Dodaj do ulubionych

pierwsze buty

06.03.11, 18:15
Jestesmy przed zakupem pierwszych butow do chodzenia. Myslalam o tych z deichmanna elefanten. Na co zwrocic uwage? Jakie polecacie? Kupuje sie rozmiar wieksze?
Obserwuj wątek
    • nikka.1983 Re: pierwsze buty 06.03.11, 19:24
      Ważne jest, żeby pierwsze buciki miały miękką podeszwę. Według ortopedów najlepiej jest, jeśli dziecko uczy się chodzić boso lub w antypoślizgowych skarpetkach, a buciki ma zakładane tylko poza domem.
      • mmonikamm Re: pierwsze buty 07.03.11, 10:31
        teraz to ja mam problem. Szwagierka zakładała synowi takie buty do nauki chodzenia allegro.pl/zdrowotne-trzewiki-sandalki-dr-fabio-roz-19-i1479380252.html i niby jak była z synem na rehabilitacji Pani powiedziała jej ze są to dobre buty do nauki chodzenia. Co prawda ja mam jeszcze dużo czasu do tego zanim mój syn zacznie chodzić ale już dostałam w spadku te buty i nie wiem teraz wkońcu czy tez mu je zakładać czy jaj piszecie z miękką podeszwa.
        • fasol-inka Re: pierwsze buty 07.03.11, 10:58
          1) nauka chodzenia BEZ butów - skarpetki z absem albo na bosaka
          2) żadne spadkowe - buty dla dziecka powinny być NOWE
    • agnieszka_i_dzieci Re: pierwsze buty 06.03.11, 19:51
      elefanten są fajne, miękkie, ale spokojnie można dobre buty kupić taniej.
      Ważna jest miękka podeszwa (but musi "pracować" tak jak stopa, zginać się przy palcach łatwo).
      Buty najlepiej tylko wtedy kiedy to naprawdę konieczne - na spacerze tam gdzie trzeba (jak masz sprawdzone czyste miejsce i będzie już porządnie ciepła ziemia to dobrze jest puścić malucha boso po trawie, piasku).
      I raczej nie o rozmiar większe (mimo, że stopa rośnie dość szybko) - na początku marne szanse kupić buty na dłużej wink
    • kasiulam1 Re: pierwsze buty 06.03.11, 19:55
      Wiem, ze maja byc miekkie i slyszalam, ze elefanten sa wlasnie takie. Nie mieszkam w PL a tu buty sa strasznie drogie ok 50e wiec chcialam z PL zamowic.
      Czyli jak mierze stope i jest np 20 cm to kupuje 20 czy 21?
      • agnieszka_i_dzieci Re: pierwsze buty 06.03.11, 21:08
        Po pierwsze - buty maja różną szerokość, elefanten ma w sklepach nawet specjalne miarki, bo robią buty dopasowane do szerokości stopy ( galerki.pl/zdjecie/1593.Pantofle.dla.dziecka ).
        Nie odważyłabym się kupić butów maluchowi bez zmierzenia - ja potrzebuje sprawdzić jak się zakładają, układają itp
        Ale jeśli masz w Polsce kogoś znajomego to może poproś, żeby Ci sprawdził rozmiarówkę elefanten (ja kupuje innej marki, więc nie powiem Ci jak elefanteny rozmiarowo dopasować).
        Tam gdzie mieszkasz nie ma szansy na elefanteny w sklepie (celem sprawdzenia rozmiaru i ew. modelu)
        • sid8888 Re: pierwsze buty 06.03.11, 21:12
          Clarksa bytu są super - drogie ale rewelacyjne
          • sid8888 Re: pierwsze buty 06.03.11, 21:12
            buty wink
    • posh_emka Re: pierwsze buty 06.03.11, 21:21
      Ja kupuję Clarks- można dobrać rozmiar na długość i na szerokość.

"Kupuje sie rozmiar wieksze ?"
      A chciała byś nosić buty rozmiar większe zwłaszcza jak jeszcze nie masz wprawy w chodzeniu ?
      • black01 Re: pierwsze buty 06.03.11, 22:48
        a ecco? porównywalne jakościowo do clarksa?
        • posh_emka Re: pierwsze buty 06.03.11, 23:37
          Oj nie wiem- nie kupowałam z ecco.
    • matul-inka Re: pierwsze buty 07.03.11, 11:20
      But powinien przede wszystkim być za kostkę, żeby maleństwo odkąd zacznie wesołe dreptać miało zapewnione usztywnienie kostki i ścięgien achillessa, dobrze jak podeszwa wewnątrz buta jest wyprofilowana, o słyszałam, że dzieciaki dzisiaj często cierpią na płaskostopie. Oddychający materiał itd.
      • kasiulam1 Re: pierwsze buty 07.03.11, 14:03
        Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Wyglada na to, ze kupie jednak tu i wezme mala do mierzenia. Myslalm, ze uda sie zamowic i oszczedze na 2 pary innyc ale jak nie to nie.To jakie buty chce to wiem ale chodzilo mi o to jak rozmiar dobrac.
        Matulinka musze sie z toba jako fizjoterapeutka nie zgodzic. co prawda dziecmi ani dobieraniem butow sie nie zajmuje i wtej dziedzinie ekspertem nie jestem ale nigdy w zyciu bym nie usztywnila kostki i sciegien. Tak mozna dziecku oslabic i uszkodzic aparat wiezadlowy.
        Corka juz chodzi od miesiaca i teraz musze miec cos na wyjscie do sklepu bo nie chce juz w wozku.
      • cytrynowa.lemoniada Re: pierwsze buty 08.03.11, 19:34
        but absolutnie nie za kostkę w przypadku zdrowego dziecka, jedynie zapiętek powinien być usztywniony. stopa musi pracować. i broń Boże Bartki - podeszwa sztywna jak drewno. podeszwa musi się zginać w 1/3 długości, nie w połowie.
        • hanka19841 Re: pierwsze buty 08.03.11, 21:07
          my na początek do chodzenia po domu zakupilismy kapciuszki z decathlonu
          www.decathlon.com.pl/PL/light-baby-shoe-83365211/ bez podeszwy, za to z takimi antyposlizgami.
          Synek podreptał miesiąc po domku, ale już zaczęły się małe awanturki w sklepach więc zakupilismy ostatnio geoxy i chyba czuje sie w nich bardzo dobrze.Wnioskuje to po tym, iż synkowi jak cos przeszkadza to zsuwa z nóżek, a geoxy są cały czas na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka