greene3 02.04.11, 10:18 Hej, Od dwóch dni moja mała ma nieświeży oddech, nie zmieniłam jej nic szczególnego w diecie, więc zastanawiam się co może być przyczyną. Ma 11 mies. Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziabucha Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 10:33 Może to być oznaka choroby układu trawiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
ziabucha Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 11:11 oo albo i też prawda gardełko. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 13:07 Albo pasożyty. Zrób badania w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 13:17 Ale jaki oddech? Zgniły (zęby, żołądek) czy chemiczny (odwodnienie, kwasica itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 15:24 Zapach nie jest na pewno chemiczny, raczej właśnie zgniły ząbki mała ma tylko dwa ale myje je bardzo chętnie, zresztą szczoteczki używała zanim jeszcze miała zęby, więc na pewno nie jest to brak higieny zastanawiałam się nad trawieniem, ale zupełny u niej brak innych objawów - kupki normalne, brzuszek rozluźniony - czy to możliwe że to jedyny objaw problemów trawiennych mało przybiera na wadze więc na wszelki wypadek nasza pediatra dała nam skierowanie do gastrologa - może więc tam się coś wyjaśni gardełko też pójdę obejrzeć, może akurat, choć migdałków nie ma powiększonych no i jeszcze te pasożyty - to się bada kał, aby je wykryć? Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: brzydki zapach z ust 02.04.11, 15:55 Mało przybiera, brzydki oddech- zbadaj kał pod kątem pasożytów. Wejdź na forum alergie i tam poczytaj. Słaba wykrywalność jest, ogólnie lekarze pediatrzy bagatelizują robale. Znajdź dobre laboratorium przede wszystkim (np. w Warszawie Felix). W felixie zbiera się próbki co 2-3 dni, ma być do badania trzy próbki- a w większości biorą po jednej co graniczy z cudem, że akurat utrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś