Dodaj do ulubionych

Aspirator Katarek

28.02.11, 10:44
Witam,
czy któraś mama zdecydowała się na kupno aspiratora KATAREK? Proszę o opinie i rady - jak go używać w połączeniu z leczeniem farmakologicznym, czy faktycznie jest skuteczny i da się dzięki niemu i lekarstwom pozbyć kataru? Dopadł mnie i córkę, mam wrażenie, że będzie trwał juz wiecznie, stąd moje zainteresowanie aspiratorem.
Nie wiem tylko, jak wygląda to podłączanie aspiratora do rury odkurzacza? Wystarczy przyłożyć i włączyć ssanie odkurzacza? Proszę o Wasze doświadczeniasmile
A może jednak FRIDA?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • posh_emka Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 10:50
      Jedynym powodem dla którego nie kupiłam Katarka jest to,że nie wyobrażam sobie włączenia odkurzacza w nocy. Mam Fridę- trzeba się nieźle zassać- ale jak dla mnie gadżet jak Frida czy Katarek są genialnym pomysłem- gruszka to nieporozumienie. Dzięki Fridzie można śpiki dobrze odciągnąć i dziecku się lepiej oddycha. No i dodam,że mam patent na to jak Fridę podłączyć do odkurzacza- mały woli ściąganie wydzieliny przy pomocy odkurzacza- nigdy nie płakał czy marudził z tego powodu. Najpierw spray disne mar , czekam kilka minut i odciągam- potem euphorbium.
      • gemmi18 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 11:55
        No właśnie też o tym pomyślałam, szkoda, że nie istnieje aspirator z funkcją podłączenia do odkurzacza i ssania przez rodzica - w zależności od sytuacji.
        A zdradzisz, jak podłączasz Fridę do odkurzaczasmile? I na jak długo wystarcza odciągnięcie kataru przed snem?
        Dzięki za odpowiedź.
        • a-martusia1 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 13:00
          Fride mamy od samego początku. W piątek dostałam "katarek" jest rewelacyjny. Frida przy "katarku" to słaby zawodnik. big_grin
          Pozdrawiam.
          • vanilla4 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 14:03
            Katarek jest rewelacyjny. Do niedawna uzywałam tylko Fridy - a teraz przeszłam na Katarek - nie ma porownania.
        • posh_emka Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 14:27
          Mam zatyczkę od dezodorantu która idealnie pasuje do rury od odkurzacza. W tej zakrętce na samym środku mam dziurkę zrobioną- taką żeby wężyk od Fridy w nią wszedł po zdjęciu czerwonej końcówki ustnika. Taki ma patent smile
    • kamire12 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 14:06
      mam i fride i katarek. katarek jest super, bo sie nie nameczysz. no i nie wiem jak jest z przenoszeniem bakterii przy uzywaniu fridy, czy to jest chigieniczne. sama sie zastanawialam, czy nie zarazam czyms dziecka. bo czasem tez sie jest przeziebionym. a tak odkurzacz i juz. w nocy jeszcze nie uzywalam. ale minusem jest wymycie tego katarka. rurka bardzo dlugo schnie w srodkusad
    • rudazmija Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 14:12
      Witam,ja od początku używam tylko katarka . Raz go zapomniałam na wyjazd a małe dopadł katar dokupiłam tez awaryjnie fride bo tańsza hehe,no i ona leży w szafce a katarek na głównym miejscu.Nie wyobrażam już sobie kataru bez niego.Pakuje teraz dziecko (8 mcy) do krzesełka do karmienia,ona sie bawi a ja znienacka odsysam gluty,mała nawet nie zauważa operacji.W nocy też używam,po prostu biorę końcówke do paszczy swej i działam jak fridą,toż to mechanizm ten sam,w końcu jest to nasz sprzęt domowy i obce osoby go nie oblizują tongue_out
      • agusia.24 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 14:41
        też tylko katarek
        wkrapiam do noska tetrisal,albo inną sól, a po minucie odciągam, potem kropelki, sprawdza się niezawodnie
    • gemmi18 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 17:05
      A jeszcze takie pytanie techniczne - czy każdy odkurzacz się nadajebig_grin? Mamy taki starego typu. No, może nienajnowszy, a to ze względu na to, że w domu tylko deski i kafle, nie mamy dywanów i latam ze zmiotką, rzadko odkurzam, ewentualnie kanapy. To jak, nada się takismile?
      • ewik74 Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 18:28
        Ten "wsadek" do odkurzacza jest okrągły w przekroju więc każda rura z takim przekrojem pasuje. W zależności jakie ma "fi" wejdzie na odpowiednią długoś (bo ten "wsadek" jest w kształcie takiego stożka i to sie dopasowuje do rury). Ale wiem, że sa odkurzacze, które mają kwadratowe w przekroju rury i tam katarek nie pasuje. Nie wiem jakby to działało w takim odkurzaczu. Akurat jestem na bieżąco bo chodziliśmy ostatnio za odkurzaczami bo stary nam padł smile
        • eps Re: Aspirator Katarek 28.02.11, 21:45
          oo KATAREK jest cudnym urządzeniem o niebo lepszym niż Frida.
          Dzięki niemu ostatnie 2 razy jak mi mala chorowała obylo sie bez antybiotyku.
          jak tylko pajawia sie katar to odciągam katarkiem, 3-4 razy dziennie dodatkowo inhalacje z soli fizjologicznej i odciąganie. do tego clemastinum na obsuszanie noska i jakiś psikacz (juz nie pamiętam jaki) do nosa.
          sama higiena nosa wystarczy żeby przeziębienie nie zeszło na oskrzela, przynajmniej u nas tak było.
          Jak nie miałam katarka tylko samą fridę to córka 3 razy brała antybiotyk.
          tak czy owak KATAREK to fantastyczne urzadzenie.
    • gemmi18 Re: Aspirator Katarek 01.03.11, 13:30
      Czy to jest dokładnie to? allegro.pl/katarek-odciagacz-kataru-dla-niemowlat-i-dzieci-i1443146024.html
      I czy coś jeszcze dokupuje się do tego aspiratora - filtry, wkłady?
      Kupujęsmile
      • posh_emka Re: Aspirator Katarek 01.03.11, 13:53
        Tak- ten ale nie wiem co się i czy się coś dokupuje.
      • ffame Re: Aspirator Katarek 01.03.11, 17:10
        To jest to, tylko w opakowaniu ja jeszcze miałam dodatkową końcówkę, którą wkłada się do noska i taka szczoteczkę do czyszczenia końcówek, która jednak jest niezbędna. Upewni się, że to też jest w zestawie. Dobrze jest mieć dwie końcówki, bo jedną sobie wyparzasz, a druga zawsze jest w pogotowiu. Ja nie zamieniłabym tego ustrojstwa na żadne inne. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka