Dodaj do ulubionych

Samodzielne siadanie

18.03.11, 09:45
Jak wy rozumiecie to pojęcie? Pytam z ciekawości. Czy np podciągnięcie z pozycji półleżącej to też samodzielne siadanie? Czy może tylko siadanie z leżenia lub z pozycji czworakowej?
Czekam na wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • lapwing123 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 10:26
      Samodzielne to SAMODZIELNE. Z brzuszka u mniejszych, później np. ze stania.
    • budzik11 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 10:30
      Samodzielne = bez żadnej pomocy, kiedy dziecko SAMO siada, niezależnie z jakiej pozycji. Jeśli siada SAMO z poz. półsiedzącej to to też jest samodzielne siadanie.
      • andzi-a233 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:12
        Sama nazwa wskazuje,że dziecko ma usiąść SAMO!!!!! Bez Twojej pomocy, bez podciągania.
        • kalipso30 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:15
          Nam neurolog poakzal jak wyglada smaodzielne siadanie-dziecko z pozycji brzuszkowej na skos podnosi pupę i siada samo...
          https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcwa111h40dld.png
      • aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:52
        budzik11 napisała:

> Samodzielne = bez żadnej pomocy, kiedy dziecko SAMO siada, niezależnie z jakiej
        > pozycji. Jeśli siada SAMO z poz. półsiedzącej to to też jest samodzielne siada
        > nie.

Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój syn siadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9.
        Samodzielne siadanie to siadanie na płaskiej powierzchni z pozycji wyjściowej leżącej.
        • gag-nes Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 12:03
          Nie tylko z pozycji lezacej, ale tez z czworakow...
          • naana26 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 12:09
            no z czworaków, które są efektem leżenia na brzuszku, co jest efektem obrotu z pozycji na plecki.

czyli reasumując.

jeśli dziecko położone na plecach obróci sie na brzuszek, po czym przyjmie pozycje czworaczą i usiądzie samo - to znaczy że siada samodzielnie.
            • siisiiii Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 13:56
              podpisuję się rękami i nogamiwink
            • kalipso30 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 13:58
              naana26 lepiej tego ująć nie mogłaś-tak dokładnie tłumaczył nam neurolog i chyba nie ma co dlaej roztrząsać tematu smile
              https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcwa111h40dld.png
        • budzik11 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 18:42
          aleksandra1357 napisała:

> Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój syn s
          > iadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9.

A w wieku 4 m-cy w tym leżaczku - kto mu pomagał siąść?
          SAMODZIELNA czynność jakakolwiek polega na tym, że wykonujemy ją SAMI bez niczyjej pomocy, nawet jeśli z pozycji wiszenia głową z dół z sufitu.
          • siisiiii Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 20:53
            tak, ale ktoś musi dziecko do tej pozycji półleżącej położyć, samo na leżaczek nie wejdzie, a więc samo się w pozycji półleżącej nie ułoży. więc to nie jest samodzielne siadanie.
          • aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 20:53
            budzik11 napisała:

> aleksandra1357 napisała:
            >
            > > Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój
            > syn s
            > > iadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9
            > .
            >
            > A w wieku 4 m-cy w tym leżaczku - kto mu pomagał siąść?
            > SAMODZIELNA czynność jakakolwiek polega na tym, że wykonujemy ją SAMI be
            > z niczyjej pomocy, nawet jeśli z pozycji wiszenia głową z dół z sufitu.

Ale o co się spierasz? Tak, można to nazwać "samodzielne siadanie w leżaczku albo na kolanach" (nie opiera się pleckami), ale nie ma to nic wspólnego z samodzielnym siadaniem wg. neurologów, książeczek zdrowia itp.
            • budzik11 Re: Samodzielne siadanie 19.03.11, 12:38
              aleksandra1357 napisała:

> ale nie ma to nic wspólnego z samodzielnym siadaniem wg. neurologów, książeczek zdrowia itp.

Ale założycielka wątku nie pyta o interpretację samodzielnego siadania wg neurologów i książeczek zdrowia. Może nie zauważyłaś, ale

maderta napisała:

> Jak wy rozumiecie to pojęcie? Pytam z ciekawości.
              > Czekam na wasze opinie.

Swoją drogą nigdy nie miałam żadnego leżaczka ani podobnego ustrojstwa, moje dzieci czas spędzały na podłodze i samodzielnie siadać zaczęły z pozycji czworaczej, wcześniej nigdy nie były sadzane do pozycji półsiedzącej/półleżącej (wyłączając fotelik samochodowy).
              • aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 19.03.11, 16:45
                Budzik, umówmy się, że jak jakaś matka mówi: "moje dziecko siada samodzielnie", to nie ma na myśli siadania w leżaczku tylko z pozycji czworaczej, a jeśli któraś rozumie to wyrażenie inaczej, to rozumie je inaczej niż wszyscy i mogą z tego wynikać nieporozumienia.
                Ja już spotkałam takie matki, które mówiły:
                - Moje dziecko chodziło, jak miało 6 miesięcy (za rączki)
                - Moje dziecko stanęło na nóżki, jak mialo 3 miesiące (stawiane na kolanach mamy)
                - Moje dziecko mówiło, jak miało rok (mówiło mama i baba)
                - Moje dziecko przesypia całe noce (ale karmię je co godzinę, tylko że ono wtedy śpi)

Zwykle użytkownicy danego języka starają się trzymać najbardziej rozpowrzechnionego użycia danego wyrażenia.
    • princessa.of.persia Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 18:13
      Moja zaczela sama siedziec w wieku ok 8-9 mc. Wszyscy sie dziwili ze jeszcze nie siada a ja czekalam az sama bedzie gotowa. Juz zaczela raczkowac a nie siadala. Na poczatku tak sobie siadala na jednym posladku połleżac na jednym boku. W koncu z nienacka usiadla sama i teraz ladnie siedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka