Dodaj do ulubionych

niemowle caly czas dotyka twarzy...

13.01.11, 22:09
Moze wyda Wam sie moj "problem" glupi,ale strasznie mnie ciekawi,skad od pewnego czasu takie zachowanie mojej corki,2,5 miesiecznej....dziecko przy jedzeniu,a juz zawsze przy zasypianiu,czasem tez w dzien dotyka swojej buzi,nie zasnie inaczej,jesli nie ma polozonej swojej rozczapirzonej raczki na twarzy.Jednym slowy,non stop "maca" sie bo buzi.Ale durny ten moj opissmileSkad takie zachowanie?to taki nawyk jak np.ssanie kciuka?Ona uspokaja sie przez to?boje sie,ze w koncu wsadzi sobie palec w oko i zrobi sobie krzywde.
Obserwuj wątek
    • naana26 Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 13.01.11, 22:24
      mój też tak robił. w ogóle jak jest zmęczony i "trze oczy" to trze tak na prawdę całą buzię, potrafi tak przez 15-20 minut. No i w tym wieku co twoja córka namiętnie wsadzał palce w oko.

Np. brał palec wskazujący, wkładał między gałkę a górną powiekę i powiekę naciągał aż do granicy jakby przed siebie! Aż mnie zmroziło jak to raz zobaczyłam i pilnowałam bez przerwy smile po jakimś czasie przeszło smile
    • matka_karmiaca Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 13.01.11, 23:04
      Odkryła, że ma buzię smile
      Pazurki jej obcinaj, moja strasznie podrapana była smile
      • mummy83 Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 13.01.11, 23:28
        czyli to moze byc odkrywanie wlasnego Jasmilea pazurki jakbym nie obciela to i tak sie drapie,nie wiem jak to mozliwe ale zawsze ma jakies "znaczenie".A kolezanka,ktora pierwsza odpisala,to normalnie masakra z tym okiem....Jezuuuu...az mi zimnosmile
        • fantastic.mama Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 14.01.11, 00:32
          Moja córka natomiast, obrała sobie za cel własne czoło, prawie wszystkie zdjęcia z tamtego okresu ma z podrapanym czołem (pazurki regularnie przycinane i nadal nie wiem jak ona te czoło drapała). Wkońcu kupiłam jej taki pluszowy kocyk przytulankę 20/20cm z główką misia, a rączki i nóżki owego misia imitują końcówki kocyka zawiązane w supełki...wkońcu nauczyła się "obsługiwać" tą przytulankę i zamiast się drapać paluszkami, "drapała" się tymi supełkami...po dziś dzień (obecnie córa ma 2 lata) śpi z ową przytulanką wink
          • mummy83 fantastic mama 14.01.11, 11:00
            hej,powiedz,prosze,gdzie mozna kupic taka przytulanke?bo szukamy jej od dawna,nigdzie nie ma....sad
            • fafulina Re: fantastic mama 14.01.11, 11:22
              Widziałam kiedyś taką przytulankę w tesco. Ja w dzieciństwie miałam taką Smerfetkę- nie rozstawałam się z nią do końca przedszkola
    • neftis83 Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 14.01.11, 13:15
      Moja miała fazę macania się po potylicysmile a do tej pory ciąga się za ucho. Zastanawiam się, czy to aby nie dziedziczne, bo ja cały czas mam manię ciągania wszystkiego co żyje za uszy;D
    • tommama Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 15.01.11, 08:11
      mój robi tak do tej pory. Ciągle przy twarzy gmera, albo głaszcze się po główcesmile
      • mummy83 znalazlam! 15.01.11, 11:29
        znalazlam ta maskotke co chcialam!smilew rossmanie,babydreama.Mala zlapala w raczke i ....zaczela macac sie ta szmatka po buzismile
    • atrapcia Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 15.01.11, 12:16
      Normalne. Moja co prawda tak nie robiła, ale czochrała się otwartą dłonią po czubku głowy za to wink
      • panterka1978 Re: niemowle caly czas dotyka twarzy... 16.01.11, 23:54
        moja córa idzie dalej...nie uśnie kiedy nie pomaca mojej twarzy... smile normalnie jeździ swoją łapką po mojej buzi, łapie mnie za nos, usta, włosy...od początku "tak ma" wink
        • fantastic.mama Re:mummy83 22.01.11, 01:27
          Miałam wlaśnie odpisać gdzie taką przytulankę znlezść, ale czytam, że już kupiłaś wink
          Mam nadzieję, że sie sprawdza i mała już się nie drapie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka