Dodaj do ulubionych

opiekunka z własnym dzieckiem

28.03.11, 18:28
Mam 8-miesięcznego synka. Ponieważ nie pracuję, a mamy ciężką sytuację finansową, chciałam się zaopiekować dzieckiem. W związku z tym chciałam zapytać czy któraś z mam opiekuje się czyimś dzieckiem razem ze swoim? A może któraś z was korzysta z takiej opieki? Ile kosztuje taka opieka? Podejrzewam, że mniej niż bierze niania, przychodząca do dziecka. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: opiekunka z własnym dzieckiem 29.03.11, 07:28
      Korzystałam z takiej opieki, płaciłam 800zł/m-c za 7h dziennie. Opiekunka tu gdzie mieszkam kosztuje ok 1300-1600.
      • ciociacesia korzystalam 29.03.11, 09:28
        bylam bardzo zadowolona
        tylko naszej opiekunki dziecko mialo 1,5 roku kiedy moja coreczka miala 6mies. to istotne zeby mozna bylo dzieci zabrac na spacer
        za 7 zl placilam 900zl ale opiekunka przychodzila z dzieckiem do nas
        • bweiher Re: korzystalam 29.03.11, 12:46
          Opiekowałam się dziewczynką 2,5 roczną mając sama 2,5 roczne bliźniaki.
          Ze spacerami nie było problemu bo dzieci same szły wszędzie a do pomocy brałam mojego 8latka.Dostawałam 5 zł za godzinę,gdzie dziecko było dowożone do mnie(matka po drodze do pracy przywoziła).Czasami opiekowałam się nią 3 godz czasami 5 czasami 8.
          Jestem z Gdańska.
          Chwalę sobie i matka dziecka też była zadowolona bo dzieci się razem bawiły,dziewczynka miała kontakt z rówieśnikami a ja specjalnie się nie namęczyłam bo to jedno dziecko nie robiło mi rożnicy.
          Szkoda tylko że się wyprowadzili....
          • ylunia78 Re: korzystalam 29.03.11, 13:03
            A ja nie wiem czy podjęła bym taką"opiekunkę"Wydaje mi się,że wtedy ona poświęcała by więcej czasu swojemu dziecku,a moje było by po prostu obok.
            Moja znajoma miała tak podjąć pracę.Sama miała 1,5 dziecko a miała sie opiekować 8mcznym.
            Miała dostać za 5dni w tyg po 8h 500-600zł.Ale zrezygnowała bo coś tam coś tam.
            Ja własnie nie wyobrażam sobie opieki nad takim małym dzieckiem,skoro 1,5 r dziecko samo jeszcze potrzebuje uwagi.A mam porównanie,jak jestem z dzieckiem znajomej i ze swoim 9mcznym.Jeden i drugi potrzebuje ogromu uwagi.
          • joanka-r Re: korzystalam 29.03.11, 15:32
            Opiekowałam się dziewczynką 2,5 roczną mając sama 2,5 roczne bliźniaki.

Podziwiam. Serio, nie wiem czy ktokolwiek dałby radę. W moim bloku, są dwie pary bliźniaków. Jednych wychowuje babcia z dziadkiem plus rodzice, drudzy maja nianią, zmienia się ona co chwilę. Widzę jak te nianie się meczą aby zorganizować spacer, wyprowadzić wózek, znieść dzieciaki. Mimo podwójnych zarobków rezygnują.
    • azomim Re: opiekunka z własnym dzieckiem 29.03.11, 14:40
      Niania mojego synka ma swojego 2,5 rocznego.
      Zaprowadzam małego do niej. Są plusy i minusy jak dla mniewink Plusy: codziennie jest spacer (specjalnie idę pieszo) i nikt obcy nie siedzi u mnie w domu, a młody ma urozmaicenie,a nie tylko swoje oklepane zabawki i sprzęty. Minus: czasem nie chce mi się iśćwink ale do pracy trzeba.
      Tak na serio jestem baaardzo zadowolona; dziewczyna jest cudowną opiekunką, świetnie bawi się z dziećmi, a dodatkowo oni uczą się bawić razem.
      Nie było problemu z zasypianiem mimo braku ciszy w mieszkaniu, a co do poświęcania większej ilości czasu, to mam wrażenie że wręcz mojemu więcej uwagi poświęca, bo młodszy jestwink no i wiadomo, nie jest na stałe, więc jakoś więcej cierpliwości się mawink

Pomysł super, trzeba być tylko dobrze zorganizowanym i mieć dziećmi albo w tym samym wieku, albo z dość dużą różnicą.
      U nas przez jakiś czas była jeszcze trzecia dziewczynka i niania też dawała radęsmile
      • azomim Re: opiekunka z własnym dzieckiem 29.03.11, 14:42
        AAAAA, cena u nas 6zł/godzinę.
        Zależy od miasta, ale generalnie dużo mniej, niż przy opiekunce "dochodzącej" do jednego dziecka.
    • mamula_to_ja A co w przypadku chorób dziecka niani? 29.03.11, 16:08
      Często się zdarzały?
      Co wtedy?
      • azomim Re: A co w przypadku chorób dziecka niani? 30.03.11, 18:46
        Mąż ma elastyczne godziny pracy- jeśli trzeba zostaje z małym w domu. A choroba dziecka niani zdarzyła się tylko raz póki co.
        • eps Re: A co w przypadku chorób dziecka niani? 30.03.11, 21:14
          ja mam taką nianię. zajmuje się moim 5 letnim synek i 8 miesięczną córką a przychodzi ze swoją 2,5 letni córeczka.
          Ja jakoś to tak średnio widzę. co do podzielności uwagi to tak sobie. na pewno więcej zajmuje sie moimi dziećmi niż swoim.
          Gorzej z usypianiem. jej dziecko nie odstępuje jej na krok, co chwile krzyczy i zachowuje sie bardzo głośno. Czasem mała zdąży zasnąć a zostanie wybudzona (pomimo spania w innym pokoju przy włączonym radiu) bo córeczka niania nawołuje mamę.
          Ale najgorzej z tym jak dzieci chorują. jak moje są chore to nie bardzo chce przyjść żeby jej sie nie zaraziło i z koeli jak jej dziecko chore to nie chce przyjść do mnie.
          Stawka taka sobie bo za 3-4 godziny dziennie daję 11/h zł

"Dzieci i szklanek w domu nigdy za wiele" by moja mama wink

Dawid - 2006;Krystian - 2007; Zuza - 2010

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka