waran.pl 25.03.11, 12:21 Moja córa ma 2 miesiące i coraz bardziej odstające uszka - ma to po tatusiu . Czy jest sens zakładać jej jakaś opaskę? Czy któraś z Was próbowała? Skutkowało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diablica_diabla Re: Odstające uszka 25.03.11, 12:32 probowac mozesz ale nic z tego nie bedzie. Na peczki jest osob, ktore zakladaja opaski, czapki i inne cuda ale to naprawde nic nie daje. Na ksztalt uszu niestety nie mamy wplywu, zostaje tylko operacja plastyczna jak dorosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Odstające uszka 25.03.11, 18:29 ale powiedz tak na zdrowy rozum - jak niby ta opaska moze splaszczyc jaj uszy? Moj szwagier stosowal jakas uprzaz ( jak dla konia) swojej corce gdy byla niemowlakiem, biedne dziecko Zapuscisz jej wlosy i nie bedzie widac Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Odstające uszka 25.03.11, 20:00 nie ma większego sensu, tylko dziecko umęczysz Odpowiedz Link Zgłoś
monika8630 Re: Odstające uszka 25.03.11, 20:08 Mojej małej tez lekko odstaje uszko,zakladalam opaski ale nie ma to sensu...... niemowlaki maja tyle uroku,że nie warto przejmowac sie uszkami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gag-nes Re: Odstające uszka 25.03.11, 20:23 Jesli odstaja to niestety zadna opaska tego nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
perd-ido Re: Odstające uszka 25.03.11, 21:10 Coraz bardziej- bo pewnie jestes wyczulona i zwracasz na nie uwage Trzeba sie pogodzic, ze "zlapala" urode po tatusiu a nie po Tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
i3majsie a ja tak z innej beczki ... 25.03.11, 21:14 biedni tatusiowie co złego to po nich, jedna pisze że dziecko po tacie ma wszystkie "zemby" zgnite, druga że odstające uszy .... pozdrawiam wesoło Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: Odstające uszka 25.03.11, 21:28 nic to nie da, ale jak będzie jej to w przyszłości bardzo przeszkadzać to najwyżej zrobisz jej operacje, teraz robi się nawet 8-9 latkom. kilka szwów, znieczulenie miejscowe, dwa dni boli, koszt ok 2000 i po krzyku. jak oczywiście będzie masakra, ale pewnie nie będzie aż tak źle, wiele można też zakryć włoskami. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Odstające uszka 25.03.11, 21:33 kształt uszu jest warunkowany GENETYCZNIE opaska nic nie pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
tansavea Re: Odstające uszka 26.03.11, 11:23 Hej, czy kształt uszu jest zawsze uwarunkowany genetycznie? Bo ani moj maz ani ja nie mamy odstajacych uszu a nasze córki maja, widze nieraz ze leza na boku i ucho jest wygiete ze tak napisze czy moze to byc od tego? takie trole male dwa normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Odstające uszka 26.03.11, 21:19 dziecko nie dziedziczy genów kropka w kropke...ksztalt jest warunkowany genetycznie co nie oznacza ze kształt jest dziedziczony. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-25 mały off :) 29.03.11, 00:08 A ja bym się po dalszej rodzinie rozejrzała, może znajdziesz winowajcę Mój młody jest bardzo podobny do męża, ale niemal identyczny jak męża babci brat(spoko nie żyje od dobrych 30lat), z tego co widzimy męża brata syn także jest do owego wujka podobny(zupełnie różny niż jego własny ojciec), widać bardzo silne geny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamafilka Re: mały off :) 29.03.11, 11:00 geny ulegaja mutacji,,,niekonecznie winowajca jest jakis czlonek rodziny dajcie spokoj... Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Odstające uszka 23.08.11, 13:25 gato.domestico napisała: > kształt uszu jest warunkowany GENETYCZNIE opaska nic nie pomoze Dokładnie!! Nie wiem skąd bierze się wiara, że opaska spłaszczy uszy. Ludzie zakładają niemowlakom opaski od lat, nigdy to nie pomaga a kolejne pokolenia jak na złość to samo robią... Odpowiedz Link Zgłoś
waran.pl Re: Odstające uszka 26.03.11, 11:50 Gdyby miała ewidentnie odstające to bym sobie od razu dała spokój, Ale mi się wydaje, że to odstawanie się zwiększa po spaniu na boku. Parę razy ją złapałam jak leży na uszku zwiniętym w rulonik. Dlatego pomyślałam o opasce. Te uszka ma jeszcze takie mięciusie... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.zielarka Re: Odstające uszka 26.03.11, 18:02 mój 7 miesięczny synek też ma odstające jedno uszko. Był czas że nosił opaskę lub czapeczkę może 2-3 tyg. głównie po to oby przy spaniu lub karmieniu bardziej mu się nie zawijało. Niewiele to dało. Teraz jak by mniej widać tą różnicę. Pewnie ma to mamusi ) Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: Odstające uszka 26.03.11, 19:56 Większych problemów nie macie? Bo jak nie, to dziękować Bogu a nie tak durne kwestie roztrząsać.. Odpowiedz Link Zgłoś
tansavea Re: Odstające uszka 27.03.11, 08:38 Cytrynowa lemoniado nie pasuje nie odpisuj, kto pyta nie błądzi, my takie a nie nne problemy, guzik Ci do nich Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: Odstające uszka 29.03.11, 16:21 a według ciebie to dziecko musi być neurologiczne albo mieć raka aby móc cokolwiek napisać na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Odstające uszka 26.03.11, 21:20 mozliwe ze mniej widac roznice bo ucho jak i cale cialo cały czas sie rozwija i zmiany nastepuja- to normalne zjawisko... Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Odstające uszka 26.03.11, 21:15 Moja od poczatku zawijala sobie uszka jak spala, i przyznam, ze przez pierwsze pol roku spala w azurowej czapeczce z tego powodu (tak tak, prosze o lincz) - coz, nic to nie dalo i uszka sa odstajace. Coz, nie jest to powod do zmartwienia, ale zawsze mozna sprobowac przeciwdzialac. Przynajmniej mam czyste sumienie Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Odstające uszka 26.03.11, 21:21 ten wpis powinien dac wiele do myslenia autorce watku Odpowiedz Link Zgłoś
swingwasp Re: Odstające uszka 28.03.11, 23:10 moja siostra jak się urodziła miała odstające uszy. Jest z 30 maja, przez większość lata było ładnie więc większość dnia spędzała z nami w altanie, w wózku lub w łóżeczku. Mama zakładała jej na głowę taką elastyczną opaskę gdzieś do połowy września(nie z powodu uszu a od wiatru, zamiast czapki) i powiem Ci szczerze, że nic to nie dało. Uszy są odstające dalej ale panna ma już prawie 16 lat więc twarz jej się zmieniła, uszy już nie są jak żagle. No i włosy też zasłaniają więc na codzień jak ktoś nie wie to nie zauważy dla niej to żaden problem, nigdy się tym nie stresowała, taka już jest i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Odstające uszka 28.03.11, 23:43 i co myslisz, ze jak czapka przycisniesz, to ucho nie bedzie odstawac??? bez komentarza a w ogole, to ciesz sie, że nie masz wiekszych zmatrwien, jest masa ludzi, którzy nie moga miec dzieci i by przygarneli chetnie twoja córke z odstajacymi uszami. Juz nie wspominam o ludziach, którzy maja cieżko chore dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
waran.pl Re: Odstające uszka 29.03.11, 10:56 I po co tyle jadu? Jeśli nie mam nic pożytecznego do napisania na forum to po prostu nie piszę. A na tym forum ostatnio tak się porobiło, że co wątek to jakieś wątpliwe moralizatorstwo się włącza. Szanujmy się nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Odstające uszka 29.03.11, 15:58 gdzie tu masz jad? to, że odpowiedx ci sie nie podoba, to nie znaczy, że jest z jadem. Zamiast sie oburzac, że forumowiczki niemiłe, to lepiej zacznij od siebie i od powAgi swojego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
waran.pl Re: Odstające uszka 29.03.11, 18:10 Co do powagi mojego problemu - uważam, że w nim powagi żadnej nie ma. Ale przyjrzyj się temu forum. Poruszamy tu nie tylko śmiertelnie poważne sprawy. Większość wątków dotyczy głupot, o których też przecież trzeba z kimś porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Odstające uszka 23.08.11, 12:59 > i co myslisz, ze jak czapka przycisniesz, to ucho nie bedzie odstawac??? No jak przyciśniesz, to nie będzie odstawać Moja mała nie ma typowych uszu odstających, ale takie klapnięte górne części małżowin (jak Yoda )- musiałabym jej chyba tę opaskę pionowo pod brodą mocować Jak się urodziła, to te uszy się pod czapeczkę nie zmieściły... Słodziak z niej jest! Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Odstające uszka 29.03.11, 14:02 ja mam (a raczej miałam, bo se poprawiłam) jedno ucho odstające. i jak byłam mała też mi czapke zakładali i różne cuda, a pomogła dopiero operacja 30 lat później (i bardzo żałuję że tak późno, ale mi było kasy szkoda) także daj małej na razie spokój a jak zacznie jej przeszkadzać to pomyśl o operacji (ale jej nie zmuszaj, jak jej to nie będzie robić różnicy). zabieg trwa pół godziny w znieczuleniu miejscowym i po kłopocie Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Odstające uszka 22.08.11, 16:07 Ja mialam straszliwie odstajace uszy jeszcze do konca podstawowki. Przez jakis czas w podstawowce sie zawzielam i chodzilam w opasce i nawet w niej spalam. Nie pamietam jaki byl tego skutek, fakt faktem, ze jak szlam do liceum to uszy byly juz tylko ciutke odstajace. Wiec albo pomogla ta opaska, albo po prostu urosla mi glowa i te uszy jakos naturalnie przyklaply... Teraz mam tylko ciutke odstajace, a wrecz nie chcialabym, zeby byly bardziej przylegajace. Takze, wydaje mi sie, ze roznie moze byc... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Odstające uszka 23.08.11, 14:07 mojej jedno odstawalo, pilnowalam zeby lezac na boku nie podwijala jeszcze bardziej tego ucha ale to i tak nic nie dalo. Jednak w miare wzrostu jakos sie wyrownalo i nie ma odstajacego ucha. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_nowo i tym sposobem od małego funduje się dziecku... 23.08.11, 14:59 kompleks odstających uszu, krzywej wargi, mniejszego oka itp. Nic Ci nie dadzą żadne opaski. Zaakceptuj dziecko takim jakim jest, nie rób z tego problemu bo nabawisz malucha kompleksów. Jak odstające to po tatusiu - jasne Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Odstające uszka 23.08.11, 15:03 Operacje plastycze uszu to ostatni hit prezentów komunijnych Myślę,że jak mała podrośnie to te uszy staną się mniej odstające.Tak było u mojej starszej córki,elfik normalnie,a teraz nie przylegają do głowy,ale w ogóle nie rzucają się w oczy jako odstające. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Odstające uszka 24.08.11, 12:11 zaden szanujacy sie chirurg nie zrobi korekty plastycznej dziecku jesli nie ma do niej wskazan zdrowotnych. sa takie madre mamusie co to na komunie dzieciom chca zafundowac korekte uszu, coby ladnie na zdjeciach wygladaly ale zeby niemowlakom?!? dziecko rosnie, zmienia sie i uszy tez. no i gwarancji, ze po zabiegu odstawac nie beda dac na 100% sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś