Dodaj do ulubionych

jestem zalamana waga mojej corki:(:(:(

21.03.11, 19:21
Drogie Mamy

Moja 4,5 miesieczna corka (urodzona po 42 tc)wazy....9 kg!!!
jest na mm,jej schemat dnia jest nastepujacy:

5.30 mm 150 ml
9.00 mm 150 ml
12.00 mm 150 ml
14.00 pol sloiczka obiadku plus 40 ml soku przecierowego np.marchew-jablko
16.30 mm 60 ml
19.30 mm 180 ml

To jest za duzo?Jest bardzo energiczna,wesola,ciekawa swiata,pieknie sie rozwija,przewraca sie z plecow na brzuch,potrafi sama trzymac butelke,bawi sie grzechotkami,smieje sie,pieknie spi,nie ma alergii.
Ma juz skierowanie na badanie cukru we krwi,badanie tarczycy,wapnia,potasu,zelaza,watroby.USG glowy i brzucha ok.
Czy u tak malych dzieci zdarza sie cukrzyca?choroby tarczycy?w rodzinie mojej i meza brak otylosci,chorob tarczycy,nie ma cukrzykow.My wysportowani,wysocy,szczupli.
O co chodzi????crying

Nie wyglada co prawda jakos strasznie grubo,kilka faldek na nogach,pelna buzia.

Jestem zalamanasad
Obserwuj wątek
    • zawszeolga111 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 19:35
      to jest chyba duzo jednak.
      • dorka1976 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 19:44
        moja dokladnie 5-mczna wazy mało 6,300 kg. ale chyba wolę już taką opcję. myślę, że teraz cięzko bedzie twej córci ogranicznyć jedzenie. ma pewno juz spory żołądek. moja zjada:

7.00 sama pierś (na moje oko i laktator) ok 70 ml
        9.00 120 ml mm
        12.00 120 ml mm
        15.00 pierś i ok 90 ml, lub 150 ml mm
        18.00 120 ml mm
        20.30 pierś i ok 120ml mm
        w nocy ok 12.00, 3.00, 6.00 tylko pierś. ale o 6.00 to mam piersi flaczki ;o))

nowe jedzonko dopiero bedziemy wprowadzać. na razie nic nie je innego i nie pije
    • czekolada85 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 19:38
      Moja waży 7,5 kg urodzona w 38tc z wagą 3150.
      Ale ja mam znowu odwrotny problem bo moja w ogóle nie chce jeść z bólem zjada około 700ml mm dziennie no i około 20g jabłuszka.
      No i martwię się że nie je a Ty że je.... wink
    • kawka74 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 19:43
      Z jaką wagą się urodziła? Jak plasuje się na siatce centylowej?
    • xarea Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 19:54
      Ile miała jak się urodziła, bo to też jest ważne. Moja urodziła się 3400 (teraz ma 8 miesięcy i 7,5kg) a mojej koleżanki o 5 miesięcy młodsza urodziła się 4500 i ma prawie tyle co moja. Obie wesołe i zadowolone co twoja. Koleżanki córka rozwija się prawidłowo jest bardzo silna jak na swój wiek i pewnie szybko ruszy. Podobno rzadko diagnozuje się cukrzycę w takim wieku. Zrobisz badania i będzie wiadomo. Nie martw się póki jest wesoła to moim zdaniem jest ok. Może taki osobnik. Ja trochę ciałka mam, mąż o sobie mówi "rozkosznie puszysty" a oboje mieliśmy niedowagę w okresie niemowlęcym tak jak nasza córka. Spytajcie się rodziny jak wyglądaliście w jej wieku bo według mnie to też jest dziedziczone. I może mnie niektórzy objadą ale powinna to zrzucić jak zacznie pełzać, raczkować i chodzić.
      • mala_lady_m Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:06
        Nie dajesz jej za duzo jesc. Mleka dajesz ok.700ml na dobe plus owoce. Moj w tym wieku jadl 5 razy mleko po 210 wiec wypijal ponad litr a to jest norma w tym wieku.

• seductivebarry1981 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 16:57
          zgadzam się z mala_lady_m. Twoja córeczka je mało! moja za 3 dni kończy 5 miesięcy, a je 5 posiłków mlecznych po 160-180 ml plus obiadek - cały słoiczek warzywek. Moja miała wagę urodzeniową 3070g, teraz waży 6300g, ma 66 cm długości. Najwyraźniej Twoja Mała taką ma budowę, nic nie zrobisz.
    • mrs.t Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:09
      no troche duzo uncertain
      moze jak zaczniesz rozszerzacd diete i dostarczac mniej kaloryczne posilki niz mm waga troche zwolni, no i zacznie sie dopiero ruszac przeciez - raczkowanie, chodzenie przed nia.
      porob badania, ale poki nei zacznie chodzic ( a to moze jeszcze byc nawet rokwink pewnie t rzeba obserwowac

pamietaj by madrze rozszerzac diete; uczyc zdrowych nawykow , nie zapychac biszkopcikiem bo ciasteczkiem od malego, unikac slodzonych kaszek, soczkow, deserkow, jogurtow - proboj proste skladniki (zwykle kasze, manne , kukurydziana, kaszki holle) , prawdziwe owoce, warzywa przede wszystkim, do picia wode - to nie tylko po to by teraz zmniejszyc wzrost wagi - to jako prewencja ewentualnych skonnosci do otylosci - zdrowe nawyki pomoga w zyciu!!!

swoja droga moj 21miesieczniak ma 10kg smile
    • perd-ido Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:10
      Tak to duzo, ale nie przejmuj siesmile mojej kolezanki 3 miesieczny synek tyle wazy i lekarz nie widzi w tym nic zlego. Oczywiscie ciezko nosic ale co tamwink. Dzieci na modyfikowanym przybieraja szybciej na wadze niz te piersiowe..
    • sveske Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:15
      Skoro Wy jestescie wysportowani i szczupli, to Wasza corka zapewne tez taka bedzie - bo przejmie Wasz tryb zycia.

Piszesz, ze jestescie wysocy. Coreczka pewnie tez? No to wazy wiecej niz rowiesnicy - normalka.

Niech Ci do glowy nie przyjdzie ograniczac jej jedzenia! Wbrew temu, co sie tu na forum wypisuje, mlekiem modyfikowanym nie da sie _trwale_ utuczyc dziecka. Ale mozna utuczyc, wprowadzajac zle nawyki zywieniowe, np. przyzwyczajajac do slodkiego smaku. Jesli zalezy Ci na szczuplej sylwetce corki, wyrzucilabym z jadlospisu soczki. Na zawsze. Do picia tylko woda i mleko - takze w pozniejszym wieku. Jeden soczek dziennie co prawda szkody nie wyczyni, ale chodzi o to, zeby corka nie nauczyla sie, ze kazdy napoj musi byc slodki.

W glowie mi sie nie miesci, zeby glodzic takie malutkie dziecko, jak to proponuja niektore forumowiczki. Malenstwo wypije cala butle i prosi placzem o wiecej, a sfiksowana na punkcie smuklej sylwetki mamusia (nie pisze o Tobie smile) nie chce mu dac. Zgroza.

Moj synek w wieku 8 miesiecy wazyl... 12 kilo. Ale tez mial wzrost dwulatka. Dzis ma 6 lat i jest bardzo szczuply.
    • mummy83 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:47
      boli mnie ta sytuacja o tyle,ze sama bardzo zdrowo sie odzywiam,jako dziecko mialam wyrobione pewne nawyki (nie pije gazowanego,nie jem fast foodow,nie pije slodzonej herbaty/kawy)jestem przeciwna dawaniu dzieciom slodyczny,slodzonych kaszek,budyni itp.Dlatego tak mi przykro ze Mala tyle wazy...tym bardziej ze nie je przeciez drastycznie duzo,boje sie,ze to jakas choroba moze byc...sad
      No i te spojrzenia pielegniarek jak waga wskazala 9 kg.....no ale co ja mam zrobic???bedzie starsza bedziemy duzo sie bawic w zabawy ruchowe,bedziemy sport uprawiac (jestem instruktorem) ale teraz????nie wiele moge zrobic...a jak daje jej mniej mleka niz te 150,tak strasznie placze....nie mam sumienia jej ograniczac jedzenia.
      • artsanigusto Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:55
        A ile ma wzrostu? Może jest wysoka i dlatego tyle waży.
      • zawszeolga111 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 22:30
        sporo je ok,ale chyba nie myslisz serio o tym ograniczeniu jedzenia,bedzie starsza zobaczysz jak bedzie, teraz daj dziecku tyle ile potrzebuje.
      • ark-am Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 23.03.11, 23:47
        > boli mnie ta sytuacja o tyle,ze sama bardzo zdrowo sie odzywiam,jako dziecko mi
        > alam wyrobione pewne nawyki (nie pije gazowanego,nie jem fast foodow,nie pije s
        > lodzonej herbaty/kawy)jestem przeciwna dawaniu dzieciom slodyczny,slodzonych ka
        > szek,budyni itp.Dlatego tak mi przykro ze Mala tyle wazy...

nie pisze tego zlosliwie , ale to co zacytowałąm wyżej + pare faktów, o których wspomniałaś: ze wszyscy w rodzinie jestescie szczupli i wysocy..., że jestes instruktorką i już masz zamiar ją "cwiczyc", aby nie byla gruba świadczy chyba o tym, ze to z Tobą jest problem. Mianowicie, chcesz miec corke modelke. Jesli od urodzenia nie bedziesz jej akceptowac i od poczatku bedzie widziala w Twoich oczach rozczarowanie jej osobą, to bedzie nieszczesliwym dzieckiem i może pocieszac się jedzeniem i rzeczywiscie stac sie grubasem. Nie ukryjesz wtedy przed nią jak bardzo Ci przykro. Jesli te badania wyjda ok to daj dziecku spokoj, ew. założ wątek pt. co odpalic wrednym babsztylom, ktore czepiaja sie wagi mojego dziecka"? smile

na poczatku napisałas, że ona urodziła się po 42 tyg., czyli jest jakby o miesiąc starsza od wielu dzieci i to może trochę "usprawiedliwia" jej wagę. I nie martw się, będzie pięknasmile
    • mamuniaolunia Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 20:49
      Myślę, że nie masz się co tak przejmować, mój synek ważył tyle jak miał 5,5 m-ca, czyli podobnie. Wszystko zależy od tego, czy córcia jest wysoka, bo jeśli w siatce centylowej waga i wzrost idą podobnie to wszystko ok!
      • mbkbab Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 21:18
        witam, to chyba dużo jednak.Ale tak jak dziewczyny piszą-może Twoja córcia długa jest i wtedy to inaczej wygląda.Ja dzisiaj byłam na bilansie z córką ( w środe kończy rok) i waży 9180.Myślałam ,że więcej o dwa kg a tu taka niespodzianka.Lekarka mówi ,że mieści się w centylach i super wygląda.Tylko problem w tym ,że malo je i pije.Chyba przez ząbki które teraz zaczęły wychodzić na potęge.Ale skoro lekarz i pielęgniarka która nas ważyła i mierzyła mówią ,że jest ok no to chyba jest ok .
        Teraz ciężko będzie cokolwiek ograniczyć Twojej córce.Ale może z czasem waga zacznie zwalniać,poźniej raczkowanie,chodzenie i mała sama dojdzie do formy i wszystko się wyrówna smile
        • mummy83 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 21:26
          68 cm wiec wcale nie tak duzo
          • monikaaleksandra Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 21:32
            To dziecko jest gigantyczne. Normalne to ono na pewno nie jest. Zrobiłabym jej badanie TSH i krzywą cukrzycową.
            Poza tym ona starsznie dużo je. Moja dwuletnia córka je znacznie mniej niż twoje dziecko, tylko że ja nigdy nie dawałam dzieciom sztucznego mleka a wiadomo, jak ono rozpycha żołądek. Jeśli dziecko domaga się tyle żarcia to żołądek ma jak worek.
            • lapwing123 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 21:53
              Monika, nie przesadzaj.
              • paliwodaj Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 22:09
                taaaak, monikialeksandry tu nam brakuje......i juz wyrokuje ze normalne to dziecko nie jest. ty jestes nienormalna ze piszesz takie diagnozy przez internet.
                Normalnie jakbys z sekty cycowej pochodzila.

Porozmawiaj z pediatra czy ma jakies zastrzezenia do wagi dziecka , czy zalecilby jakies dodatkowe badania, nie odchudzaj dziecka, bo niby jak.
                Z drugiej strony takie mieciutkie baby musi byc rozkoszne, ja zawsze chcialam zeby moje dzieci byly troche bardziej pulchne, ale ani jedno nie bylo chociaz troche sad
              • 1_ewa_2 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 22:14
                Ja bym sie nie przejmowała wagą. Dziecko nie je wcale az tak duzo! Nie ma co porownywac zapotzrebowania na jedzenie drobnego niemowlecia z jego wiekszym odpowiednikiem.
                Moja corka jak sie urodzila wazyla 4690. Od urodzenia potzrebowala wiecej jedzenia niz rowiesnicy. W wieku 7 tygodni wazyla 6.900. Gdy miala 5 m-cy tez okolo 9 kg. Jak miala rok ok. 14, przy wzroscie 86 cm. Teraz ma 4 lata 120 cm i wazy okolo 22 kg. Zawsze byla powyzej 97 centyla ze wzrostem i z waga ok 97 centyla. Oboje z mezem jestesmy wysocy (182 i 192)
              • naana26 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 22:18
                Monika, czytając twoje posty zawsze miałam wrażenie, że jesteś prymitywna, teraz widzę, że do tego jesteś jeszcze głupia. Ja rozumiem, że u ciebie wieloletnia laktacja plus myślenie o niej kolejne kilka lat rzuciło się na mózg, ale tym razem przesadzasz.

Jeśli musisz produkować na forum te swoje mądrości w odrębnych wątkach przez siebie tworzonych to produkuj, ale nie pastwij się nad innymi stosując tak idiotyczne sformułowania i przykłady.

• ania2003i2011 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 08:23
              czy wyście zgłupiały dosłownie - jakie to dziecko gigant - normalne dziecko

starszak miał w wieku 4 miesięcy 8 kg i 69 cm i wcale gigantem nie był
        • xboxik Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 25.03.11, 11:15
          jeżeli dziecko jest wysokie to jaki problem ? moja nie je aż tyle, natomiast zarówno wzrostem jak i wagą "znajduje się" w górne siatce centylowej
    • joanka-r Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 22:55
      Mój syn miał taką samą wage w tym wieku, też szukano przyczyny. nic nie znaleziono. Wyrósł z tej wagi, jak zaczął się więcej poruszać. Dodam tylko, ze w wieku 6 miesięcy ważył 11.200.
      • joanka-r Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 14:44
        chciałam dodać,z e syn był karmiony piersią i dzis nie jest grubasem. Obaj są normalnej postury, mlodszy wręcz drobny, mimo wagi startowej ponad 4kg.. Gdzieś to spalają.....
    • jantarowo Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 23:17
      sporo to ale moj maly tez sporo wazyl na poczatku.Nigdy nie dawalam mu kaszek ani kleikow i przestalam dawac soczki.Porob te badania, ale zobaczysz dobrze wyjda na pewno- glowa do gory.Mala zacznie sie ruszac i bedzie dobrze.Pamietaj tylko o kontrolowaniu wagi i bardzo rozsadnie z rozszerzaniem diety.Moj w w tej chwili na 4 lata jest najwyzszy w przedszkolu i na pewno nie szkielecik ale je warzywa, kasze,ryby, ograniczam slodycze jak moge- zwalam troche na alergie i mlody sie nie upomina za bardzowink, umie pic wode i mam nadzieje, ze nie bedzie mial klopotow z nadwaga. Ja niestety w osrodku mialam walnieta pediatre, umiala tylko powiedziez, ze pase dziecko, ale juz doradzic jak go nie "pasc" nie potrafilasad
    • aniulek2010 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 21.03.11, 23:25
      Mój Krystian mając 6,5 miesiąca ważył dokladnie 9750g, z tym że dlugi byl bo 81 cm... urodził się 56cm i 3600g wiec też sporo przytył na tamten czas smile

Wydaje mi się że nie jest to wina mleka mod., bo ja karmie piersią, a do 6msc. tylko i wyłącznie piersia, a synek i tak przytył więcej niż powininen tongue_out

Do tego jest zdrowy, ladnie się rozwija, a nawet niektore umiejętności zdobywał prędzej, niz inne dzieci w jego wieku, więc mnie ta waga nie martwila..

A i Twoje dziecko jest napewno NORMALNE! Więc się nie martw na zapas, badania potraktuj profilaktycznie... napewno wszystko bedzie dobrze smile

Teraz synek ma 1280g i 86 cm i też niby za dużo smile Jak to mówią "zacznie biegać to zgubi" smile
      • monikaaleksandra Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 04:22
        Moja starsza córka na bilansie dwulatka ważyła 10.200, młodsza jest o 300 gram cięższa a i tak wydaje mi się że jest kuleczką!
        Starsza ma teraz niecałe 5 lat i waży 14.500! Wygląda normalnie, dostała się do szkoły baletowej, naprawdę wcale mi się nie wydaje, że jest chuda.
        • pancia-jancia Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 07:14
          baletnice to anorektyczki.
        • q_fla Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 23.03.11, 13:49
          Identyczne wymiary wagowe miała moja córka karmiona od początku mm.
          Nie ma alergii, robali, niedoboru wit. D, ostatni katar miała w zeszłym roku. tongue_out
        • czekolada85 re monikaaleksandra 25.03.11, 20:57
          Pewnie słabe mleko miałaś wink zagłodziłaś i teraz masz takie mikrusi.
      • loeloe Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 10:52
        Nie przejmuj sie! Moj synek (piersiowy wylacznie) w wielu 5,5 miesiaca wazyl 10,2 kg. Rozwija sie super, zaczal juz pelzac do tylu! Pediatra martwila sie jego przyrostami na poczatku (od 4 kg szybowal 1,5 kg przez pierwsze 3 mies), teraz stwierdzila, ze rozwija sie swietnie- po prostu ten typ tak ma. Diete mu rozszerzam od 4,5 mies., praktycznie tylko warzywka na parze, przecierane (marchew, dynia, cukinia, fasolka szparagowa, cykoria itp. oraz ziemniaka troche) plus woda. Przez te jego wage specjalnie zwracam uwage, zeby nie dawac mu cukru niepotrzebnego. Nie sadze, zeby u Twojej malej roznice robilo to, ze karmisz mm. Czy caly czas ma ogromne przyrosty z miesiaca na miesiac czy tez troche sie to stabilizuje odkad sie wiecej rusza? Glowa do gory!
    • mama_amelii Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 07:29
      Znam takie kluseczkismileW wieku 2 lat ważyły może z 2 kg więcej.Zaczęły rosnąć i waga stanęła.Jeśli małej nic nie dolega to widocznie ten typ tak ma.
      Moja starsza córka na roczek miała 10,200 i była taką kluseczką.W wieku 2 lat miała 16,800 i 91 cm i już się zaniepokoiłam.Okazało się,że ma niedoczynność tarczycy i zaczęła się walka z wagą i apetytem.W rodzinie nikt nie ma problemów z tarczycą.Teraz jako prawie 5 latka waży 20 kg,na wychudzoną nie wyglądasmileale jest ok.Także lepiej sprawdzić,czy dziecko jest zdrowe,jeśli tak to nie przejmowałabym się.
      Moja 5 miesięczna waży 6,300 i myślę,że problemów wagowych nie będzie miała jak starsza,ale wszystko jest możliwe.
    • mmonikamm Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 07:58
      Myślę że nie ma się czym martwić. Mój synek wazy ok 8kg już pewnie ciut ponad ma coś ok66-68cm (za każdym razem wychodzi inaczej jak go mierze). Też się martwiłam że za dużo ale pediatra powiedziała że nie ma czym się przejmować że dziecko jest duże ale nie grube. Ma co prawda trochę fałdek na udach ale to wszystko. Jak byliśmy na szczepieniu jak miał 3,5 miesiąca powiedziała że wygląda na 5smile urodził się 3740 i 55cm więc też nie taki mały.
    • ania2003i2011 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 08:17
      na 4 miesiące ważył 8 kg
      ile na 4,5 - nie pamiętam
      nie wyglądał na wielkie dziecko - był długi i normalny
    • pancia-jancia Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 08:29
      nie je przecież za dużo, nie wiem co tu wszyscy wypisują na moim mm jest napisane że dziecko w tym wieku ma zjadać 6 razy 150 ml. To chyba więcej. Zrób badania dla świętego spokoju ale na pewno nie ograniczaj jedzenia.
    • ola_mi Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 08:56
      Wiesz co jeżeli chodzi o wielkość zjadanych porcji, to nie wydaje mi się , żeby były jakieś wygórowane. Twoja córa je tyle ile potrzebuje i w mojej ocenie nie przegina z ilością "żarcia" (ze słownika monikialeksandry).

Waży sporo jak na swój wiek, ale może to jest wynikiem jakiś zaburzeń. Zrób badania, tak jak radzą dziewczyny: tarczyca, cukier. Może taki urok Twojej małej, ale warto sprawdzić.
      Znajomej synek w wieku 4 miesięcy ważył prawie 9 kg, jest zdrowy, jak zaczął chodzić to zgubił balast smile
      Życzę aby wszystkie wyniki były w normie!!!!!
      • glizda2000 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 12:37
        Wszyscy umieją się normalnie wypowiedzieć ale zawsze musi się znaleźć i zaistnieć jakaś Monikaaleksandra brrr....
        Moja 6-miesięczna waży ponad 8 kilo i każdy mówi że mała pyza.
        Na Twoim miejscu w żadnym wypadku nie ograniczałabym małej jedzenia, je tyle ile potrzebuje. Zresztą z tego co piszesz to ona wcale dużo nie je. Jeśli płaczem domaga się jedzenia to trzeba jej je dać i kropka. Głodne dziecko to chyba nieszczęśliwe dziecko.
        Malutka zacznie się więcej ruszać i waga zacznie zwalniać zobaczysz. Jeśli tylko badania wykażą że jest zdrowa zapomnij o odchudzaniu.
    • mwiha1 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 09:20
      Oj tam duzo,dużo...ważne ile wazyla jak sie urodzila i jak przybiera... daj znac co lekarze powiedzieli, a niektorymi opiniami sie nie przejmuj...
      a do kolezanki, ktorej dziecko wayz 12 kg w wieku 2 lat-czy to nie za mało? czy balet jej jeszcze nie odchudzi???
      https://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rbnrv6u6a.png
      • mwiha1 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 09:21
        mialam na mysli 10 a nie 12 kg
        https://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rbnrv6u6a.png
        • asiaiwona_1 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 13:11
          o kurcze, sporo w porównaniu do mojej. Moja córka ma 1 rok i 7-m-cy i waży 9870 g big_grin Urodzona w terminie z wagą 4050 g.
        • ona1983.10 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 13:28
          Zrób badania i bedzie wszystko wiadomo. Mnie sie wydaje, że ona nie je jakos masakrycznie duzo smile. Sa dzieci i dzieci Moja kolezanka ma strsza o doslownie 4 dni coreczke i jak ja zobaczylam zdjecia to bylam pewne ze to jakas przeróbka jest i że dodali dzieciakowi pare kg - bo jest naprawde bardzo bardzo duza i zapewniam Cie, że w wieku 5 m. wazyla wiecej niz Twoja. Moi 2 siostrzency to samo - jak byli mali to kluseczki byly niezle smile i najlepsze jest w tym wszystkim to, ze te dzieci byly/sa piersiowe. siostra karmila synów bardzo dlugo tylko piersią a byli szersi niz dlużsi - wiec teoria monikialeksandry troche sie nie sprawdza. smile Zreszta moj syn jest takim przykladem. Bedac na samej piersi tył po jakies 1,2 - 1,5 kg miesiecznie - nigdy nie wisial na piersi (fakt ze mnie mleko "tryskało" masakrycznie) i ssal bardzo krotko gora 5-8 min. Kiedy przeszlismy na Pepti przestał tak bardzo tyć - obecnie wazy 9kg. MonikaAleksandra Twoje córki według tej wagi, która podałas są bardzo drobe bo to chyba ledwo 3 centyl jest. Ktos widzac je moze sobie zadać pytanie jak matke je karmi, albo czy w ogóle je karmi smile (piszesz, że wydają Ci sie okrągłe, a gdzieś w jakims wątku napotkałam Twoja wypowiedz, że strasza to z tych co trzeba tuczyc czy cos takiego... ) . Jedne duzo tyja na piersi inne na butelce i chyba duzo znaczenia ma uroda dziecka. Akurat wokoł mnie "piersiowcy" są "grubsi" od "butelkowców. Założycielka wątku niech się nie martwi na zapas i wszystko się okaże bo badaiach - jeśli dziewczynka ma taka urode to jest szansa, że wyrosnie - patrz siostrzeniec o którym pisałam jako niemowle piersiowy pączek (na prawde DUZE dziecko) -obecnie szczupły wysporotwany 7 latek smile
    • iwonkocia Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 13:14
      rzeczywiscie sporo wazy...moja ma 5 miesiecy, jest na mm(wypija nawet po 180ml,ale ang mlekomoze ma inne proporcje). wazy tylko 6500, a wychudzona nie jest, jest nawet pulchna.
      moze po prostu taka jej uroda i wyrosnie z tego,mzoe togeny po prostu...nie wydaje mi sie,aby mozna bylo takiego niemowlaka utuczyc
    • deela Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 13:22
      wiesz co? ja tak sobie myślę, że albo jestem wyjątkowo pechowa, albo mam wyjątkowe szczęscie, moje dzieci były w tym wieku drastycznie różne, więc moge wypowiadać się i o skrajnych niejadkach i o dzieciach wielgachnych
      tym razem mowa o moim młodszym - waga urodzeniowa 4170 przybierał strasznie dużo, jadł mniej więcej jak twoja córka, więc w jakiejś tam normie ale wyglądał na dużo starszego, w wieku 4,5 m-ca wzrost podobny waga... niższa, ale ja przerażona tak galopującą waga i jego wiecznym głodem po ukończeniu 3-go m-ca wprowadziłam jeden inny posiłek (na początke obiadki jedno-dwuskładnikowe) mniej kaloryczne były smile, w wieku 4,5 m-ca jadł już dwa posiłki pozamleczne (obiad i deser) kaszki wprowadziłam później a i to raczej zbożowe niż ryżowe (są tuczące)
      mój jednak mimo swoich gabarytów był bardzo sprawny, bo w wieku 3 m-cy przekręcał się z pleców na brzuch np, niedługo później odwrotnie, mimo to uważałam, że waży za dużo i go trochę stopowałam, dzisiaj ma 21 m-cy waży 12,5 kg przy wzroście 85 cm jest zgrabny, sprawny itd (i zdarzają mu się okresy niejedzenia, ale się tym nie przejmuję, on zdrowy jest)
    • anias9 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 13:41
      Nie masz powodow, zeby sie zalamywac! Twoja cora jest najnormalniejszym na swiecie niemowlakiem. W tym wieku dziecka nie ma mowy o nadwadze! Wcale nie je za duzo, moze jedynie sok owocowy zamienialabym na wode. Zdrowe nawyki zywieniowe sa norma w waszej rodzinie, wiec o to ze bedzie grubasem nie ma sie co martwic wink Jak rozszerzysz jej diete o bardziej "dorosle" jedzonko i zacznie sie wiecej ruszac to bedzie wolniej przybierac. Znam wiele dzieci, ktore za niemowlaka byly "pulpecikami" a teraz sa szczuple, i odwrotnie. Choroby, o ktore pytasz sa rzadkoscia u takich maluszkow i tu bym sie nie obawiala.Pozdr
    • jeza_bell Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 14:40
      Tak, dziecko jest za grube.
      Już zbiera punkty na tendencje do tycia na następne lata.

Dzieci na piersi mają prawo mieć nadwagę, ponieważ nic złego z niej nie wynika. Co innego mm.
    • aphoper1 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 14:55
      Mummy, przede wszystim zachowaj spokój i umiarsmile
      Jest pod kontrolą lekarza? Jest. Badania zlecone? Zlecone.
      Zrobicie badania i zobaczycie, co pokażą.
      Nie nakręcaj się. Żywisz dziecko prawidłowo, nie napychasz kaszkami, nie poisz słodkimi herbatkami, jak rozumiem. Rozszerzaj pomału dietę i zwracaj uwagę, by jadła przede wszystkim warzywa, a nie dosładzane jeszcze słoiczkowe owoce, staraj się nie dawać żadnych zapychaczy. Będzie dobrze.
      A Ty się nie nakręcaj, bo te nerwy i przekonanie o niskiej wartości przekażesz Córce. Spokojniesmile
    • mummy83 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 16:17
      jutro juz beda wyniki badan.a czy mozliwe jest ze Mala tyle wazy przez np. "grube" kosci?dzis jak zlapalam jej piszczel to kosc jest szerokosci mojego nadgarstka (twarde,wiec kosc).kurcze,jak tak patrze teraz na nia,jest tak proporcjonalna,sprawia wrazenie chudszej niz kolezanki 7 kg dziecko....a waga nie klamie.,no chyba ze popsuta bylawink
      • agg3 Re: jestem zalamana waga mojej corki:(:(:( 22.03.11, 16:38
        mummy, nie widze powodu abys sie zamartwiala!
        ignoruj zlosliwosci.
        nie mecz corki badaniami niepotrzebnie.
        moje dziecko jak widac nizej, urodzilo sie z duza waga i taki tez spory przyrost miala wraz z wiekiem.
        NIGDY mi przez mysl nie przeszlo, ze cos jest nie tak z jej waga!
        takze, luuuuuuz wink

ps. kolezanki-lekarki synek, 12 m-cy wazy ok 13 kg, jeszcze nie wstaje, bo taki pulpet z niego, ze nie ma sily wink nie rozpycha mu zoladka i jeszcze ciagnie cycusia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka