maderta 18.03.11, 09:45 Jak wy rozumiecie to pojęcie? Pytam z ciekawości. Czy np podciągnięcie z pozycji półleżącej to też samodzielne siadanie? Czy może tylko siadanie z leżenia lub z pozycji czworakowej? Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lapwing123 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 10:26 Samodzielne to SAMODZIELNE. Z brzuszka u mniejszych, później np. ze stania. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 10:30 Samodzielne = bez żadnej pomocy, kiedy dziecko SAMO siada, niezależnie z jakiej pozycji. Jeśli siada SAMO z poz. półsiedzącej to to też jest samodzielne siadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
andzi-a233 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:12 Sama nazwa wskazuje,że dziecko ma usiąść SAMO!!!!! Bez Twojej pomocy, bez podciągania. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:15 Nam neurolog poakzal jak wyglada smaodzielne siadanie-dziecko z pozycji brzuszkowej na skos podnosi pupę i siada samo... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 11:52 budzik11 napisała: > Samodzielne = bez żadnej pomocy, kiedy dziecko SAMO siada, niezależnie z jakiej > pozycji. Jeśli siada SAMO z poz. półsiedzącej to to też jest samodzielne siada > nie. Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój syn siadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9. Samodzielne siadanie to siadanie na płaskiej powierzchni z pozycji wyjściowej leżącej. Odpowiedz Link Zgłoś
gag-nes Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 12:03 Nie tylko z pozycji lezacej, ale tez z czworakow... Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 12:09 no z czworaków, które są efektem leżenia na brzuszku, co jest efektem obrotu z pozycji na plecki. czyli reasumując. jeśli dziecko położone na plecach obróci sie na brzuszek, po czym przyjmie pozycje czworaczą i usiądzie samo - to znaczy że siada samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 13:58 naana26 lepiej tego ująć nie mogłaś-tak dokładnie tłumaczył nam neurolog i chyba nie ma co dlaej roztrząsać tematu Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 18:42 aleksandra1357 napisała: > Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój syn s > iadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9. A w wieku 4 m-cy w tym leżaczku - kto mu pomagał siąść? SAMODZIELNA czynność jakakolwiek polega na tym, że wykonujemy ją SAMI bez niczyjej pomocy, nawet jeśli z pozycji wiszenia głową z dół z sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 20:53 tak, ale ktoś musi dziecko do tej pozycji półleżącej położyć, samo na leżaczek nie wejdzie, a więc samo się w pozycji półleżącej nie ułoży. więc to nie jest samodzielne siadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 20:53 budzik11 napisała: > aleksandra1357 napisała: > > > Mylisz się zupełnie. Z półsiedzenia to nie jest samodzielne siadanie. Mój > syn s > > iadał w leżaczku, jak miał 4 miesiące, ale sam usiadł, jak miał niecałe 9 > . > > A w wieku 4 m-cy w tym leżaczku - kto mu pomagał siąść? > SAMODZIELNA czynność jakakolwiek polega na tym, że wykonujemy ją SAMI be > z niczyjej pomocy, nawet jeśli z pozycji wiszenia głową z dół z sufitu. Ale o co się spierasz? Tak, można to nazwać "samodzielne siadanie w leżaczku albo na kolanach" (nie opiera się pleckami), ale nie ma to nic wspólnego z samodzielnym siadaniem wg. neurologów, książeczek zdrowia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Samodzielne siadanie 19.03.11, 12:38 aleksandra1357 napisała: > ale nie ma to nic wspólnego z samodzielnym siadaniem wg. neurologów, książeczek zdrowia itp. Ale założycielka wątku nie pyta o interpretację samodzielnego siadania wg neurologów i książeczek zdrowia. Może nie zauważyłaś, ale maderta napisała: > Jak wy rozumiecie to pojęcie? Pytam z ciekawości. > Czekam na wasze opinie. Swoją drogą nigdy nie miałam żadnego leżaczka ani podobnego ustrojstwa, moje dzieci czas spędzały na podłodze i samodzielnie siadać zaczęły z pozycji czworaczej, wcześniej nigdy nie były sadzane do pozycji półsiedzącej/półleżącej (wyłączając fotelik samochodowy). Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Samodzielne siadanie 19.03.11, 16:45 Budzik, umówmy się, że jak jakaś matka mówi: "moje dziecko siada samodzielnie", to nie ma na myśli siadania w leżaczku tylko z pozycji czworaczej, a jeśli któraś rozumie to wyrażenie inaczej, to rozumie je inaczej niż wszyscy i mogą z tego wynikać nieporozumienia. Ja już spotkałam takie matki, które mówiły: - Moje dziecko chodziło, jak miało 6 miesięcy (za rączki) - Moje dziecko stanęło na nóżki, jak mialo 3 miesiące (stawiane na kolanach mamy) - Moje dziecko mówiło, jak miało rok (mówiło mama i baba) - Moje dziecko przesypia całe noce (ale karmię je co godzinę, tylko że ono wtedy śpi) Zwykle użytkownicy danego języka starają się trzymać najbardziej rozpowrzechnionego użycia danego wyrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: Samodzielne siadanie 18.03.11, 18:13 Moja zaczela sama siedziec w wieku ok 8-9 mc. Wszyscy sie dziwili ze jeszcze nie siada a ja czekalam az sama bedzie gotowa. Juz zaczela raczkowac a nie siadala. Na poczatku tak sobie siadala na jednym posladku połleżac na jednym boku. W koncu z nienacka usiadla sama i teraz ladnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś