Dodaj do ulubionych

mam problem z łyżeczką

24.11.10, 11:44
mój 9-miesięczny syn jadł już ładnie karmiony i cały słoik zjadał, a rączki trzymał grzecznie przy sobie. Któregoś razu dla zabawy ponieważ wyrywał dałam mu łyżeczkę w myśl "nie będę hamować jego rozwoju, niech prónuje sam" co mu oczywiście nie idzie bo łyżeczkę porzucił łapką jeść próbował a zupkę się średnio da ręką... Wszystko brudne, ale to normalne, do brzuszka trafiło niewiele. Tyle tylko że od wtedy jego się nie da nakarmić... Szarpie łyżeczkę. Sam jeść nie umie a nakarmić się nie da. I tu moje pytanie, co mi radzicie, cierpliwie przyuczyć do jedzenia jeszcze raz, oddać mu tę łyżkę i niech się babra i za parę miesięcy się nauczy? Czy może darować sobie zupki i dawać mu kawałki warzyw czy czego tam, bo tu mu łatwo ręką złapać(tylko ja się boję zakrztuszenia okrutnie, raz gruszką tak się zadławił starsznie, kilka razy ziemniakiem). Zęby ma dwa.Help!
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: mam problem z łyżeczką 24.11.10, 15:39
      ja dawałam jedną łyżeczke do zabawy bardziej płaska by niej dało rade się nabrać smile), a drugą karmiłam, potem przyszła faza ze nie dały sie pokarmic same wiec zagęszczałam dodatkowo zupki ziemniakiem tłuczonym czy kaszką.
    • tym08 Re: mam problem z łyżeczką 24.11.10, 15:48
      jesli koniecznie musza byc te zupy - to niech beda to geste kremy. moze i lapkami sobie poradziwink
      a najlepiej tak jak piszesz sama - kawalki warzyw i miesa na talerz.
      jak chce lyzeczka, to daj mu jedna, sobie przynies druga i jedzcie na zmiane.
    • monika_a_b Re: mam problem z łyżeczką 24.11.10, 17:33
      Jeśli pozwolisz mu na samodzielne jedzenie, to bardzo szybko się nauczy trafiać łapkami z jedzinkiem w odpowiedni otwór. smile Mój synek ma 8 m-cy i od początku jest karmiony metodą BLW, czyli w zasadzie sam się karmi (chyba, że zajmuje się nim moja mama, to wtedy niestety dostaje paćki)...
      Zaglądnij tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      I nie bój się zakrztuszeń, bo dziecko tak czy owak musi się nauczyć wypluwania zbyt wielkich kawałków jedzenia...

Pozdrawiam,
      Moni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka