Kontrola stawów biodrowych

19.10.10, 12:18
Czy podczas kontroli stawów biodrowych między 4 a 6 tygodniem dziecko powinno mieć zrobione usg bioder- my bylismy juz na kontroli w przychodni przyszpitalnej, ale lekarz tylko obejrzał małą. Dziecko znajomych miało przy tej okazji zrobione usg.
Obserwuj wątek
    • monikus.1 Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 12:25
      Cóż, nie znam sie na bioderkach, dlatego my byliśmy z synkiem prywatnie u lekarza który zarówno bada dziecko, ale i robi usg. Bo dopiero na usg dokładnie widać ukształtowanie biodra, panewkę itp. I od tego zależy dalsze postepowanie z maluszkiem (pieluszkować czy nie). Otrzymalismy też wskazówki jak nosic małego, ćwiczyć stawy. Więc ja poszłabym do gabinetu gdzie lekarz zrobi usg, dla spokoju ducha mojego i zdrowia maluszka.

A tak na marginesie to zarówno pediatra jak i położna środowiskowa mówili o usg stawów biodrowych do wykonania po 4 t.ż., więc uważałam to za coś obowiązkowego.
    • joasia_44 Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 15:30
      Mi jeszcze w szpitalu dali namiary na poradnię preluksacyjną (pierwszy raz wtedy tę nazwę usłyszałam) a konkretnie na kilka poradni, kazali wybrac jedną i koniecznie się umówić w terminie 4-6 tydzień życia. Pan doktor miał usg w gabinecie i od razu badał i sobie nie wyobrażam za bardzo jak to badanie zrobić 'na sucho'? No bo co z tego, ze lekarz stwierdzi że bioderka odwodzą się na boki, jak nie widać jak rozwinięta jest panewka ani czy są oba bioderka równo rozwinięte? Wydaje mi się, że w specjalistycznej poradni to takie usg to podstawa i w tym badaniu właśnie o to chodzi, to tak jakby w naszych czasach prowadzić ciążę bez badań usg. Może poszukaj innego lekarza albo sama idź do specjalisty - z tego co wiem nie potrzeba żadnego skierowania i wszystko finansuje NFZ. Pozdrawiam
      • agul86 Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 15:53
        My poszliśmy prywatnie, ortopeda zbadał i zrobił usg. Chciałam się umówić do przychodni państwowej, ale po pierwsze terminy mieli kosmiczne (prawie 2 miesiące czekania), a po drugie usłyszałam od pani w rejestracji, że decyzję o wykonaniu usg podejmie pani doktor po zbadaniu Małej. A wolałam mieć pewność, że idziemy na usg a nie tylko na badanie!!!
        • emily_valentine Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 16:29
          Ja dostałam ze szpitala wytyczne, że w wieku 6 tyg. trzeba zrobić usg bioder. Najpierw byliśmy u ortopedy na badaniu i po skierowanie, potem na usg. A po 6 tygodniach znowu u ortopedy. I właśnie sobie przypomniałam, że chyba niedługo znowu powinnam iść na kontrolę.
    • osmag Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 20:34
      Powinno być zrobione USG bioder, ponieważ nie wszystkie wady da się wykryć samym badaniem ręcznym.
      • ulab35 Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 20:46
        Jak byłam z małą na badaniu kontrolnym u ortopedy to powiedział, że według niego wszystko jest ok ale zalecił zrobić usg bo nie wszystkie wady można wykryć przez badanie. Więc zrobiłam też usg.
    • swingwasp Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 22:05
      pierwsza obowiązkowa wizyta u pediatry kiedy mały skończył 4 tyg, wtedy też dostaliśmy skierowanie do ortopedy. Od razu robił usg, nie badał na "sucho". Potem za 2 miesiące obowiązkowa kontrola - kolejne usg. Rejestrowałam od razu kiedy dostałam skierowanie bo słyszałam o mega kolejkach a termin dostaliśmy na za tydzień. Pani w rejestracji powiedziała, że maluchy do 3 miesięcy są zapisywane bez kolejki, wszędzie. U ortopedy też byliśmy bez kolejki, pierwszeństwo miała jedynie dwójka dzieciaczków w podobnym wieku, które zjawiły się przed nami. Lekarz, niemowlęta przyjmował przez 2 godziny przed normalnymi godzinami przyjęć.
      • magdi1981 Re: Kontrola stawów biodrowych 19.10.10, 22:16
        U nas zarowno na pierwszej jak i drugiej wizycie lekarz robil odrazu usg. Po tym badaniu Kladl Malego na brzuszek z rozlozonymi nozkami, a na drugiej wizycie dodatkowo sprawdzal jak maly sie podnosi do pozycji siedzacej.
    • magdakingaklara Re: Kontrola stawów biodrowych 20.10.10, 09:08
      moja nie miala rbione usg mimo ze w mojej rodzinie wszystkie kobiety maja problemy z biodrami a ja jako maluch nosilam pasy na wyrobienie panewek. Lekarz stwierdzil ze z bioderkami jest oki wiec nie trzeba robic usg bo nie ma nic nie pokojacego. Z uwagi na problemy w mojej rodzinie chodzilysmy przez pierwsze pol roku co miesiac na kontrole. Mała ma dzis 16 m-c z bioderkami jest wszystko oki a zaczela chodzic po koniec 8 m-c. Nastepna wizyta jak bedzie miec 2 latka
    • kaeira Re: Kontrola stawów biodrowych 20.10.10, 13:34
      Nam mówiono, że powinno to być robione najpóźniej do 12t.

Ze starszą, 4 lata temu, była tylko kontrola ortopedy w przychodni specjalistycznej dla dzieci. .
      Tym razem byłam w poradni preluksacyjnej - czyli jak rozumiem zajmującej się tylko biodrami - i było badanie manualne i USG.

Swoją drogą, chętnie dowiedziałabym się, jakie postępowanie jest obecnie rekomendowane jako idealne przez ministerstwo zdrowia, towarzystwa pediatryczne i tym podobne ciała.
    • greene3 Re: Kontrola stawów biodrowych 24.10.10, 14:39
      My mieliśmy USG a córeczka brata tylko została obejrzana. Przy drugiej kontroli zrobili jej USG, ale mojej małej też. Ja się cieszę, że to USG było dwa razy, ale wiem, że niektórzy lekarze tak nie robią.
    • kamila1907 Re: Kontrola stawów biodrowych 24.10.10, 16:04
      Powinno być zrobione usg, żeby określić w jakim stopniu rozwinięte są bioderka. Z reguły trzeba umówić się w poradni preluksacyjnej około 2 tygodnie wcześniej, aby nie mieć problemów z terminem ( no chyba,że są poradnie w których się nie czeka) i zgłosić się do swojego lekarza w przychodni po skierowanie.
    • zuza-nka88 Re: Kontrola stawów biodrowych 24.10.10, 21:02
      u nas jest taki program wspolfinansowany przez urzad gminy i przychodnie, dostaje sie 3 kupony do wykorzystania na usg przezciemiaczkowe, jaky brzusznej i bioderek, wczoraj własnie robilysmy badania i jest ok smile
    • marta_mamamaciunia Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 10:20
      Witam
      moja córka dzięki temu, ze poszliśmy w pierwszym miesiącu jej życia do ortopedy prywatnie, gdzie miała zrobione usg, właśnie zakończyła leczenie bioderek rozwórką KOSZLI.
      Gdybyśmy czekali na wizytę w przychodni, w tym miesiącu byłaby wizyta i na 100% leczenie trwało by dłużej. Uważam, ze usg jest niezbędne do ocenienia ewentualnych wad.
      • madzia116 Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 12:26
        pierwsze badanie usg córka miała robione już w pierwszej dobie po urodzeniu w szpitalu, starszy syn zresztą także. Dzięki temu wykryto u niej dysplazję stawów i w 8 dobie życia już zaczęliśmy leczenie w poradni preluksacyjnej. Dzięki wczesnemu rozpoznaniu i leczeniu (szelki pawlika, poduszka frejki) mała po 10 tygodniach była zdrowa. Wiem, że wczesnie rozpoczęte leczenie trwa o wiele krócej i jest mniej radykalne. Na każdej wizycie a były one dość częste, bo na początku co 1-2 tygodnie mała miała robione usg aby określić postępy w leczeniu, mimo właściwego odwodzenia dyspazja była. Radzę zrobić usg.
    • ulik80 Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 12:35
      My byliśmy prywatnie i usg bylo robione. Nie wiem jak jest w przychodni przyszpitalnej w moim mieście. Myślałam, że usg to standard...
    • andziulka32 Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 12:36
      My byliśmy na kontroli bioderek w piątek i lekarz zrobił usg, nastepna kontrola 3 grudnia. U nas trzeba czekać na wizytę ponad miesiąc, a później jeszcze czekać w danym dniu w długiej kolejce (kto pierwszy ten lepszy) a samo badanie trwa minutę.
    • kasiulka_26 Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 14:50
      profilaktycznie zaleca się usg bioderek w pierwszych tygodniach życia i bardzo odbrze. lepiej zapobiegać niż leczyć. mój syn nie mial robionego, bo jeszcze trzy lata temu nie kierowano wszystkich niemowlaków na to badanie.
      a terminy w państwowcych zozach to masakra.
    • mieszadelko Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 15:00
      Nam nie kazali robić usg, szczególnie jak nas Pani dr zobaczyła w poczekalni z chustą. Powiedziała, ze mała się dobrze rozwija a nosząc ją dużo dobrze robię jej stawom biodrowym. Kolejny plus mojego kwiecistego polekonta smile
    • michasia52 Re: Kontrola stawów biodrowych 25.10.10, 17:09
      Kiedy my bylismy na kontoli bioderek lekarz ortopeda powiedzial ze usg jest konieczne poniewaz istnieja dwa rodzaje wad bioderek, ktore sa wykrywalne tylko przy badaniu na usg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka