Dodaj do ulubionych

zabawa stópkami

27.02.11, 20:22
Witajcie! Nasza pediatra uznała za duży problem to, że nasza córka (7 miesięcy) jeszcze nie bawi się stópkami. Podnosi nóżki do góry, łapie się za kolanka, ale do stóp nie sięga nigdy. Dodam, że pięknie pełza wokół własnej osi żeby sięgnąć po zabawki, przewraca się z plecków na brzuch, leżąc na pleckach wysoko ciągnie główkę, żeby lepiej widzieć. Lekarka zleciła usg powłok brzusznych. Idziemy we wtorek. Koleżanka nastraszyła mnie, że jej synek też się nigdy nie bawił stopami, ona to zlekceważyła, a potem okazało się, i to zupełnie przy okazji, że dziecko ma osłabione napięcie mięśniowe. Niepokoję się! Czy któraś z Was miała podobny problem? Jeśli tak, to czy zlecono Waszym dzieciom jakieś ćwiczenia rehabilitacyjne?
Obserwuj wątek
    • lupikowo Re: zabawa stópkami 27.02.11, 20:44
      Bzdura wielka, co za lekarka. Mój teraz już 6 latek nigdy nie bawił się stopami, rozwijał się pięknie, chodził jak miał 11 m-cy jest bardzo energicznym i wysportowanym dzieckiem. Niektóre dzieci nie raczkują, niektóre nie bawią się stopami. Dla mnie żaden powód do zmartwienia.
    • czekolada85 Re: zabawa stópkami 27.02.11, 20:45
      Głowa do góry! Nie martw się na zapas. Zrób usg i będzie wszystko wiadomo.
      A jeśli nawet będzie potrzebna rehabilitacja to przecież nic strasznego.
      My chodziłyśmy bo moja mała nie podnosiła główki, też się martwiła a generalnie w wystarczył tydzień żeby zobaczyć wielką poprawę. Trafiłiśmy na fajnego rehabilitanta który pokazał nam różne fajne ćwiczenia. Teraz ćwiczymy same w domku.
      Powodzenia
      • 19martha85 Re: zabawa stópkami 27.02.11, 21:49
        dziwne troszke bo nie kazde dziecko rozwija sie tak samo , nie kazde dziecko musi bawic sie stupkami tak jak i nei mus dlugo raczkowac by zaczac chodzic.
        mysle ze nie ma powodu do rozmyslan moze ja to poprostu nie bawi moli inne rozrywki smile
    • osmag Re: zabawa stópkami 28.02.11, 13:34
      Dzieci bawią się swoimi stopami ok. 7,5 mies. więc ma jeszcze troszeczką czasu. Wkłada je wtedy do buzi. W tym czasie stawy biodrowe są tak rozwinięte, że mogą zginać się bez pociągania miednicy.
    • rudazmija Re: zabawa stópkami 28.02.11, 14:22
      Moje starsze dziecko sie bawiło bo lubiło sobie czasem poleżeć.Moje młodsze dziecko odkąd umiało pełzać a teraz raczkować za nic w świecie nie pobawi się czymś tak mało ciekawym jak własna stopa.Ma 8 m-cy,raczkuje i wstaje,zabawę nogami ujrzałam chyba az raz hehe,nie uważam tego za jej uszczerbek rozwojowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka