luccy1 27.10.10, 10:20 czy niemowlak moze spac na boku? mala lyka duzo powietrza a nie odbija wiec klade ja na boczek jak spi. boje sie jednak czy nie rozwinie sie u niej wada kregoslupa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanus2202 Re: spanie na boku 27.10.10, 10:48 Na plecach sie może zachłysnąć wiec jak chcesz to dziecko polozyc? A moze powiesic do gory nogami? Odpowiedz Link Zgłoś
dagfis Re: spanie na boku 27.10.10, 11:19 Probuj mala polozyc sobie wysoko na ramieniu tak zeby glowa byla za twoimi plecami-u mnie dzialalo i podloz kilka ksiazek pod nogi lozeczka zeby glowa byla wyzej wtedy ryzyko zachlysniecia bedzie mniejsze. Moj maluch przez pierwszy miesiac zaspypial wylacznie na boku Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: spanie na boku 27.10.10, 15:36 może, mój inaczej nnie był w satnie zsanąć, tylko kładź raz na jednym, raz na drugim boku i bez poduchy. a mój teraz tylko na brzuchu, chociaż jak był mały, to za nic tak nie chcial Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: spanie na boku 27.10.10, 15:52 Jak najbardziej mozna na boczku. A co odbicia to klasz ja sobie na ramieniu i troche pochodz, zeby dzieckiem "troche poruszac". Ja jak moje byly malenkie i ciagle spaly dawalam je do odbicia wysoko tak, ze glowa i raczki zwisaly za moje ramie, delikatne poklepywanie po pleckach i delikatne chodzenie do tego pomagalo. U mnie do tej pory jak dziecko spi to ciezko je "odbic" i wtedy klade na boczku. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_m24 Re: spanie na boku 27.10.10, 18:24 Mój synuś na poczatku też bardzo rzadko odbijał, a robiłam cuda niewidy, od noszenia na ramieniu po kładzenie sobie na kolanach na brzuszku i poklepywanie i nic nie pomagało. Lekarze jeszcze w szpitalu polecali spanie na boczku i synuś do dwóch miesięcy nie chciał spac inaczej A teraz normalnie odbija po jedzonku i lubi spać na pleckach więc nie przejmuj sie mozesz spokojnie kłaść na boczku na płaskim materacyku Odpowiedz Link Zgłoś
ivi21 Re: spanie na boku 27.10.10, 19:27 Moja zapyspia zawsze na boczku a potem w nocy przekręca się na plecki. Nie widze problemu w spaniu na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: spanie na boku 28.10.10, 09:25 No pewnie,że może.W 4 miesiące nie rozwinie się wada kręgosłupa od spania na boku. Potem to i tak bedzie sie przekręcać jak bedzie chciała. Nie widzę problemu Odpowiedz Link Zgłoś
monikanu Re: spanie na boku 28.10.10, 10:38 moja córcia też pierwsze miesiące spała na boku , zamiennie oczywiście , informowano mnie już o tym w szpitalu . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: spanie na boku 28.10.10, 20:04 Ja spię na boku prawie 30 lat i nie mam wad kręgosłupa Więc bez obaw, szczególnie, jeśli usg bioder bylo prawidłowe Odpowiedz Link Zgłoś