18.10.06, 09:35
Już mam dosyć. Wciąż lodowate ręce, nogi i nos. Moje ciśnienie często wynosi
60\50. Kawy aby sobie podnieść nie piję bo mi niedobrze. Obecnie ważę niecałe
50 kg a zauwazyłam ze tego typu problemy zaczęły mi się gdy parę lat temu
schudłam, przyczyną był stres. I jeszcze jedno bo nie wiem czy to tez mogę
wiązać z niskim ciśnieniem wchodząć do zimnej wody nad morzem czy jeziorem
strasznie bolą mnie palce od stóp. Niskie ciśnienie to objaw jakiejś choroby?
Może jakieś dodatkowe badania powinnam wykonać? Nawet teraz stukając na
klawiaturze ręce mi sztywnieją z zimna. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • agata035 Re: cisnienie 18.10.06, 09:56
      Boże co to za ciśnienie? Jesteś pewna, że właśnie takie? Kto Ci mierzy to ciśnienie?
      Rozumię, że można mieć niskie ciśnienie, bo sama jestem niedociśnieniowcem
      (90/55) ale żeby taka mała różnica była pomiędzy skurczowym a rozkurczowym to
      już jest poważny problem. Moim zdaniem powinnaś odwiedzić lekarza i to koniecznie.
      • eriga Re: cisnienie 18.10.06, 10:04
        nie zawsze jest tak niskie ale od 8 lat nie zdarzyło mi sie mieć w normie.
        Ciśnienie mierzyła pielęgniarka przed wizytą u lekarza a czasem nawet sam
        lekarz. Powiedział jedynie ze jest niskie i mam rano robić gimnastykę. Przyznam
        że nie stosuje sie do jego zaleceń bo nie znoszę ćwiczyć.
    • merci_beaucoup Re: cisnienie 18.10.06, 10:54
      Na niskie cisnienie pomaga aktywność fizyczna. Poza tym kawa,mocna herbata itd.
      Koniak ;) Jest sporo sposobów,żeby je podnieść. Poszukaj na ten temat artykułu
      medycznego w internecie,albo pogadaj z lekarzem. Na pewno znajdzie sie coś, co
      lubisz...pozdrawiam :)
    • prow-or Re: cisnienie 18.10.06, 11:38
      Z pewnością picie kawy problemu nie załatwi.Stres potrafi być zabójczy i każdy o tym wie.Utrata wagi ciała mogła być jedną z przyczyn życia w stresie,kolejną problemy z ciśnieniem.Do niedawna,jeszcze trzy lata temu,należałem do ludzi z niskim ciśnieniem (90/60).Zmieniłem tryb życia (więcej ruhu),zmieniłem dietę,zadbałem o dostarczanie witamin i minerałów do organizmu i ciśnienie mam jak 20-to latek. Jednak, gdy długo siedzę przed monitorem,zwłaszcza wieczorem tak bywa, marzną mi kończyny.
      Pytasz czy to objaw jakiejś choroby. Owszem.
      Jak wiadomo, niskie ciśnienie krwi może towarzyszyć
      różnym stanom chorobowym. Może być objawem
      niewydolności kory nadnerczy lub przysadki mózgowej.
      Ostatnio podkreśla się także, że niskie ciśnienie
      może być jednym z objawów towarzyszących zespołowi
      Downa i chorobie Alzheimera, a także demencji i depresji.
    • agata035 Re: cisnienie 18.10.06, 13:27
      Jeżeli lekarz nie zaproponował nic innego to znaczy, ze nic poważnego Ci nie jest.
      Pozostało Ci tylko zaakceptować to niskie ciśnienie. Wszystko co opisujesz i u
      mnie występuję. Ja już dłuuuuugo mam takie ciśnienie, 90/60 to moje najwyższe
      jakie mialam. Czasami mam takie senne dni ale tak to normalnie funkcjonuję.
      Zobaczysz, że organizm i Ty sama przyzwyczaicie się.
      Gimnastyka, szybkie spacery, mocna herbata, rano prysznic na przemian wodą zimną
      i ciepłą. No i może trochę kontrowersyjny sposób ale potrawy słone też nas mogą
      podładować.
      Nie przejmuj się niskociśnieniowcy żyją dłużej.
      • eriga Re: cisnienie 18.10.06, 14:00
        agata ale powiedz palce stóp również Cię bolą kąpiąc się w zimnym morzu lub
        jeziorze bo nie wiem czy mogę łączyć to z niskim ciśnieniem.
        • princess_of_persia Re: cisnienie 01.01.07, 16:55
          sprawdź czy nie ma to zwiazku(marzniecie konczyn) z chorobą Raynaud, nic
          groźnego ale uciążliwe,...
          ..i pocieszam ze teraz klikam lodowatymi palcami:>
    • astro_glide Re: cisnienie 01.01.07, 23:00
      Ja tez postawilbym na stres .Moja zona miala niskie cisnienie jak miala
      depresje .Staraj sie zmienic diete ,tylko nie na jakas wyniszczajaca i pij
      lyzke tranu dziennie .Witamina D jest potrzebna kazdemu .
      • anula36 Re: cisnienie 02.01.07, 01:05
        dostalas zalecenia od lekarza - moze warto przynajmniej sprobowac - jak poczujesz wyrazna poprawe latwiej sie bedzie zmobilizowac.
        Cuda, poza naszym udzialem, rzadko sie zdarzaja, niestety:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka