black.joanna 04.04.11, 19:12 wiadomosci.onet.pl/nauka/odkryto-przyczyne-zespolu-smierci-lozeczkowej,1,4231617,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaaleksandra Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 01:11 Są już elektroniczne nianie i elektroniczne usypiacze, teraz dla przestraszonyhc matek wymyślą elektroniczne budziki niemowlęce, uruchamiające się co 20 sekund. Albo elektroniczne sondy donosowe odsysające śluz. Trzeba to opatentować. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 01:55 ale serio, brzmi calkiem sensownie, po tych wszystkich teoriach, ktore do tej pory uskuteczniali, a ktore podnosily mi lekko kaciki ust. To wytlumaczenie wyglada na dosc logiczne Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 08:00 yyy, ale jaki to ma związek z artykułem? Śmierć łożeczkowa się zdarza, jak dotąd szukają przyczyny, dla mnie w artykule argumenty akurat wydają się dość sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 10:31 Ale co to znaczy odkryto przyczyne SIDS??? Bo jedyny dowod majacy potwierdzac ta teze, ktory znalazlam w tym artykule, nie brzmi wcale jak dowod: Podejrzewamy, że błąd w koordynacji tych dwóch procesów leży u podstaw SIDS, ale żeby stwierdzić to na pewno trzeba dokładnie zrozumieć jak mózg kontroluje obydwa procesy - podkreślają autorzy pracy. Fajnie, ze szukaja, ze odkrywaja itd. Ale na takie pewne stwierdzenie jest zdecydowanie za wczesnie. Poza tym, nie od dzis wiadomo, ze u noworodkow, malych niemowlat uklad neurologiczny jeszcze dojrzewa. I dziecko nie zawsze jest w stanie wybudzic sie, gdy brakuje mu oddechu. A rodzice dalej pakuja do łóżeczek miliony misiow, poduszek, koldry puchowe, ochraniacze itd. Wystarczy, ze maluch przylozy buzie do takiej poduchy... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 13:27 hEJ. MOJA KOLEŻANKA WYJECHAŁA DO NIEMIEC ,TAM WYSZŁA ZA MĄŻ I URODZIŁA.i WIECIE JAK TAM W NIEMCZECH TŁUMACZĄ ?.....ŻE PRZYCZYNĄ ŚMIERCI ŁÓŻECZKOWEJ JEST TEMPERATURA W POKOJU W KTÓRYM ŚPI NIEMOWLĘ,PODOBNO POWYŻEJ 18 STOPNI MOŻE SPOWODOWAĆ ŚMIERĆ ŁÓŻECZKOWĄ.BO TAKI NIEMOWLAK ODDYCHA NOSKIEM, NIE BUŹKĄ I ZACZYNA MU BRAKOWAĆ TLENU PRZY WYŻSZEJ TEMPERATURZE POWIETRZA.WÓWCZAS ZWYCZAJNIE ZAPADA NA BEZDECH. TYSIĄCE TEORI KRĄŻY NA TEN TEMAT,W CO WIERZYĆ?...... SAMA MAM MIESIĘCZNE NIEMOWLĘ I TEŻ CO CHWILKĘ DOGLĄDAM BO SIĘ ZWYCZAJNIE BOJĘ SIDS.TYLE SIĘ CZYTA NA TEN TEMAT....I JEDNO ZAPRZECZA DRUGIEMU.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 13:36 Hej, ja mieszkam we Wloszech i tutaj rad na unikniecie Sidu podaja kilka (oczywiscie najlepiej stosowac wszystkie razem): - spanie dziecka w przewietrzonym pokoju gdzie temperatura powinna wynosic 18-20°C ale nie opatulone puchowymi koldrami itp. tylko zawsze porownywac z ubiorem doroslych; - dziecko powinno spac na wznak; - dobrze jesli spi ze smoczkiem; - najlepiej zeby mialo niepalacych rodzicow. Pamietam te zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kepucha Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 14:29 zuzinkas napisała: > - spanie dziecka w przewietrzonym pokoju gdzie temperatura powinna wynosic 18-2 > 0°C ale nie opatulone puchowymi koldrami itp. tylko zawsze porownywac z ubiorem > doroslych; No to ja bym opatuliła właśnie. Dla mnie 18 stopni jest nie do przyjęcia, zima, prawie Syberia . Moja się chowa w 22-23 stopniach, na noc trochę mniej, ok.21. Mieliśmy kiedyś ustawioną temperaturę na noc 18 st., omal nie umarłam z zimna (spałam w swetrze i jeszcze z dodatkowym kocem), a i Mała miała zimny kark i rączki. To tak OT trochę . Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:43 a mowia, czemu ze smoczkiem lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 23:02 PubMed jest pełen takich " Podejrzewamy, że cośtamcoś leży u podstaw SIDS, ale żeby stwierdzić to na pewno trzeba zbadać toitamto". Po prostu kolejna teoria, może i słuszna, bo przecież przyczyn nagłego zgonu może być kilkanaście. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:16 jeszcze jednym powodem, ktorym podaja jest spanie z rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:43 Tak, ale z tego co wiem zazwyczaj chodzi o dosc 'lekkomyslne' spanie z rodzicami, ktorzy zasna z dzieckiem na kanapie, albo pili alkohol przed zasnieciem - a oba te czynniki sa dosc grozne, prawda? Aha, nie zapominajmy o koldrach i poduszkach Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 09:27 Spanie z rodzicami? nieeeee...ja czytałam że raczej brak miłości,przytulenia powoduje tę śmierć...serio, to wszystko to jedna wielka niewiadoma tak na prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
fantastic.mama Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 13:10 Wg artykulu nic nie udowodnili, lecz podali kolejne przypuszczenia...świetnie, że próbują rozwiklać tę zagadkę i tym samym starają się, aby tych nieszczęśliwych i tragicznych wydarzeń było mniej...tym dziwniejsze w przypadku SIDS jest to, że wystepuje od 2mc życia, naprawdę chwała im za to, ze próbują to rozwikłać. Moje dziecko mialo bezdechy od 2 mc życia własnie..oczywiście nie mam odpowiedzi od lekarzy dlaczego.. takie przeżycia pozostawiły trwały ślad i traumatyczne wspomnienia i dlatego naprawdę cieszy mnie to, że próbują to rozwikłać. -- Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 08.04.11, 08:59 A ja mam jeszcze pytanie ...Przedmówczyni wspomniała że od 2 miesiąca do....?Mam dziecko dokładnie 6 tygodniowe i bardzo interesuje mnie temat. Odpowiedz Link Zgłoś