Dodaj do ulubionych

Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?!

01.03.11, 12:03
7 miesięcy i ani jednego zęba kurcze, iść do lekarza czy wstrzymać na luz..???
syn miał ząb w wieku 3/4 mies itd.
a córka nic ..podobno dziewczynki później ząbkują..?
siedzi sama raczkuje, a zębów nie ma ...hmnnnn..
p.s i bądz tu matka i się nie martw..!
Obserwuj wątek
    • pancia-jancia Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:05
      No co Ty!!! czym tu się marwtić? Wiele dzieci zaczyna później ząbkować, ciesz się że nie musisz myć ząbków póki co. Z doświadczenia dzieci moich znajomych:
      1) 8 miesięcy - 0 zębów
      2) 11 miesięcy - tydzień temu pierwszy ząb
      3) 10 miesięcy - miesiąc temu dwa pierwsze
      4) mój 5 miesięcy - nie masmile
      • mama_amelii Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:11
        Do roku czeka się na pierwszy ząb.7 m-cy i ty się martwisz??smileNiektóre w rok jeszcze nie mają,ale to tez sprawa genów.Ważne,żeby nie zaczęły wychodzić wszystkie jednocześnie.
        • olcia71 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:23
          Wrzucic na luz smile Od znajomego dziecie ma rok i ani jednego zęba i teraz dopiero sie martwią i bedą cos działać w tym kierunku, ale 7 miesięcy? ee...
    • posh_emka Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:43
      A to są jakieś medykamenty na porost zębów czy na siłę je wyciągają..........
      • babka71 Re: poshemka 01.03.11, 14:06
        syn ma 11 lat 4 zeby 5 miesiącu zycia więc chyba to jakieś nie halo, ze córka nic nie ma..7 miechów ale , jak powyżej piszecie faktycznie moze, taka jej uroda ze bezzebna będzie do roku ..moze jak wiosna bedzie to i ząb urosnie
        pozdrawiam
        wrózka zębuszka niech przyjdzie!
        • wrozka.zebuszka Re: poshemka 01.03.11, 18:51
          Cytat> wrózka zębuszka niech przyjdzie!

Kto mnie wołał, czego chciał?! wink
          • gemmavera Re: poshemka 01.03.11, 20:35
            wrozka.zebuszka napisała:

> Kto mnie wołał, czego chciał?!

Ja chciałam zapytać, dlaczego moje dzieci dostają za zęby tylko monety - w końcu takie ładne zdrowe zęby Ci zostawiają, no to już byś mogła po dychu dać.
            • imasumak Re: poshemka 01.03.11, 22:21
              No właśnie, przyłączam się do pytania. Naprawdę nie możesz się bardziej wysilić?
    • fajnykotek Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:44
      No ale pójdziesz do lekarza i co? Powie Ci, tak jak powiedział mnie: a widziała pani starsze dziecko bezzębne tongue_out. Mojej Julce pierwsze dwa wyszły na 11 miesiąc. Właśnie Jej idą trójki (wszystkie cztery tongue_out) a ma dwa lata i tydzień.
      • babka71 Re: Dostałam dziś paczke oraz gratis 01.03.11, 13:51
        kółeczka ryzowe dla niemowląt 7 miesięcy od hippa ( cytuje twoje dziecko ma już pierwsze zabki zobacz jakie smaki moze poznawać)?
        ....sama zjadłam bardzo dobre ..
        • xxx-25 Re: Dostałam dziś paczke oraz gratis 01.03.11, 14:01
          Było dać dziecku i nie szaleć smile chociaż mój ich nie lubi. A ząbki spokojnie wyjdą, mój dostał pierwszego po ukończeniu 9 miesięcy, w tej chwili ma 6 sztuk i nikt nie widzi problemu ma jeszcze czas, a ty masz z głowy na razie mycie ich smile
    • maderta Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 12:50
      A co lekarz zrobi? Przecież nie wyciągnie ich na siłę smile. Moja miała 7,5 m-ca, jak wylazły pierwsze dwa, a starsza dostała pierwsze jak tylko skończyła pół roczku. na to nie ma reguły. słyszałam tylko, że zbyt wczesne ząbkowanie nie jest dobre, ale czemu i ile w tym prawdy nie wiem.
    • livia_kasia Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 13:13
      Eeeee tam, wymyślasz problemy. Mój synek ma 13 miesięcy i zębów nadal brak. Dziąsła co prawda opuchnięte, ale jeszcze nic się nie wykluło.
    • xarea Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 13:24
      Wyluzuj. Moja ma 7,5 miesiąca i tez zębów brak. Opuchnięte dziąsła to ma od 3 miesięcy. Im później dziecko ma zęby tym bardziej będą zdrowe. Przykład mój (wczesne zęby i leczone już w przedszkolu) i męża (zaczęły wychodzić jak miał rok a leczył pierwszego jak miał 20 lat).
      • sabrina_30 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 13:41
        mojej córze pierwsze ząbki (2) pojawiły sie jak miał 9,5 miesiąca potem długo nic i dopiero w wieku 14 miesięcy ruszyło wszystko na raz znaczy pozostałe 2 i 1 i 4 a 3 pojawiły sie jka miała 20 miesięcy. Sasiadki syn zaczął ząbkować dopiero jak skonczył 13 miesięcy wiec nie ma sie co martwićwink)
        • ma_niusia Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 13:52
          Mój miał pierwszy ząb w 10 miesiącu, koleżanki synek jak skończył 13 miesięcy.
          Z tego co wiem do 12 miesiąca bez zębów to mieści się w normie.
        • babka71 Re: sabrina ale jak wszystko na raz ruszy to 01.03.11, 13:54
          podobno goraczka itp..i nawet szpital się kłania?/tfu tfuu
          • glizda2000 do posh emka 01.03.11, 14:27
            właśnie że można coś zrobić.
            Ja nie miałam zębów do roku i lekarz czymś smarował żeby szybciej wyszły ( nie mówię tu o żelach łagodzących ) nie pamiętam z opowiadań mamy czym dokładnie ale nie jest tak że nie można nic zrobić.
            Ktoś inny pisał wyżej że im później zęby tym zdrowsze - z doświadczenie swojego i znajomych wiem że to mit.
            Do autorki postu nie masz sie czym martwic brzdac ma jeszcze duzo czasu.
            • martini1977 Re: do posh emka 01.03.11, 20:27
              Ktoś inny pisał wyżej że im później zęby tym zdrowsze - z doświadczenie swojego i znajomych wiem że to mit. ----------> to nie mit!
              • iwonkocia Re: do posh emka 01.03.11, 21:25
                mnie pierwszy zab wyszedl w wieku 3,5mies i zawsze mialam zdrowe zeby. to sparwa genow
    • w_miare_normalna Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 15:14
      O widzisz bo ja słyszałam, że to dziewczynki szybciej ząbkują smile
      A tak na prawdę bo zależy indywidualnie od dziecka. Każde dziecko rozwija się przecież we własnym tempie. Moja córka miała ponad 7 miesięcy jak wyszedł jej ząbek. Znam również przypadek jak dziecko zaczęło ząbkować w wieku 11 miesięcy, ale wyszły 4 na raz big_grin

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
    • kowalska91 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 15:16
      ja słyszalam ze to chlopcy pozniej zabkuja. mojemu wyrosly pierwsze 2 zeby 2 tyg przed roczkiem. nie ma czym sie martwic
    • mamaoliwki08 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 16:11
      Wrzuć na luz smile
      • ylunia78 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 19:04
        mój ma ok 9mcy a dopiero wczoraj wybił mu się nieśmiało pierwszy ząb,Niby drugi tez się szykuję,ale....nie nakręcam się.Bo ślinił sie od 3mca i od 3mca każdy chrzanił..."o już za chwilę,już za chwilę" i co?I ta chwila mijała i mijaławink
        Starszy miał 7mcy ale pojawiły się dwa od razuwink
        • oliwka2009 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 01.03.11, 20:24
          Ma jeszcze czas na zęby, spokojnie smile
    • tommama Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 02.03.11, 06:07
      U nas zębów brak. Zdecydowanie się nie martwię. Młody ma 7,5 miesiąca.
    • matylda07_2007 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 02.03.11, 08:45
      Mojej córce wyszły dwie dolne jedynki na raz, jak skończyła 9 miesięcy.
      Też się martwiłam, pediatry pytałam, a ona mi na to :"Widziała pani kiedyś dziecko bez zębów?". Nie nie widziałam.
    • naana26 Re: Głupie pytanie ale zaczynam się martwić ?! 02.03.11, 08:54
      mój też nie ma, ma 6,5 ms.

to znaczy produkuje już jednego drugi miesiąc ale poza bułą na dziąsełku i wszelkimi upierdliwymi objawami ząbkowania, zainteresowany ciągle wewnątrz.

w ogóle mnie to nie martwi i najlepiej wrzucić na luz

a jak cię coś martwi to sie rozejrzyj. idz do podstawówki i zobacz czy są dzieci bez zębów albo takie co nie chodzą/nie siedzą/ nie jedzą stałych poklarmów itd (wpisać dowolną schizę forumową w stylu moje dziecko jeszcze tego nie robi/ nie ma) i masz problem rozwiązany.

smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka