Dodaj do ulubionych

kiedy twoje dziecko usiadło?

28.01.11, 20:01
synek skonczyl 7 miesiecy i nie siedzi. oczywiscie nie martwi mnie to bo wiem ze chlopcy mogą trochę później wykazywać gotowość do siadania chodzenia mówienia itd. zwlaszcza tacy dorodni mali mężczyzni (waga cieżka) ciężej zbierają sie do siadania smile ciekawi mnie jakie sa rozbieżności smile kiedy wasze dzieciaczki zaczęły siedzieć?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:13
      Zaczęła się zbierać do siadania razem ze zbieraniem do raczkowania, jak miała ok. 6,5 miesiąca, a elegancko prościutko zaczęła siedzieć po skończeniu 7.
      • andzi-a233 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:16
        Kilka dni po tym jak skończyła 8miesięcy, po tygodniu zaczęła raczkować i wstawać przy meblach i tapczanie.
        • andzi-a233 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:19
          forum.gazeta.pl/forum/w,572,77432439,77432439,kiedy_usiadzie_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,572,8428250,8428250,Kiedy_wreszcie_usiadzie_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,572,80567622,80567622,kiedy_bedzie_raczkowal_i_kiedy_sam_usiadzie_.html
      • q_fla Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 21:16
        Jak miała 9 mieś z pozycji czworaczej. Wagę miała piórkową: 8kg.
    • dagmara-k Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:34
      raz usiadla przy czyms jak miala 6,5 miesiaca, potem dlugo nic, a potem siadala sama jak nauczyla sie stawac na nogi w wieku 8,5 miesiaca.
      • sara_beauty Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:48
        Mój mały nauczył się raczkować jak skończył 6 miesięcy, miesiąc później zaczął wstawać przytrzymując się mebli a siadanie opanował kilka dni temu czyli po 9 miesiącach. Jak widać każde dziecko ma inaczej.
      • betinka101 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 22.02.11, 23:11
        Za nim skończył 9 miesięcy zaczął sam siadać
    • karo.8 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:45
      miał 9,5m
      raczkował po ukończeniu 8m
    • czarnywrobel Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:49
      Prawie 9 mscy. Jednocześnie nauczył się siadać, raczkować wstawać.
    • julka1967a Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 20:55
      Zaraz jak skończył osiem miesięcy z tym, że od szóstego miesiąca raczkował, w siódmym sam stał w łóżeczku (co mnie bardziej zmartwiło niż ucieszyło, bo jednak dość wcześnie) . Teraz skończył jedenaście miesięcy i zabrał się za samodzielne chodzenie.
    • motylek_82 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 21:19
      a ja zapytam inaczej, moje dziecię ma 5,5 miesiąca leząc na plecach podnosi glowe bardzo wysoko, czepia sie wszystkiego aby tylko sie podniesc a ja sie zastanwiam czy moge ja sadzac np na kolanach oczywiscie nie calkiem prosto. Jak chwytam ja za rece do siadu to az cala rechocze z radosci ze moze chociaz na chwilke usiąsc ale troche mam obawy czy moge tak czesto ja podnoscic czy jescze nie za wczesnie, jak bylo u was?
      • matka_karmiaca Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 21:49
        Takie podciąganie się z leżenia to bardzo obciąża kręgosłup (spróbuj się sama tak podnieść), ale posadzenie takiego dużego dziecka na kolanach w takiej pozycji jak w foteliku samochodowym raczej mu nie zaszkodzi.
      • 25marzka25 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 24.02.11, 16:57
        w wieku ok 3,5 miesięcy moja tez tak miała,podciągała się do siadania z pozycji półleżącej. Nasz pediatra powiedział że skoro sama się dźwiga do siadania to tak może, ale żeby miała możliwość "opadnięcia " jak się zmęczy.Czyli jak leżała w pozycji półleżącej na moich kolanach i się sama dźwignęła do siadu to przez chwile tak siedziała i później opadała na mnie. Dzisiaj ma prawie 8 miesięcy i lubi sobie posiedzieć na kolanach,ale nadal pediatra mówi żeby nie sadzać na siłę,sama jak będzie gotowa to usiądzie i nie ma co zmuszać. A po podłodze śmiga że ciezko jej upilnować.Więc rożne są opinie na ten temat
    • lapwing123 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 21:31
      Nigdy nie sadzałam. Sama siadło sobie jak miała równiutko 7 miesięcy.
    • minerwamcg Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 22:37
      Nam pani doktor radziła nie sadzać, nie zachęcać do siadania, poczekać, aż samo to zrobi - natomiast zachęcać do raczkowania. I tak było, mała zaczęła siadać jakoś równo z raczkowaniem, ósmy miesiąc czy jakoś tak.
    • sylwia_mjn Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 23:06
      Dokładnie 2 dni przed skończeniem 7 miesiąca. Nie sadzałam, a mały uczył się siadać ok 3 tygodni. Usiadł i się zaczęło - w ciągu tygodnia opanował raczkowanie i stawanie
    • qu_esse Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 23:09
      obaj synkowie zaczęli siadac jak mieli poł roku, z pozycji do raczkowania
    • m_laczynska Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 23:49
      dzisiaj!!!!
    • wanielka Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 28.01.11, 23:55
      sam siadał z pozycji czworaczej w wieku 6 miesięcy. szybki był od początku, teraz już sprawnie chodzi smile
    • w_miare_normalna Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 29.01.11, 13:43
      Gdy skończyła 6 miesięcy.
      • annaa77 corka 5m, syn 7m n/t 29.01.11, 17:34

• dominiczka201 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 29.01.11, 17:35
      Jeden dzień przed ukończeniem 8-miu miesięcy
      • gatta28 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 29.01.11, 22:08
        Po skończeniu 8 miesięcy - podciągając się, z pozycji czworacznej dużo później, bo dopiero w 10 miesiącu, kiedy to pozycję czworaczną raczył przyjąć wink. Raczkować zaczął jak miał 10 i pół miesiąca a chodzić 13 i pół. Dziś biega.
        • inesska-pinezka Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 30.01.11, 10:26
          sama sztywno usiadła gdy skończyła 9 miesięcy
          • serce22 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 05.02.11, 17:08
            jak skończył 8 miesięcy to siedział na podłodze i się już nie wywracał. A teraz ma 10 miesięcy i od wczoraj raczkuje i wstaje przy łóżku.
    • olka31mama Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 30.01.11, 10:39
      moja miała 5,5 miesiąca jak siedziała, a 6 to już bez gibania się na boki, sama zaczęła siadać jak miała coś koło 8 miesiąca już nie pamiętam, teraz będzie kończyła 10 miesięcy i zasuwa przy meblach i przy pchaczu od jakiegoś miesiąca, ale sama to nie za bardzo żeby chciała chodzić, za rączki tak ale sama nie stoi sobie ale kroka nie chce dać smile
      dzieci różnie się rozwijają więc nie masz się co martwić, nie jest powiedziane ze jak usiądzie to zaraz i nie wstanie i pójdzie lawinowo wszystko
      pozdrowionka
    • majeczka200 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 30.01.11, 11:32
      Sama stabilnie zaczęła siedzieć jak miała 8 miesięcy.
    • princy-mincy Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 30.01.11, 12:01
      my nie sadzalismy malej wcale, czasami siedziala u nas na kolanach (od 5 mca zycia)
      usiadla sama jak miala 8,5 mca
    • olka31mama Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 31.01.11, 11:44
      oczywiście czytam sobie wszystkie komentarze i zastanawia mnie jakie wkońcu było pytanie. Bo jest różnica między siadaniem, a siedzeniem. dziecko siedzi wcześniej a siadać zaczyna troszkę później bo samo musi się podnieść do tej pozycji. moja siadała też dość wczesnie ale najpierw z pozycji lezacej przekrecala sie na bok i jakos podciagala do siedzenia
    • fasol-inka Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 31.01.11, 12:14
      6,5 miesiąca
      stanął 3 dni później i tak mu zostało
      10kg wagi...
    • calineczkazbajkii Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 31.01.11, 12:43
      Moje dziecko jeszcze nie siedzi
      • m7-7 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 31.01.11, 13:53
        Mój leniuch tez jeszcze nie siada sam. Jak sie go posadzi to siedzi, a od jakiegos czasu wyrywa sie do przodu i pada na brzuch (jakby chciał sie przemiescic). Niestety nie wychodzi mu i zaraz ryczy sad
    • madjak Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 04.02.11, 23:31
      wiam
      Zarówno mój synek jak i córka, oby dwoje zaczeli samodzielnie siedziec między 6 a 7 miesiącem. Teraz czekam aż synek zacznie raczkować. Narazie siostre prześcigł z posiadaniem zębów, bo 2 mu wyrosły ok 6 miesiąca, a Martynce dopiero ok 10 miesiąca.
      Pozdrawiam
      Madzienka
      mamka
      7 miesięcznego Tomka ur. 16.06.2010
      3 letniej MArtynki ur.3.12.2007
      i aniołka Antosia + 20.06.2006
    • dziub_dziubasek Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 04.02.11, 23:44
      Starszak najpierw samodzielnie poszedł, potem usiadł (11 m-cy)
      Młodsza uparcie raczkowała, usiadła jak miała 10,5 m-ca.
    • kejkoba Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 04.02.11, 23:50
      Jeśli chodzi o samodzielne siadanie to synek miał 10 miesięcy a córka 8 smile Nie ma się czym przejmować, każde dziecko ma swój rytm.
      • biedroneczka031 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 05.02.11, 09:31
        Moja córcia ma 1 rok i tydzień i sama nie siada, wstaje już dawno, chodzi za rączki ale siadanie jej nie interesuje więc jej nie zuszam. Byłam nawet na kontroli u neurologa i kazała przyjść za dwa miesiące na kolejną wizytę.
        • zaz-u Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 05.02.11, 22:00
          Nigdy! Syn za 2 tyg skończy rok i posadzony siedzi, ale sam nie siada, chodzi przy meblach, nigdy nie był prowadzany. Miesiąc temu byliśmy w tej sprawie u fizjoterapeutki dziecięcej i określiła go jako zdrowe dziecko z niewłściwym wzorcem ruchowym, nie raczkował tylko pełzał podciągając jeną nogę i bałam się ,że będzie jeszcze do tego wszystkiego asymetryczny. Obecnie pełza naprzemiennie, pomgły odpowiednie ćwiczenia; i chodzi przy meblach jak już wspomniałam.
          • adam.bruno pytanie 08.02.11, 21:03
            witam,
            czy mozesz napisac jakie to cwiczenia. Mój synek pelza ale tylko do tylu i chcemy go jakos zachecic do przemieszczania sie do przodu...
            • zaz-u Re: pytanie 08.02.11, 22:57
              Nie wiem czy akurat te ćwiczenia, które nam zalecono pomogą twojemu synkowi bo mój ewidentnie przemieszczał się w sposób asymetryczny tzn; pełzał ( bo nigdy nie raczkował) podkurczając jedna nogę, a w rozwoju fizycznym dziecka ważna jest naprzemienność ( jest to związane z rozwojem mózgu i innych funkcji, ale teraz nie o tym) czyli jedna noga i ręka i potem druga noga i ręka. Zaczął w tym czasie wstawać i też zawsze z tej samej nogi, więc jednym z ćwiczeń było przetrzymywanie tej "aktywniejszej" nogi ,aby wyrobił sobie nawyk "używania" drugiej, obecnie pełza naprzemiennie ( po 2 tyg od wprowadzenia ćwiczeń) wstaje, chodzi przy meblach i uczy się schodzić do pozycji leżącej. Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale jeśli dopiero zaczyna się przemieszczać, to akurat pełzanie /raczkowanie do tyłu jest jak najbardziej prawidłowym wzorcem ( jak sama nazwa wskazuje raczkowanie- raki chodzą do tyłu), a potem dziecko nabiera wprawy w przemieszcaniu się do przodu itd itd. Jeśli pojawią się wątpliwości polecam wizytę u dobrego fizjterapeutysmile
    • doa1980 Re: kiedy twoje dziecko usiadło? 05.02.11, 18:38
      Moj maly siedzial jak mial 6 m-cy, 10.5 miesiaca juz chodzil sam.On z tej "wagi ciezkiej".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka