Dodaj do ulubionych

Odkryto przyczynę SIDS

04.04.11, 19:12
wiadomosci.onet.pl/nauka/odkryto-przyczyne-zespolu-smierci-lozeczkowej,1,4231617,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • monikaaleksandra Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 01:11
      Są już elektroniczne nianie i elektroniczne usypiacze, teraz dla przestraszonyhc matek wymyślą elektroniczne budziki niemowlęce, uruchamiające się co 20 sekund. Albo elektroniczne sondy donosowe odsysające śluz. Trzeba to opatentować.
      • yvona73pol Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 01:55
        ale serio, brzmi calkiem sensownie, po tych wszystkich teoriach, ktore do tej pory uskuteczniali, a ktore podnosily mi lekko kaciki ust. To wytlumaczenie wyglada na dosc logiczne
      • lapwing123 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 08:00
        yyy, ale jaki to ma związek z artykułem? Śmierć łożeczkowa się zdarza, jak dotąd szukają przyczyny, dla mnie w artykule argumenty akurat wydają się dość sensowne.
    • mozyna Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 10:31
      Ale co to znaczy odkryto przyczyne SIDS???
      Bo jedyny dowod majacy potwierdzac ta teze, ktory znalazlam w tym artykule, nie brzmi wcale jak dowod:
      Podejrzewamy, że błąd w koordynacji tych dwóch procesów leży u podstaw SIDS, ale żeby stwierdzić to na pewno trzeba dokładnie zrozumieć jak mózg kontroluje obydwa procesy - podkreślają autorzy pracy.
      Fajnie, ze szukaja, ze odkrywaja itd. Ale na takie pewne stwierdzenie jest zdecydowanie za wczesnie.
      Poza tym, nie od dzis wiadomo, ze u noworodkow, malych niemowlat uklad neurologiczny jeszcze dojrzewa. I dziecko nie zawsze jest w stanie wybudzic sie, gdy brakuje mu oddechu. A rodzice dalej pakuja do łóżeczek miliony misiow, poduszek, koldry puchowe, ochraniacze itd. Wystarczy, ze maluch przylozy buzie do takiej poduchy...
      • wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 13:27
        hEJ. MOJA KOLEŻANKA WYJECHAŁA DO NIEMIEC ,TAM WYSZŁA ZA MĄŻ I URODZIŁA.i WIECIE JAK TAM W NIEMCZECH TŁUMACZĄ ?.....ŻE PRZYCZYNĄ ŚMIERCI ŁÓŻECZKOWEJ JEST TEMPERATURA W POKOJU W KTÓRYM ŚPI NIEMOWLĘ,PODOBNO POWYŻEJ 18 STOPNI MOŻE SPOWODOWAĆ ŚMIERĆ ŁÓŻECZKOWĄ.BO TAKI NIEMOWLAK ODDYCHA NOSKIEM, NIE BUŹKĄ I ZACZYNA MU BRAKOWAĆ TLENU PRZY WYŻSZEJ TEMPERATURZE POWIETRZA.WÓWCZAS ZWYCZAJNIE ZAPADA NA BEZDECH.
        TYSIĄCE TEORI KRĄŻY NA TEN TEMAT,W CO WIERZYĆ?......
        SAMA MAM MIESIĘCZNE NIEMOWLĘ I TEŻ CO CHWILKĘ DOGLĄDAM BO SIĘ ZWYCZAJNIE BOJĘ SIDS.TYLE SIĘ CZYTA NA TEN TEMAT....I JEDNO ZAPRZECZA DRUGIEMU.POZDRAWIAM.
        • zuzinkas Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 13:36
          Hej, ja mieszkam we Wloszech i tutaj rad na unikniecie Sidu podaja kilka (oczywiscie najlepiej stosowac wszystkie razem):
          - spanie dziecka w przewietrzonym pokoju gdzie temperatura powinna wynosic 18-20°C ale nie opatulone puchowymi koldrami itp. tylko zawsze porownywac z ubiorem doroslych;
          - dziecko powinno spac na wznak;
          - dobrze jesli spi ze smoczkiem;
          - najlepiej zeby mialo niepalacych rodzicow.

Pamietam te zalecenia.
          • kepucha Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 14:29
            zuzinkas napisała:

> - spanie dziecka w przewietrzonym pokoju gdzie temperatura powinna wynosic 18-2
            > 0°C ale nie opatulone puchowymi koldrami itp. tylko zawsze porownywac z ubiorem
            > doroslych;

No to ja bym opatuliła właśnie. Dla mnie 18 stopni jest nie do przyjęcia, zima, prawie Syberia wink.
            Moja się chowa w 22-23 stopniach, na noc trochę mniej, ok.21. Mieliśmy kiedyś ustawioną temperaturę na noc 18 st., omal nie umarłam z zimna (spałam w swetrze i jeszcze z dodatkowym kocem), a i Mała miała zimny kark i rączki. To tak OT trochę wink.
          • illegal.alien Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:43
            a mowia, czemu ze smoczkiem lepiej?
    • memphis90 Re: Odkryto przyczynę SIDS 05.04.11, 23:02
      PubMed jest pełen takich " Podejrzewamy, że cośtamcoś leży u podstaw SIDS, ale żeby stwierdzić to na pewno trzeba zbadać toitamto". Po prostu kolejna teoria, może i słuszna, bo przecież przyczyn nagłego zgonu może być kilkanaście.
      • yvona73pol Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:16
        jeszcze jednym powodem, ktorym podaja jest spanie z rodzicami
        • illegal.alien Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 01:43
          Tak, ale z tego co wiem zazwyczaj chodzi o dosc 'lekkomyslne' spanie z rodzicami, ktorzy zasna z dzieckiem na kanapie, albo pili alkohol przed zasnieciem - a oba te czynniki sa dosc grozne, prawda? Aha, nie zapominajmy o koldrach i poduszkach smile
          • wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 09:27
            Spanie z rodzicami? nieeeee...ja czytałam że raczej brak miłości,przytulenia powoduje tę śmierć...serio, to wszystko to jedna wielka niewiadoma tak na prawdę.
            • fantastic.mama Re: Odkryto przyczynę SIDS 06.04.11, 13:10
              Wg artykulu nic nie udowodnili, lecz podali kolejne przypuszczenia...świetnie, że próbują rozwiklać tę zagadkę i tym samym starają się, aby tych nieszczęśliwych i tragicznych wydarzeń było mniej...tym dziwniejsze w przypadku SIDS jest to, że wystepuje od 2mc życia, naprawdę chwała im za to, ze próbują to rozwikłać.
              Moje dziecko mialo bezdechy od 2 mc życia własnie..oczywiście nie mam odpowiedzi od lekarzy dlaczego.. takie przeżycia pozostawiły trwały ślad i traumatyczne wspomnienia i dlatego naprawdę cieszy mnie to, że próbują to rozwikłać.
              --
              • wiolka-0 Re: Odkryto przyczynę SIDS 08.04.11, 08:59
                A ja mam jeszcze pytanie ...Przedmówczyni wspomniała że od 2 miesiąca do....?Mam dziecko dokładnie 6 tygodniowe i bardzo interesuje mnie temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka