Dodaj do ulubionych

niegrzeczny przy mamie

21.02.11, 13:12
Hej dziewczyny,

Ciekawa jestem co mi poradzicie,
Mam 11 miesiecznego synka, rozwija sie super, niechoruje poki co.
Oboje z mezem pracujemy. Ja wychodze z domu 7:45 wracam najpozniej 16:30
Opiekunka przychodzi od 8:45 do mojego powrotu - uwazam ze synek ja lubi bo bardzo cieszy sie jak ona przychodzi (opinia mojego meza)
"Problem" polega na tym ze maly przy mnie jest "niegrzeczny" - placze, jeczy, steka, denerwuje sie
Jak ja znikam za zakretem - inne dziecko, bawi sie sam, nie krzyczy etc
Jednoczesnie bardzo sie cieszy jak przychodze, jak mnie zauwazy to nawet rak nie moge wczesniej umyc, tuli sie do mnie, daje buziaki etc po 15 min zaczyna sie...

Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: niegrzeczny przy mamie 21.02.11, 14:05
      To objaw tęsknoty za Tobą. Jak się pojawiasz, to nie wie co ma ze sobą zrobić.
      Dziecko nie rozumie dlaczego raz jesteś, a raz Cię nie ma i dlatego takie zachowanie.
      • paliwodaj Re: niegrzeczny przy mamie 21.02.11, 14:26
        czy tesknoty to nie wiem , bo raczej powinien okazywac tesknote gdy Ciebie nie ma.
        Ale mysle ze sposob zwracania na siebie uwagi, a ze pewnie nie mowi jeszcze tak by opisac swoje emocje po prostu zachowuje sie tak jak sie zachowuje.
        Czy niegrzeczny- nie powiedzialabym, to jego sposob komunikacji
    • naana26 Re: niegrzeczny przy mamie 21.02.11, 14:31
      gdzieś czytałam, że to normalne.

dzieci święte u dziadków, niań, kochane w przedszkolu
      w domu najpierw się utulą, poprzytulają

a po chwili wstępuje w nie diabeł.

to nadmiar emocji. a u dzieci nadmiar emocji to zwykle jest finalnie nadpobudliwość, a później płacz albo "niegrzeczne" zachowanie.
    • elka1983 Re: niegrzeczny przy mamie 21.02.11, 15:33
      Dzieki,
      Te tesknote moglabym zrozumiec jakby takie zachowanie bylo po moim powrocie z pracy
      ale jak np w czasie weekendu pojde do lazienki na dluzejwink to maly od razu jest grzeczny ?!?!?!?
      • shantala.warszawa.pl Re: niegrzeczny przy mamie 21.02.11, 19:10
        Dziecko odreagowuje w ten sposób emocje, nagromadzone gdy Cię nie ma. To TYPOWE zachowanie. Tak to juz jest. Gdy jestes w domu swój czas powinnaś maksymalnie poswięcic dziecku. W ten sposób zapewniasz go o swojej miłości, że je nadal kochasz. Bo Twoje dziecko uczucie tęsknoty, lęku, tłumi podczas zabawy z opiekunką. Gdy wracasz emocje uwalniają się. I to bardzo dobrze, bo źle byłoby wtedy gdyby po Twoim powrocie dziecko na Ciebie nie reagowało i siedziało cichutko w kącikuwink
        Jak dziecko się utwierdzi że nadal je kochasz ponad życie(wprost proporcjonalnie do czasu spedzonego z nim po powrocie), głupawka miniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka