Dodaj do ulubionych

pocenie się główki

21.04.04, 19:01
mojej Julce strasznie poci się główka, pediatra zamienił witamine d w
kroplach na tabletki i zwiększył dawkę? tabletki przyjmujemy już 3 miesiące i
niestety główka nadal się poci, nie tylko w trakcie snu, ale też podczas
karmienia; jak myślicie, czy to faktycznie jest niedobór witaminy d3? czy są
jakieś badania, np. z krwi, za pomocą których można sprawdzić poziom witaminy
d3. Trochę się martwie, słyszałam , że niedobór witaminy jak i jej nadmiar
może powodować pocenie się główki dzieciaczka - i może po prostu malutka
miała przedawkowaną witaminę a ja podaję jej zwiększoną dawkę. Proszę o
posty, może mieliście podobne problemy?
Obserwuj wątek
    • m.pingot Re: pocenie się główki 21.04.04, 21:14
      Witaj
      Nie martw się na zapas. Mojemu Grzesiowi (8m-cy) od urodzenia także pociła
      sięgłówka tak jak Twojej Julci ale tylko tył główki. Rozmawiałam o tym z
      pediatrą i tak w czwartym m-cu życia kazał odstawić Vit D3 i zapisaćsię do
      poradni metabolicznej w Centrum Zdrowia Dziecka, bo stwierdził, że to może być
      krzywica (a'propos czy mała ma spłaszczoną z tyłu główkę?).Dostaliśmy
      skierowanie i zapisaliśmy się na wizytę (za 2 m-ce!!!!). Ale opłacało się
      małemu zrobiono specjalistyczne badania, na wyniki których czekaliśmy aż 4 m-ce
      i teraz śpimy spokojnie. Wykluczono krzywicę i wracamy do podawania Vit D3 w
      kropelkach.
      Porozmawiaj o tym z pediatrą niech Ci dla świętego spokoju wystawi skierowanie
      nigdy nie zaszkodzi zasięgnąć porady w poradni metabolicznej.
      Odezwij się na mojego maila czy udało się coś załatwić.
      Pozdrawiam
      Monika i Grześ
      • juli5 Re: pocenie się główki 21.04.04, 21:50
        Julka była oglądana przez pediatrę, główkę ma kształtną i nie spłaszczoną,
        (podawaliśmy jej vigantol 4 kropelki/dobe - to nie jest mała dawka);i pociła
        się cała główka - a nie tylko tył; ale dzięki za informację - spróbuję znaleźć
        poradnię metaboliczną w Bialymstoku;
        mam pytanko - czy po odstawieniu witaminy D3, na okres badań - główka przestała
        się pocić? z czego wynikało pocenie się główki u Grzesia?
      • kowalski.s Re: pocenie się główki 21.04.04, 21:58
        Witam
        Malemu tez poci sie strasznie glowka przy jedzeniu i podczas spania. Bylismy u
        lekarza i zamiast vit. D 3 podajemy Vigantol na zmiane raz 2 kr. raz 3 kr. U
        nas jest niedobor vit d 3 bo malemu ida zeberka do gory (odstaja), ale wiem tez
        ze oznaka jest miekka potylica. Napisz czy u ciebie tez jest cos podobnego, i
        ile ma twoje malenstwo ze dostaje tabletki. Moj maly ma 6 miesiecy.

pozdrawiam
        • juli5 Re: pocenie się główki 21.04.04, 22:07
          JULKA MA 9 MIESIĘCY; WCZESNIEJ PRZYJMOWAŁA 4 KROPELKI VIGANTOLU/DZIENNIE,
          ZMIENILIŚMY TO NA WIT D3 W TABLETKACH - OBECNIE BIERZE 1,5 TABLETKI NA DOBĘ;
          JEST TO WIĘKSZA DAWKA NIŻ WCZEŚNIEJ I PONOĆ Z TABLETEK WITAMINA LEPIEJ SIĘ
          WCHŁANIA; MIĘKKIEJ GŁÓWKI JULKA NIE MA, ALE PONOĆ TEŻ JEST U NAS NIEDOBÓR; CO
          DO ŻEBEREK TO SPECJALNIE NIE ZAUWAŻYLAM ŻEBY ODSTAWAŁY; OSTATNIO ZASTANAWIAM
          SIĘ CZY PRZYPADKIEM NIE MA PRZEDAWKOWANEJ WITAMINY D3? MOZE WIESZ, W JAKI
          SPOSÓB MOZNA ZBADAĆ POZIOM VIT D3?
    • magda1104 Re: pocenie się główki 26.04.04, 12:51
      jak wygląda taka spocona główka? Czy jest naprawdę mokra, rozgrzana, czy są
      posklejane włoski. Pediatra mnie nastraszyła pytaniem, czy małej poci się
      głowka, i teraz ciągle obserwuję, czy się poci, czy nie. Wydaje mi się, że
      gdyby się pociła to bym od razu zauważyła, a nie dopatrywała się zmian. ale
      przecież nie znam się na tym.
      podczas karmienia malutkij jakby leciutko sklejają się włoski, ale głowkę ma
      normalnie ciepłą
      Jak to więc jest?
      pozdrawiam, Aga
      • juli5 Re: pocenie się główki 26.04.04, 16:00
        jeżeli główka się poci na pewno to zauważyłbyś, włoski sa mokre jakbyś dopiero
        umyła dzieciaczkowi główkę i lekko ją przetarła pieluszką; po prostu główka
        jest mokra;
    • gosiash Re: pocenie się główki 26.04.04, 23:55
      Lekarz pewnie wie na pewno, ale czy nie przesadzacie z tym poceniem? Mojej
      małej też się główka poci przy jedzeniu, ale wydaje mi się, że to jest raczej
      normalne. Zwróćcie uwagę, jak się dziecko musi napracować przy tym ssaniu! Ja
      zaobserwowałam, że jak je nerwowo i łapczywie, to jej się główka strasznie
      poci. A jak spokojnie i powoli to tylko troszeczkę, tam gdzie główka styka się
      z moim, ciepłym ramieniem.
      Rzeczywiście nadmiar witamiy D3 może być b. niebezpieczny. Ja gdzieś na forum
      eDziecko wynalazłam info na ten temat. A może generalnie w internecie? W każdym
      razie jest jakieś badanie krwii, które wykazuje poziom D3 w organiźmie. Myślę,
      że lekarz powinien Was skierować na takie badanie przed tak drastycznym
      zwiększaniem dawki.
      Serdcznie pozdrawiam z nadzieją, że nasze maleństwa są zupełnie zdrowe.
      Gosia
      PS. A tak w ogóle, to coraz więcej słońca, a to jest najlepsze źródło D3 smile
      • asiulek7 Re: pocenie się główki 27.04.04, 09:00
        Witajcie,
        mojej córci tez poci się głowka, ale jest to zupełnie normalne zjawisko, bo u
        mnie w domu jest bardzo ciepło. W zimie przy zakręconych kaloryferach 22
        stopnie, teraz, gdy słońce świeci w okna nawet ok. 25 stopni. Nie dziwię się
        więc, że przy jedzeniu (a to praca dla dziecka) spoci się jej główka. Lekarz
        orzekł, że wszystko jest w porządku. Daję jej 1 kroplę Vigantolu, a przy
        długich spacerach, gdy jest słonecznie, mam nie podawać w ogóle wit.
        Pozdrawiam
    • brawurka Re: pocenie się główki 27.04.04, 00:19
      Mój Bartuś ma 15 misięcy i nadal się jemu poci główka i podczas snu i podczas
      jedzenia - ale już nieregularnie. Nasz pediatra stwierdził po prostu, że to już
      jego taka uroda i tyle.
      Bartek w pierwszym roku życia był troszkę grubaśny i to też było tego
      przyczyną, a odkąd chodzi zaczął się mniej pocić.

Pozdrawiam
    • mama-patrycji Re: pocenie się główki 11.05.04, 12:51
      nie wiem,czy temat jest aktualny,ale chcialabym coś napisać.Moja malutka ma juz
      7miesięcy,ale jak miała 2 mies tez mielismy probl z pocącą sie główką.Lekarz
      stwierdzil,ze mala może miec krzywicę i zalecił zwiększenie dawki Vigantolu do
      10kropelek dziennie.Ale po miesiącu okazało sie,ze główka dalej miękka mimo tak
      dużej dawki i dalej sie potwornie pocila.Była przy tym niespokojna,często
      płakała.Przeszliśmy więc serię badań (koszmar!!!) - 3razy pobierano jej
      krew,sprawdzano mocz,miała usg główki i brzuszka.Na wyniki ostatniego pobrania
      krwi czekalismy prawie 2tygodnie w stresie (pobrano jej metabolity w kierunku
      wit D3) i okazało sie,ze ma dwukrotnie przedawkowaną tę witaminę we krwi,a
      główkę dalej miękką!I co tu robić?Skierowno nas do p.endokrynologicznej.Pani
      doktor,stwierdzila,ze mała może nie przyswajac tej witaminy w Vigantolu i
      zebyśmy przez miesiąc próbowali podawać tę samą witaminę tylko w preparacie
      zwanym Devisol (jest to ta sama wit.D3 co w Vigntolu tylko bardziej aktywna)po
      2 kropelki dziennie.I...pomogło!!!!Po miesiącu p.endokrynolog kazała nam
      zmniejszyć dawkę do 1kropelki.Teraz główka jest juz prawie twarda i sie nie
      poci!Ale co żeśmy sie nastresowali to nasze!Ponoć teraz,jak juz bedzie
      słonecznie trzeba wystawiac dziecko na słoneczko,bo to naturalne źródło tej
      witaminy i,co najważniejsze, nigdy od słońca sie tej witaminy nie
      przedawkuje.Nasza Pati miała akurat problemy z główką jak nie było
      słoneczka.Pozdrawiam!!!
    • tusia_tatusia Re: pocenie się główki 11.05.04, 13:34
      czy główki waszych dzieci pocily sie na potylicy, czy na czubku glowy??
      • mama-patrycji Re: pocenie się główki 11.05.04, 14:03
        w przypadku mojej córci, pociła sie jej cała głowka.Miała mokre włoski, a
        czasami nawet na nosku miala kropelki potu.
    • magda1104 Re: pocenie się główki 12.05.04, 23:00
      a moja córcia ma kropelki potu pod noskiem, ale myślę, ze to z wysiłku
      aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka