Dodaj do ulubionych

co na brak kupki u 3 -tygod. malucha

29.03.11, 10:59
Witam, mam pytanie moja córcia , jutro skonczy 3 tygodnie jest od paru dni niespokojna, właściwie to wczoraj wieczorem darła sie w niebogłosy, może to kolka, ale mała od 3 dni nie robiła kupki, i może to przez tą kupe jest taka marudna, co myślicie?, jest na piersi, dałam wczoraj espumisan ale bez efektu.czy można jakoś wywołać te kupke od takiego malucha, bo coś mi sie wydaje że gdyby sie wypróżniła to by jej ulżyło.
Obserwuj wątek
    • sinusoidaa Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 11:04
      Dziecko karmione tylko piersią ma prawo wypróżniec się kilka razy dzienie, ale też RAZ NA TYDZIEŃ-DWA. I wszystko jest w normie, po prostu mleko matki jest w pełni strawialne. Rozdrażnienie u twojego dziecka nie jest na pewno więc spowodowane brakiem kupy. Moze kolka, moze jest inna przyczyna.
    • mika_p Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 11:12
      Brzuszek miękki? Puszcza bąki? To raczej nie ejst problem z kupka. Wieczorne wrzaski są dośc charakterystyczne dla małych niemowląt, człowiek jest zmęczony całym dniem.
      Jak masz możliwosć, to spróbuj zmniejszyć ilość wrażeń w dzień, albo wręcz przeciwie, późnym popoludniem zabierz małą na spacer, żeby przespała się w wózku.
      Karmisz na żądanie czy zatykasz smoczkiem?
      • kacprula Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 12:23
        bąki puszcza, a brzuszek to sama nie wiem, jak wrzeszczy to twardy, ale przecież podczas krzyku napinają sie mieśnie wiec sama nie wiem.z karmieniem to różnie jak , były takie dnie ze była spokojna to karmiłam co 2 trzy godzinie, a jak wczoraj nam dała czadu to co pól lub co godzine, ale z tym karmienie na żądanie to błędne koło, bo jak sie nie zrobi konkretnej przerwy to dziecie żąda cały czas.
        • semi-dolce Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 12:28
          Owszem, żąda caly czas ale przez krótki okres, potem sie normuje i samo robi przerwy. Jeśli karmisz piersią z zegarkiem w ręku a nie na żadanie, to bardzo prawdopodobne, że twoje dziecko płacze z glodu. Mechanizm laktacji działa tak, że im wiecej dziecko ssie, tym więcej jest mleka. A dziecko rosnie, więc i jeść musi więcej, stąd tez takie okresy, że przez kilka dni wisi na piersi non stop. Połóż się z dzieckiem do łóżka i niech ssie do woli, a ty poczytaj sobie książkę czy pooglądaj filmy.
    • olgaaa1 Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 11:28
      My raz daliśmy małej czopek, bo naprawdę cierpiała z powodu tej kupy. Nawet nie zdążyliśmy jej tego czopka włożyć, a już była kupka.
      Czasami wystarczy pomasować, aby dziecku pomóc.
      Nam na problemy z kupką pomagała też woda koperkowa dla takiego malucha 2,5ml pomoże.
      • dobraprognozapogodynalato Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 12:31
        herbatka z koperku,jak napisala olgaaa1, masaz brzuszka

a jak do tej pory bylo z kupkami?tez tak zadko robila czy regularnie?
    • kajama2 Re: co na brak kupki u 3 -tygod. malucha 29.03.11, 12:33
      Ja miałam podobny problem z moją córcią.Pomagało doginanie nóżek, masowanie brzuszka zgodnie z wskazówkami zegara i sporadycznie 1/2 czopka glicerynowego.
      Tak jak powiedziała nam pediatra, wszystko się unormuje ok 3 miesiąca jak dziecko będzie się bardziej ruszać- i tak też się stało.
      Głowa do góry...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka