Dodaj do ulubionych

Przepuklina????

11.11.10, 23:32
Kiedy mała się urodziła stwierdzono u niej niski stopień przepukliny (coś takiego). Kazano mi kleić przez jakiś tam czas plasterkiem. Po zakonczeniu klejenia Pediatra powiedziała, ze nic wiecej nie wskóramy i widocznie taka bedzie jej natura- lekko wystający pępuszek. Od jakiegos czasu, gdy mała sie kładzie wystaje jej taka 1cm "antenka". Az tak wyrazny miał byc ten "urok"?uncertain Czy któraś miała podobnie? co robic?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anetaa Re: Przepuklina???? 12.11.10, 00:25
      Skierowanie od pediatry i wizyta u chirurga dzieciecego.pozdr
    • kwietniowa08 Re: Przepuklina???? 12.11.10, 09:53
      moja mała też miała przepuklinę pępkową - pępek wyskoczył jej na 2 cm prawie, oczywiście zaklejałam jej plasterkiem i minęło, pępuszek pięknie się schował, mi pediatra zwróciła uwagę na sposób przyklejania plastra-trzeba pępek schować w fałdach skóry i dopiero plaster, ale może faktycznie u Ciebie konsultacja chirurga by się przydała...
    • bluemka78 Re: Przepuklina???? 12.11.10, 11:40
      Moja jedna corcia ma przepukline pepkowa. Nie zaklejalismy zadnymi plastrami, specjalista okreslil sposob z zaklejaniem zalecany przez wielu pediatrow jako wyjatkowo glupi. Podobno nic nie pomaga, a dziecku tylko przeszkadza. Najpierw mialismy tez taka antenke na 2cm, teraz zniknela i jest tylko takie koleczko jakby zamiast wkleslego pepuszka. Dopoki z przepuklina nic sie nie dzieje, tzn nie jest zaczeriweniona, twarda (da sie "wcisnac" do srodka) to zostawic w spokoju. Dopiero po roczku chirurg stwierdzi czy trzeba usuwac zabiegowo.
    • tym08 Re: Przepuklina???? 12.11.10, 16:23
      corka miala przepukline pepkowa przez kilka miesiecy. wchlonela sie sama, bez zadnych plastrow.
      wizyta u specjalisty - chirurga dzieciecego nie zaszkodzi.
    • wera07_5 Re: Przepuklina???? 12.11.10, 18:00
      Mój synek ma przepuklinke pępkową i byłam u chirirga i zakleił na 3 tyg po kontroli znowu na 3 tyg i dziś po kontroli już ładnie sie wchłoną ale jeszcze na 3 tyg ma zaklejony. To podobno pomaga bo gdyby był nie zaklejony to przepuklinka by się nie wchłoneła a pierścień wokół pępka nie miał by mozliwości sie zacieśnić. Przynajmniej chirurg tak to okreslił. Najgorsze jest to że nie możemy się kąpać tylko obmywać na ręcznikach. Doradzam wizytę u chirirga.
      • gag-nes Re: Przepuklina???? 12.11.10, 19:36
        Moj synus tez mial przepukline pepkowa. Pediatra kazala kleic, a chirurg uznal, ze pepuszek sam sie wchlonie... No i sie wchlonal smile Chirurg ostrzegl tylko, ze jesli dziecie bedzie przerazliwie plakac, a pepka nie bedzie mozna wcisnac to trzeba szybko do szpitala jechac, bo tzn. ze jelitko wyszlo (utknelo)... Kladz czesto na brzuszku smile
        • blanus2202 Re: Przepuklina???? 13.11.10, 19:21
          gag-nes napisała:
          ... Kladz
          > czesto na brzuszku smile
          U nas to raczej cięzkie, poniewaz mała raczkuje i nie da jej się tak poprostu polozyc na brzuszku;P
          Widzę, ze wielu lekarzy i wiele opini, jedni każą kleić drudzy nie...
          • cytruska1 Re: Przepuklina???? 13.11.10, 22:40
            Starszaczka miala i plastrowalismy. Przepuklina po paru tyg. zniknela. Teraz ma mlodsza, tylko 2 razy gorzej. Doslownie z godziny na godzine wyskoczyla jej kulka wielkosci 2-3 cm. Teraz tez plastrujemy i po 2 tyg. bykla juz kolosalna roznica.
            Takze ja ze swojego doswiadczenia polecam plastrowanie (jak dla mnie lepsze to, niz ewentualny zabieg w szpitalu, jesli przepuklina sie nie wchlonie, a przeciez tak moze sie zdarzyc).
    • neftis83 Re: Przepuklina???? 14.11.10, 10:08
      Ja również polecam plastrowanie. Zaklejałam zwykłym plastrem w różnych kierunkach, normalnie córkę kąpałam, plaster odpadał po trzech dniach, robiłam dzień bez plastra i potem znowu zaklejałam. Przepuklina wchłonęła się bardzo szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka