Dodaj do ulubionych

Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc

16.02.11, 07:53
2 tygodnie temu urodzili się moi synkowie, niecaly tydzień temu wróciliśmy do domu ze szpitala. Od 2-3 dni obserwuję u dzieci jakby miały przypchane noski - troszkę jakby przez nie charczą. Zakraplam im 2x dziennie sól fizjologiczną lub spray Nosefrida i kładę na brzuszku, malchy kichają, ale nie widzę poprawy. Nie jest to typowy katar, bo dzieci śpiąc lub jedząc oddychają normalnie. Nie mają też tempertury. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 08:05
      2 tyg po porodzie moga zalegac jeszcze pozostałości wód płodowych(jeśli maluchy będa marudne,będą źle spały to może być katar i lekarz konieczny od razu),może masz za suche powietrze w domu?
      Powinna przyjść do Ciebie położna i lekarz na wizytę patronażową,więc to ich przede wszystkim powinnaś posłuchac.
    • rilla-m Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 08:16
      Mój synek też tak miał, to była sapka. Charczał przeraźliwie, ale tylko w nocy. Kupiliśmy nawilżacz, wcześniej kładliśmy mokre ręczniki na kaloryfery (bo to też była zima), żeby powietrze było wilgotniejsze. Sól morską też mu psikaliśmy. Po jakichś 2 tyg było lepiej smile
      • naise Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 08:48
        Dzięki już położyłam reczniki na kaloryfer, faktycznie jest sucho - wilgonosć 35%. A położna ma być w przyszłym tygodniu to zapytam o wszystko.
        Aha mam też aspiratorek do noska, ale słyszałam że przez 1 miesiąc lepiej nie używać, to prawda?
        • agoosek82 Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 09:49
          U nas tez tak bylo. Zaczelismy nawilzac powietrze i zmiejszylismy temperature w domu do ok 21 st. Nosek zakrapialam i czasami gruszka wyciagalam glutki wink Tak bylo wlasnie w 1 miesiacu teraz jest juz lepiej tyle ze dalej nawilzamy i czasami psikam w nosek kropelki. Mysle ze nie ma sie czym przejmowac dopoki dziecko nie ma innych objawow choroby.
          • mummy83 Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 11:52
            ja aspirator uzywalam od urodzenia,codziennie,psikalam wode morska i wyciagalam Frida gluciory,robie tak do dzisiaj,dzien,w dzien,juz nawet mala to polubilasmilespi lepiej,je lepiej,oddycha lepiej.
    • bezak25 sapka, 16.02.11, 14:02
      normalne, minie.
    • 19martha85 Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 19:02
      hej moja corcia miala katar przez 6 tygodni w koncu zainwestowalismy w nawilrzacz . podnieslismy lozeczko do gory z jednej strony zeby nie zatykal katar zatok do tego sol fizjologiczna i przeszlo jak reka odjal. smile
      • bezak25 Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 22:09
        19martha85 napisała:

> hej moja corcia miala katar przez 6 tygodni w koncu zainwestowalismy w nawilrza
        > cz . podnieslismy lozeczko do gory z jednej strony zeby nie zatykal katar zatok
        > do tego sol fizjologiczna i przeszlo jak reka odjal. smile

przecież noworodki i niemowlęta nie mają jeszcze w pełni "pracujących" zatok, a co za tym idzie nie chorują z ich powodu big_grin Zalegające wydzieliny w nosku takich maleństw to zupełna norma - nawilżanie powietrza w pomieszczeniu i samego nochala powinno pomóc.
    • zuza-nka88 Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 20:16
      moja corcia tez miała cos takiego pediatra powiedziała ze to normalne i przejdzie...radzila nawilzac sola i nic nie odciagac, moze spróbuj nawilzyc pomieszczenie bo od ogrzewania zawsze sie wysusza
    • reee-nia Re: Zapchany nosek noworodka - proszę o pomoc 16.02.11, 20:25
      Też się o to martwiłam. Lekarz powiedział, że takie maleństwa nie mogą mieć jeszcze kataru. Tworząca się pomału ślinka i łezki powodują, że może troszkę zalegać i włąśnie powodować takie charczenie. Poradziła żeby dziecko nosić pionowo lub leżąco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka