Dodaj do ulubionych

Pocenie się główki

25.12.10, 17:46
Jak w temacie. Dziś w nocy moja córeczka obudziła się na karmienie i przeraziła mnie jej mokra od potu poduszeczka- na tyle, że była aż zimna. Kiedyś już to zauważyłam, ale myślałąm, że ona poprostuzgrzała się trochę, że może za ciepłe śpioszki miała, ale po wykluczeniu tego, że może jej byc za cieplo zaczęłam się tym pożądnie martwic. W poniedziałek wybiorę się z nią do lekarza. Czy któraś z Was ma w tym temacie jakieś doświadczenie? Czy to może oznaczać krzywicę?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Pocenie się główki 25.12.10, 18:25
      Tiaaa..........jasne od razu krzywicauncertain
      Pocenie się główki nie zawsze oznacza niedobór D3,ale też i nadmiar.
      Błędem jest od razu twierdzić,że to niedobór,bo to można stwierdzić tylko i wyłącznie po badaniach laboratoryjnych z krwi na gospodarkę wapniowo-fosforową,fosfatazę alkaliczną itd.
      Najpierw zrób te badania,a potem wysuwaj twierdzenia na temat rzekomej krzywicy.
      Pocić się może z różnych powodów,może to też być taka uroda,albo jej za ciepło,albo poduszka ze sztucznego tworzywa etc.
      • sinusoidaa Re: Pocenie się główki 25.12.10, 21:51
        Kiedyś rzeczywiście kojarzono pocenie się z nadmiarem/niedoborem wit. D3. Obecnie nie wiąże się tych przyczyn z gospodarką wapniowo-fosforanową.
    • nurolek Re: Pocenie się główki 25.12.10, 21:51
      Spokojnie, każdy się czasem poci, zwłaszcza w zimie kiedy ogrzewanie daje jakieś upiorne temperatury w domu.
      Może jej za gorąco. Mój syn tak czasem ma, wtedy wycieram głowe, kładę poduszkę na drugą stronę i lżej przykrywam i już.
      Poza tym małe dzieci tak mają. mój syn poci się okrutnie non stop. W domu mamy temperaturę 19-20st, on w samym bodziaku a taki ruchliwy (pół roku), że po 5 minutach spocony. Dzieci nie mają jeszcze dobrze wykształconej termoregulacji.
      Krzywica daje szerokie spectrum objawów. Nie tylko pocenie. Dla spokoju możesz skonsultować z lekarzem, ale wydaje mi się to zbędne,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka