Dodaj do ulubionych

Nożyczki dla niemowląt

10.02.11, 10:53
Dziewczyny...być moze pytam o banalne dla was rzeczy ale nie jestem jeszcze na tyle doświadczoną mama....Poradzcie mi jakieś dobre nozyczki dla niemowląt bo mam nuka i są straszne....zamiast obcinąć paznokcie to je szczępia...Proszę o radę i dziękuje z góry
Obserwuj wątek
    • posh_emka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 10:56
      Ja polecam cążki do paznokci- z nożyczkami miałam ten sam problem- bez względu na markę.
    • bweiher Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 10:57
      Nożyczek nie polecę ;]
      Polecam natomiast cążki dla dzieci(obcinaczkę,czy jak tam to różnie nazywają).
    • mw144 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:09
      Polecam cążki, jakiejkolwiek firmy. Nożyczki dla niemowląt nadają się głównie do zabawy (do obcinania paznoki lalom).
      • aleget Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:22
        A jakiej firmy macie?
        • posh_emka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:27
          Ja mam mother care.
        • mw144 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:55
          Dostałam taki komplet Canpolu nożyczki + cążki. Cążki są ok, nożyczki wywaliłam po pierwszym użyciu, bo zamiast obciąć paznokieć tylko go rozwarstwiały.
    • lucyna_1980 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:24
      Pretestowałam chyba z 10 rodzajów. I jak dla mnie najlepsze są Baby Ono - takie zwykłe cale metalowe.
      Kiedyś był wątek "Hity i kity" i mamy wychwalały pod niebiosa nożyczki z Chicco, ale nie trafiłam na nie w zadnym sklepie, jak upoluje to je chętnie kupię
    • camel_3d takie.. 10.02.11, 11:34
      www.purenature.de/pictures/big/1992.jpg
      wazne, zeby mialy zaokraglone koncowki... kupisz w kazdej aptece czy drogerii
      • aleget Re: takie.. 10.02.11, 11:49
        takie byłyby super tylko nigdzie nie mogę takich znaleźć sa tylko nuka canopol i babyone
    • truscaveczka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 11:42
      https://www.hurt.miwo.com.pl/images/nozyczki_paznokci_srebrnozlote_1050_1gn.jpg
      Mam takie i nigdy nimi nie zacięłam dziecka, a cążkami/obcinaczem i owszem.
      • camel_3d raczej odradzam.. 10.02.11, 12:08
        ona sa swietne..ale dla doroslych. Sa super ostre i maja bardzo ostry szpic, dzieci machaja raczkami, wierca sie, ruszaja palcami..o krzywde nie trudno.

• matokk Re: raczej odradzam.. 11.02.11, 11:06
          camel_3d napisał:

> ona sa swietne..ale dla doroslych. Sa super ostre i maja bardzo ostry szpic, dz
          > ieci machaja raczkami, wierca sie, ruszaja palcami..o krzywde nie trudno.
          >
          Ja obcinam też takimi, są ostre i nie "skubią"paznokcia. Na paznokietkach u rąk można spokojnie je zaokrąglić. A żeby dziecko nie machało rączkami, polecam obcinanie paznokci jak dziecko śpi. 2min i po kłopocie smile
      • mel-laa Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 23:17
        Też używam takich dla dorosłych. Jak obcina mąż to robi to obcinarką (czy jak to się nazywa). Nigdy dziecku krzywdy nie zrobiliśmy. Dodam, że nie obcinam na spaniusmile
    • atrapcia Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 12:50
      Ja używałam Canpol i jakoś szło, za to cążki się nie sprawdzały bo córka ma za cienkie paznokcie (po mnie niestety) i cążki miażdżyły zamiast obcinać... Teraz nawet zwykłymi nożyczkami jakie mam pod ręką obcinam bo nabrałam wprawy wink

A te nożyczki obcinały kiepsko, ale jak się próbowało samą końcówką ciąć (tam są takie zaokrąglenia i wychodzi na to, że same końcówki też są dla bezpieczeństwa tępione...), w połowie były ostrzejsze i nie było problemu...
    • fasol-inka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 13:00
      sTRZępią jeśli już

ja używam gilotynki, zwanej również obcinaczkami, naszej - nie jakiejś specjalnej dla dzieci
      https://images.okazje.info.pl/p/zdrowie-i-uroda/4448/pfeilring-obcinacz-gilotynka-do-paznokci.jpg
      nożyczkami ni cholery nie umiałam ciąć, chociaż przez pierwszych parę tygodni się zawzięłam
    • lidek0 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 13:50
      A próbowałaś swoich? Nie dajmy się zwariować z tymi produktami dla dzieci, to tylko naciąganie na pieniądze, w końcu dziecku obcina się paznokcie jak śpi.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 14:16
        używam normalnych nożyczek "dla dorosłych" - od urodzenia młodej. bałabym się użyć obcinacza, zbyt nieprecyzyjny jest
        • fasol-inka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 14:35
          kwestia wprawy, ja z kolei nigdy nie używałam nożyczek - no nie umiem
      • titerlitury Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 14:17
        tez tak mysle! obcinam zwykłymi do paznokci, ani jednej, ani drugiej pannie nie zrobilam krzywdy
      • kaamilka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 15:39
        a czemu jak śpi?!?!?!

my normalnie! na kolanach
        • lidek0 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 16:44
          Jak śpi nie ma sznasy na machanie łapkami, po prostu jest bezpieczniej a im dziecko starsze tym chętniej macha i ewentualnie protestuje, podczas snu szybciej.
      • matka_karmiaca Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 10:29
        > dziecku obcina się paznokcie jak śpi

Heh, mojej nic tak skutecznie nie budzi jak dotyk nożyczek na paznokciu smile Do 5 miesiąca, owszem, teraz najpierw przez sen zabiera rękę, a jak gonię, to się budzi z krzykiem.
      • matokk Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 11:08
        lidek0 napisała:

> A próbowałaś swoich? Nie dajmy się zwariować z tymi produktami dla dzieci, to t
        > ylko naciąganie na pieniądze, w końcu dziecku obcina się paznokcie jak śpi.

Baaaardo dobra wypowiedź, producenci wiedzą, że zwariowani rodzice wszystko kupią dla swojego maleństwa, więc szaleją z cenami. Każda matka kocha swoje dziecko, ale trochę umiaru nie zaszkodzi!
    • budzik11 Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 14:35
      aleget napisała:

> zamiast obcinąć paznokcie to je szczępia...

Co to znaczy "szczępią"??

Ja używam cążków Canpola.
      • aleget Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 18:03
        Tzn. ze rozdwajają paznokcie...
        Dzięki dziewczyny za wszystkie posty...Spróbuje cżkami...moze bedzie lepiej
    • tommama Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 18:21
      ja używam nożyczek z canpolu. dla mnie są ok, ścinają równo i nie strzępią paznkocia smile
    • dorota_ja Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 20:22
      https://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/34/39/14/1434391494

Chicco. Dla mnie są super. Nic nie strzępią

Obcinanie w czasie snu skończyło się w 2 miesiącu, jak młodą to wybudzało wink
      Rączki ok, ale nóżki zawsze mnie stresują - nie lubię.
    • turnesolka Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 20:23
      Ja używam BabyOno - całe metalowe, mam ten model, który jest teraz dostępny. Niestety nigdzie nie można już kupić ich poprzedniego modelu z mniejszą częścią do obciniania sad a takie byłyby idealne.

Nie polecam za to Tommy Tippee - totalna beznadzieja !!!

Paznokcie u stóp za to lepiej mi się obcina cążkami.

Pare razy obcięłam też moimi nożyczkami do paznokci bo akurat były pod ręką. Ja najczęściej obcinam podczas karmienia piersią (karmię na leżąco) jak Mały wejdzie już w fazę półsnu.
    • calineczkazbajkii Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 20:55
      Ja tymi dziecięcymi nie dałam rady obcinać
      obcinam normalnymi dla dorosłych
      Moj Synuś daje sobie bez problemu obciąć paznokcie
      tłumacze co robię , proszę aby sie uspokoił etc
    • julka1967a Re: Nożyczki dla niemowląt 10.02.11, 22:12
      Ja kupiłam tommee tippee. Nie polecam. Obcinam zwykłymi dla dorosłych.
    • kamire12 Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 12:29
      ja mam canpol takie zlote i sa rewelacyjne
      • kamire12 Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 12:30
        obcinam jak dziecko nie spi. nawet moze machac reka, jeszcze ani razu nie zacielam go. kiedys probowalam jak spi, ale sie nei da. wiec sobie darowalamsmile
        • kamire12 Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 12:35
          takei
          www.canpolbabies.com/produkty/produkt/346
          tam jest srobka w nozyczkach i mozna przykrecic. obcinaja idealnie
    • paulix Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 15:14
      ja polecam specjalne nożyczki dla dzieci firmy Pfeilring Solingen

o takie: www.okazje.info.pl/okazja/zdrowie-i-uroda/pfeilring-nozyczki-do-paznokci-dla-dzieci.html

wcześniej próbowałam obcinać zwykłymi Tommiee Tippee i to był koszmar.
    • kotkowa Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 15:46
      Ja mam canpol babies - cały zestaw i jest super. nożyczki są b. dobre - cienkie, ostre, z zaokrąglonymi koncowkami, nawet polozna mowila, ze idealne. Jednak ja wole cążki - malutkie i bezproblemowe. Jest jeszcze pilniczek.
      • bezak25 Re: Nożyczki dla niemowląt 11.02.11, 21:29
        ja i przy jednym i drugim dziecku używam/łam zwykłych nożyczek, nigdy żadnemu z nich nie zrobiłam nimi krzywdy. Cążkami nie umiem obcinać paznokci, najwyżej opuszek palca suspicious
        • emma6666 Re: Nożyczki dla niemowląt 12.02.11, 10:03
          najpierw miałam zestaw babyono (nożyczki, cążki, pilnik), nożyczki super bo cieniutkie ostrze i dobrze się obcinało noworodkowi.
          Szybko się rozleciały, tandeta do kwadratu.
          Kupiłam canpol z osłonką, za grube.
          Kupiłam babyono ale pojedyńcze, nie w komplecie i są inne niż te z kompletu, wydają się być mniej tandetne, wprawdzie ostrze grubsze niż w tych z kompletu ale dziecko już starsze więc dajemy radę, dla noworodka nie bardzo by się moim zdaniem nadawały.
          • oliwka2009 Re: Nożyczki dla niemowląt 13.02.11, 15:46
            Ja mam te ponad 2 lata i jestem b. zadowolona www.jestemdzieckiem.pl/produkt,45888,nozyczki-do-paznokci-bez-oslonki-w-kolorze-rozowym-canpol-babies.html
            • pastvisko Re: Nożyczki dla niemowląt 14.02.11, 23:32
              nożyczki dla niemowląt - temat zgłębiałem po urodzeniu się Błażeja
              jestem zaskoczony Waszymi opiniami dotyczącymi cążek...
              jako że obcinanie paznokci należy do mnie, dużo czasu spędziłem na poszukiwaniu dobrych nożyczek; byłem w wielu sklepach, drogeriach itp, i może mnie wyśmiejecie, ale kupiłem w hipermarkecie zestaw: nożyczki, cążki i pilniczek za około 15 zł całość i jestem szalenie zadowolony
              korzystamy tylko z nożyczek - zarówno do rączek jak i do stópek
              wygląda to tak:
              m-store.pl/canpol/zestaw_paznokcie/kolorystyka/5.jpg
              mogę polecić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka