Dodaj do ulubionych

Pozycje do snu

29.04.04, 15:07
Jak układacie swoje maluszki w łóżeczku? Moja mała 2-tygodniowa córeczka
zasypia tylko na boku. Przewrócona na plecy wybudza się. Na boku przesypia
nawet 4 godziny. Czy to nie szkodzi nieukształtowanemu kręgosłupowi? Co o tym
myślicie? Może znacie opinie specjalistów?
Obserwuj wątek
    • dorotka_p Re: Pozycje do snu 29.04.04, 16:28
      Moj synek spal na pleckach i za nic w swiecie nie mogl zasnac na brzuszku czy
      boczku. Natomiast moja coreczka najbardziej lubi zasypiac na boczku. Teraz ma
      juz skonczone 6 miesiecy ale spi tak wlasciwie od poczatku. Powiem szczerze, ze
      nawet nie zastanawialam sie, ze mogloby to byc nieprawidlowe. Wyglada prostosmile
      D.
    • milena_w Re: Pozycje do snu 29.04.04, 17:00
      na boczku to najbardziej naturalna pozycja dla kilkumiesięczniaka. przypomina
      tą w brzuchu mamy i ładnie kształtuje czaszkę. jest okrągła a nie spłaszczona
      (chodzi o potylicę). na kregosłup wpływ mogą mieć wymuszane pozycje i
      poprawianie śpiącego dziecka. dziecko samo wie jak się układać. mój synek spał
      najchętniej na brzuszku i boku.
      • mama_zosi Re: Pozycje do snu 29.04.04, 17:51
        Czy byłaś na kontroli bioderek u ortopedy? Jeśli nie wybierz się koniecznie
        dowiesz się czy rozwijają się prawidłowo. Pozycja na boczku najgorzej wpływa na
        stawy biodrowe dzidzi, a ładną potylicę moąna uzyskać obracając samą główką na
        boczek. Moja Zosia też lubi bardzo na boczku i pozwalam jej tak czasami spać
        ale od ortopedy usłyszałam że jest to zabronione przynajmniej na początku -
        najważniejsza symetria w ułożeniu i pilnowac zeby układało gółwkę raz na prawo
        raz na lewo.
    • osmag Re: Pozycje do snu 29.04.04, 19:11
      Można w tej pozycji podłożyć zwinięty kocyk w kształcie rogala tak aby nóżka
      gónoleżąca opierała się na nim. Wtedy stawy biodrowe są zabezpieczone.
      Oczywiście kiedy dziecko nie śpi musi leżeć również na brzuszku i pleckach.
    • mattylda Re: Pozycje do snu 30.04.04, 06:58
      Dziękuję Wam za informacje. Wizyta u ortopedy dopiero przed nami, ale będę
      pamiętała, żeby o to układanie na boku zapytać.
    • saba76 Re: Pozycje do snu 30.04.04, 10:27
      Moje dziewczyny)Nata-5lat) jaki i Werka 12mc odpoczątku prawie spały tylko na
      brzuszku
      i jak ukladalqam inaczej to była popudka i koniec snu.
      Co ja sienasłuchalam ze to niedobrze.
      Tylko co miałam zrobic na indywidualne upodobania dzieci- sdama lubie spac na
      brzuchu.
      Może talk spaly bo cierpialy na kolke i to byla dla nich dogodna sytuacja-
      niewiem.
      Wiem że to nienaturalne, ale coz musialam z tym sie pogodzić.
      • mama_olgi Re: Pozycje do snu 30.04.04, 10:46
        u mnie podobnie jak u Saby76 obecnie już 10m Olga śpi i spała zawsze na
        brzuszku, w innej pozycji nie chciała nawet zasnąć, teraz też często sypia na
        boczku.
    • lch74 Re: Pozycje do snu 30.04.04, 12:52
      Rysiu od początku spał na boczku (raz jednym raz drugim), bioderka ma w porządku i nigdy nie było z nimi problemu, również kształt główki ma prawidłowy. W ten sposób były kładzione wszystkie noworodki w szpitalu. Jest to też pozycja zalecana przez Instytut Matki i Dziecka (na początku trzeba tylko uważać by nie zaginały się małżowiny uszne). IMHO jest to najbezpieczniejsza pozycja u noworodka i niemowlęcia, które nie umie jeszcze samo zmieniać pozycji, bo przy ulaniu nie zachłystnie się pokarmem. Gdy synek umiał już sam zmieniać położenie, to sam dobierał sobie najwygodniejszą pozycję, najpierw była to pozycja na boku i plecach, a teraz jest to pozycja na brzuszkusmile
      Pozdrówkismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka