dominica1 18.04.04, 10:58 Do jakiwgo wieku maluszek może zaciskać kciuki w piąstkach? Słyszałam, że mój 11 tygodniowy jest już na to za duży i źle, iż tak robi. A jak jest u Waszych pociech? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jabw Re: Zaciśnięte piąstki 18.04.04, 11:28 Jest to odruch nororodkowy, który powinien minąć do końca 2-go miesiąca. U mojej Hani piąstki były zaciśnięte do końca trzeciego mies. Unikaj wkładania jej czegokolwiek małego do dłoni, a przedewszystkim swoich palców- bo odruchowo zaciska piąstkę i to się pogłębia. Głaszcz ją za to po grzbiecie dłoni, prostuj dłoń, kładź wyprostowaną na płaskich rzeczach (np na swojej dłoni) Do chwytania dawaj tylko duże rzeczy, np piłeczkę. U nas to bardzo pomogło. I pamiętaj, że nie ma co liczyć na świadomy chwyt przed 4-tym miesiącem. Nie denerwuj się jak inne mamy piszą, że ich dzieci już chwytają- prawdopodobie część z nich po prostu trzyma zabawkę wciśniętą do kurczowo zaciśniętej piąstki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9625 Re: Zaciśnięte piąstki 18.04.04, 20:55 Piąstki powinny się rozłożyc na dobre do 4 mies.Masuj zewnętrzne strony rączek np.szczoteczką do włosów (dziecięcą) lub miękką gąbeczką.Nie kładż na siłe na brzuszku.Noś tylko w pozycji fasolki, podparta główka i rączki razem (taka łódeczka), nóżki podtrzymuj ręką.Ważne jest żebyś rączki łączyła razem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Zaciśnięte piąstki 19.04.04, 08:50 Mozesz tez w trakcie kapieli namydlonymi palcami masowac wewnatrz dloni, lub jak oliwkujesz tez. Moj maly mial bardzo mocno zacisniete piastki jakby mial napiecie, te masaze pomogy. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Zaciśnięte piąstki 19.04.04, 19:52 A ja proponuję konsultację u specjalisty i konkretną poradę dla Twojego dziecka. Trzeba zobaczyć czy tylko rączki są zaciśnięte( ja podejrzewam, że nie tylko w tym jest mankament). Odpowiedz Link Zgłoś