06.04.04, 09:16
Jakie witaminy dla niemowlęcia karmionego sztucznie. Do tej pory dawałam
tylko witaminę D3, ale moja znajoma uświadomiła mnie, że skoro karmię
sztucznie powinnam podawać również witaminę C i B1. A co Wy podajecie lub
podawałyście swoim dzieciom. Pediatra do którego chodzimy " chyba zapomniał "
mi o tym wspomnieć.
Obserwuj wątek
    • bubab Re: witaminy 06.04.04, 09:39
      witam,
      skoro karmisz sztucznie to nie musisz podawac zadnych dodatkowych witamin -
      wszystkie sa juz w mieszance (spojrz na etykietesmile. wielu pediatrow uwaza
      nawet, ze nie ma potrzeby podawania witaminy D w przypadku karmienia sztucznego
      (w pierwszych 4-5 miesiacach). oczywiscie mowimy o zdrowym dziecku bo w
      przypadku np przeziebienia, katarku itp podajemy dodatkowo witamine C.
      pozdrawiam,
      aska
    • weronikarb Re: witaminy 07.04.04, 11:06
      Mi pediatra polecil Cebion Multi i daje mojemu Dominikowi juz 4 m-ce (a ma 5 m-
      cy,tez jestem na mieszance. Zalecil to glownie dlatego ze jest chlopcem, u nich
      najczesciej dochodzi do problemow jakis z kolorami (wit. A). Jednak powiedzial
      tez ze to jest niezalezne od tego jak jest karmione. Zawsze dobrze jest podawac
      witaminki, one nie zaszkodze - chyba ze faktycznie nie bedziesz przestrzegac
      zalecanej dawki i przedawkujesz. Jednak to Twoj wybor. Renata
    • anek.anek Re: witaminy 07.04.04, 14:42
      Najpierw sprawdź jaką zawartość ma mieszanka, którą podajesz.
    • bubab Re: witaminy 07.04.04, 21:29
      Witam,
      najlepiej po prostu obliczyc ile poszczegolnych witamin dziecko otrzymuje z
      mieszanki (informacja na opakowaniu) i porownac z normami dla danego wieku.
      lepiej przyjac tzw poziom zalecany, ktory jest wyzszy od tzw bezpiecznego i
      pokrywa potrzeby z "naddatkiem". co do pediatrow to sa tacy, ktorzy zalecaja
      podawanie suplementacji witaminowej zdrowym niemowletom i tacy ktorzy jej nie
      polecaja (czesto i jedni i drudzy nie znaja norm dotyczacych spozycia
      witaminwink - choc oczywiscie sa wyjatki).
      pozdrawiam,
      aska

www.izz.waw.pl/wwzz/normy_energia_tabele/tabela_10.html
    • elwlos Re: witaminy 07.04.04, 22:43
      Mój Kacper ma 6 m-cy i od czwartego tygodnia jego życia podaję mu 1xdziennie:
      10 kropli wit.C, 2 krople wit.D3, 1 kroplę wit.A i 1/2 tabletki wit.B1. Stosuję
      do dziś,a jak się skończą (te opakowania co mam) to zacznę podawać Cebion Multi
      1xdziennie po 5 kropli. Oczywiście to Ty musisz zdecydować czy i jak podawać.
      Pozdrawiam
    • elwlos Re: witaminy 07.04.04, 23:01
      Dodam jeszcze, że też karmię sztucznie.I przez cały czas podawałam właśnie w
      ten spodób (jak wyżej wspomniałam) wszystkie witaminy. A jak np. był
      okres "grypowy" to zwiększałam wit. C na 3xdziennie po 10 kropli. Nadmiar wit.C
      wydalany jest z moczem, więc nie zaszkodzi.
      • bubab Re: witaminy 08.04.04, 10:13
        witam,
        oczywiscie kazda mam sama decyduje jak postepowac ze swoim dzieckiem. ja
        osobiscie nie podaje zadnych dodatkowych witamin (dziecko jest na mieszance,
        dostaje tez juz od miesiaca soki i przeciery owocowo-warzywne). jedynie kiedy
        maz i ja bylismy przeziebieni mala dostawala 15kropli cebionu w 3 dawkach
        (dziecko ani razu nie chorowalosmile). dlaczego tak postepuje: po pierwsze jestem
        z zawodu dietetykiem wiec tematy zywieniowe nie sa mi obce, a po drugie staram
        sie "niedofinansowywac" firm farmaceutycznych. jesli chodzi o szkodliwosc
        nadmiaru witamin to jest to temat ostatni czesto podejmowany przez naukowcow;
        coraz czesciej (szczegolnie w Stanach) operuje sie pojeciem najwyzszego
        tolerowanego poziomu spozycia. dzieje sie to z kilku powodow, min spozywamy
        spore ilosci zywnosci dodatkowo wzbogacanej w rozne witaminy, przyjmujemy tez
        czesto suplementy. jesli chodzi o witamine C to jest ona uwazana za wzglednie
        bezpieczna ALE jej duze dawki moga wywolywac biegunki, sprzyjac tworzeniu sie
        kamieni nerkowych (bo przeciez nadmiar jest wydalany z moczemsmile)oraz powodowac
        niekorzystna adaptacje do duzych dawek. uwaza sie rowniez, ze moze zwiekszac
        zapotrzebowanie na witamine E oraz potegowac toksycznosc niektorych lekow.
        Witamina B1 w duzych dawkach moze powodowac objawy alergiczne. oczywiscie
        czestsze i bardziej grozne jest przedawkowanie witamin tłuszczorozpuszczalnych
        czyli min wit D. u niemowlat objawami sa: oslabienie, zmeczenie, brak apetytu,
        bole glowy i brzucha, biegunka, wymioty i wielomocz i inne. oczywiscie czesciej
        zdazaja sie niedobory witamin ale dotyczy to glownie dzieci z rodzin tzw
        patologicznych (dzieci niedojadajace, niemowlaki karmione mlekiem krowim itp).
        oczywiscie jak juz napisalam kazdy decyduje sam co jest dobre dla jego dzieckasmile
        pozdrawiam wszystkie mamy
        aska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka