Dodaj do ulubionych

okropne liszaje!!!!!

11.01.11, 11:35
witajcie, moja 3 miesięczna córeczka od jakiś 3 tyg ma liszaje! najpierw pojawiłay się na rączkach (wkłada je cały czas do buzi), myślałam, że to uczulenie od śliny na której zostały resztki MM, ale nie wiem... Teraz przeniosla to sobie na policzeksad Wygląda to jak kaszka, na czerwonym placu, bardzo suche. Nie jest to uczulenie na mleko bo mała jadla nutramigen jak się pojawiło, teraz je bebilon i jest to samo.
Smarowałam robioną mascią z wit. A i E, ale nie pomogło. Pediatra dała maSc cholesterolową ale nie działa. Od 3 dni smaruję linomagiem, ale też nicsad
proszę o wskazówki, bo nieciekawie to wygląda i musi swędziec sad
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 12:09
      Jesteś pewna, że nie jest to uczulenie???
      Skonsultuj to koniecznie z lekarzem.
      • andziabuzka1 Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 12:19
        U nas zaczelo jakies 1,5m-ca temu.Mja córka(wtedy niecale 6m-cy) miaal takie szorstkie miejsce pod kolanem,wygladalo to jak na zwykłe otarcie i nic z tym nie robilam.Pozniej doszly szorstkie policzki i taka drobna "kaszka",a te otarcia zaczely pojawiac sie na drugiej nozce i teraz raczkach.Bylismy u lekarza ktory mowil,ze prawdopodobnie jest to alergia lub azs.Dostala masc jakas na 3dni tylko,a potem masc robiona w aptece(wit A,wit E,euceryna,wazelina).Kapiemy ja w Oillanie co drugi dzien i smarujemy te miejsca ta mascia.Na nozkach zniknelo,na raczkach,ale policzki nadal sa szorskie i zaczerwienionesad
    • fasola_m Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 12:53
      U nas było to samo - okropny liszaj, placek na policzku. Też maść A+E nie działała. Dopiero pediatra zapisała maść Pimafucort (jest tylko na receptę). Zaczęłam stosować w piątek, smarując dwa razy dziennie i już dziś nie ma śladu po tym okropnym liszaju. Już po pierwszym smarowaniu zaczęło się goić.
      • czarny-evanelina Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 13:04
        a na moj gust ro alergia. moja tez na mleku eliminacyjnym to dostala.zmiana z bebilonu na nutre i masc steroidowa pomogly(sama zmiana mleka nie przynosila rezulatatu). kapiel w emolium + emulsja do ciala u nas ladnie lagodzi wszystkie zmiany.
    • zuza-nka88 Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 13:13
      u nas bylo podobnie cos wyskoczylo na policzku szorstkie i suche smarowalam linomagiem troszke pomoglo potem znow sie pogorszylo potem smarowalam tylko kremikiem bo zauwazylam ze robi sie bledsze a potem znow bylo gorzej, w nd miala caly polik czerwony i posmarowalam jej bepanthenem i jak na razie dziala najlepiej...za 2 dni idziemy na szczepienie i pediatra to obejrzy...moze powinnas jeszcze raz isc do lekarza?
    • apata Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 13:14
      ciao! ja ci nie pomogę ale może zapytaj pediatrę na forum karmienie butelką ale przy okazji chciałabym cię podpytać o przejście z nutramigenu na inne mleczko jak to zrobiłać czy stopniowo i jak mała reagowała , czy konsultowałaś to ze swoim pediatrą a w ogóle dlaczego karmiłaś nutramigenem , ja jestem w podobnej sytuacj moja mała ma 3 miesiące i chcę spróbować przejść na zwykłe mleczko ale trochę sie lękam , podawałam z polecenia pediatry prawie od urodzenia bo mała była niespokojna ale nie jestem pewna czy jest ona na cokolwiek uczulona , pozdrawiam
    • mojmikuniu Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 13:22
      Mój synek miał to samo. Suche placki na buzi, kaszka na policzkach i na brodzie. Najpierw pediatra podejrzewała skazę więc zmieniliśmy Nan na Bebilon Pepti ale niczego to nie zmieniło więc wrócilismy do Nan. Kolejne podejrzenie to trądzik niemowlecy i skierowanie do dermatologa, lekarz stwierdził, że możliwe, że zaczyna się atopowe zapalenie skóry chociaż stawia na trądzik niemowlecy. Mamy maści clotrimazolum i vratizolin smaruję nimi buźkę synka nas przemian co drugi dzień wieczorem po kąpieli a rano alantan na te zmienione miejsca. Maści stosuję dwa tygodnie i jest bardzo widoczna poprawa. Buźka gdzie niegdznie ma suche maleńkie plamki, zniknęło zaczerwienienie i pryszczyki. Za dwa tygodnie mamy kontrolę u dermatologa i mam nadzieję, że wydrdowiejemy. Proponuję Ci wizytę u dobrego dermatologa bo pediatra za bardzo nie pomoże w stych sprawach. Pozdraiwmsmile
    • swingwasp Re: okropne liszaje!!!!! 11.01.11, 22:15
      mój syn ma to samo, zaczęło się od małej plamki pod kolanem, potem pojawiały się kolejne na policzkach, rączkach, pleckach itd. Jedne znikają a kolejne się pojawiają. Pediatra dała nam maść, smarujemy miejscowo i pomaga. Byliśmy u dermatologa wykluczył azs. Podejrzewaliśmy alergię - na wodę jak dla mnie. Sprawa wyjaśniła się po sylwestrze. Byli u nas znajomi z 4,5 miesięcznym dzieckiem przez 4 doby. Ich syn takich liszaji nie miał jak do nas przyjechał a jak wyjeżdżali to miał 5 plam + na obu policzkach po jednej. Karmią innym mlekiem niż my, pościel, kocyki itd wszystko na czym leżał mieli swoje. Jedynie co to przez te 3 wieczory go u nas kąpali. Nawet nie w wanience naszego syna tylko mieli swój basenik, żeby dzieciaki wykąpać w tym samym czasie, jedno z dzieci nie musiało wtedy czekać na swoją kolej. I stwierdziliśmy, że u nas z wodą coś nie tak bo ich syn już tego nie ma. Wrócili do domu i plamki znikły, nie pojawiają się następne. Moje dziecko ma to chyba od 5 miesiąca, nie pamiętam dokładnie ale gdzieś w tych okolicach się pojawiło. Wcześniej nie mieliśmy tego problemu.
    • tigermarli Re: okropne liszaje!!!!! 12.01.11, 12:11
      byłam dziś u pediatry, przepisała Pimafucort. Modlę się żeby pomógł, bo wygląda to naprawdę nieciekawie sad
    • elsia22 Re: okropne liszaje!!!!! 12.01.11, 14:35
      My też mamy problemy skórne i pediatra przepisał DETREOMYCYNA 1% mamy stosować 5 dni rano i wieczorem i już po drugim smarowaniu widać różnicesmile

https://www.suwaczki.com/tickers/n59ypx9iac9qwr6y.png
    • edycia145 liszaj POMOCY ! 16.06.14, 16:52
      Moja córeczka skończyła nie dawno 4 miesiące, zaobserwowałam u niej tzw ` liszaje` nie długo po porodzie.. zdaniem naszej Pani pediatry to uczulenie na mleko ( karmię piersią ) . Próbowałam już zmiany oliwek, myślałam że to może od twardej wody, więc postanowiłam kapać ją co drugi bądź trzeci dzień.. Nic nie pomaga kupiłam krem Oliatum baby, nie widzę znaczącej poprawy. Te liszaje ma koło uszka i zaczyna się na raczkach.. POMOCY jak to zwalczyć? sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka