Dodaj do ulubionych

przemówił

14.04.11, 22:41
mój siedmiomiesięczny, a niebawem ośmiomiesięczny syn milczał jak zaklęty, gdyby nie fakt, że skubany wyczai najmniejszy szmer, gnałabym sprawdzić czy nie jest głuchy smile

repertuar jego gaworzenia zamknął by się w jednym bubu, mama wypowiadanym przypadkowo kilka razy i tyle. gu mówił w 3 miesiącu i przestał i w ogóle jakoś dopiero w szóstym powiedział coś parę razy a od niedawna znów zamilkł i nic, absolutnie nic nie chciał powiedzieć i żadne próby, namawianie itd nie dawało rezultatu. jak na caly okres jego życia to nie zapowiadało się, że zacznie cokolwiek mówić, ba, myślałam że nawet zanim się nauczy to inne dzieci w jego wieku będą mówić pełnymi zdaniami.

dzisiaj leży na przewijaku i słyszę

baba da ba gu be be a guuuu mama be dadada de be ..... i tak jechał chyba z 10 minut a ja stałam jak wryta.

piszę to po to drogie mamy, abyście były przygotowane na to, że dziecko zaskakuje w najmniej oczekiwanym momencie. i to pewnie i na poziomie rozwoju fizycznego jak i psychicznego, więc nie ma co się martwić że nie robi czegoś co robią inne dzieci. bo jak maluch ruszy to czasem z grubej rury smile tfu tfu nie zapeszając smile
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: przemówił 15.04.11, 07:25
      Wiem co to znaczy...moj tez pieknie mowi "a guuu" a teraz nie chcesad...mowi jakies gloski i mamamama po swojemu...a ja chce uslyszec to jego "a guuu"- brzmialo piekniewink ale nic z tego...juz tego nie uzywa.
      • ola_mi Re: przemówił 15.04.11, 08:20
        Naana26 widzę teraz jak róznie rozwijaja sie nasze pociechy. Moja mała na fizyczny rozwój nie stawia tylko na werbalny, bo jej się buzia od jakiegos miesiaca nie zamyka.
        A najlepiej jej wychodzi naśladowanie starszego brata.
        • paniluna Re: przemówił 15.04.11, 08:27
          Mój pierwszy raz przemówił pewnej nocy. Jak się wtedy rozgadałsmile A teraz jego ulubione słówko oprócz mama i tata to DUPAsmile Jedziemy wózkiem a ten się drze na całe gardło dupa, dupa, dupasmile uroczesmile
          • naana26 Re: przemówił 15.04.11, 08:31
            Hehe smile to faktycznie umiejętność jak na takie małe dziecko, bo to już dwie całkiem różne sylaby smile

no rozwój werbalny widać też nie odbywa się tak liniowo jak pisze w książkach. dzieci coś mówią, potem milkną a potem nagle nadrabiają z nawiązką.
            • paniluna Re: przemówił 15.04.11, 09:09
              Tak samo jest z innymi umiejętnościami. Nauczył się robić kosi kosi łapki. Nagle bum... mały osiołek nie pamięta jak to się robi. Po miesiącu pamięć wróciła a wraz z nią nowa umiejętność (pokazuje jaki jest duży) smile
              • chusteczka4 Re: przemówił 15.04.11, 10:15
                Mój też nauczył sie kosi kosi smile
    • chusteczka4 Re: przemówił 15.04.11, 10:14
      No mnie ostatnio też syn zaskoczył po kąpieli, leżał owinięty w ręcznik i zaczął mówić baba baba przy tym gestykulując rękoma, wygladało to tak jakby mi coś opowiadał robiąc przy tym poważną minę, dodam, że niedługo skończy 8 miesięcy.
    • zani1984 Re: przemówił 15.04.11, 15:20
      moj 11ego kwietnia powiedzial "mama", ma 8 miesiecysmile
    • atrapcia Re: przemówił 15.04.11, 23:15
      Gratulacje! smile Ja teraz czekam aż moja przemówi bardziej ludzkim głosem i też trochę mnie brak specjalnych efektów przybija (poznaje i wymawia jakieś nowe słowa, ale często podobne słowa wypowiada bardzo podobnie- konik, kotek, kredka, kartka - to u niej kodka, kodki, kodeka ;p), ale wiem, że to się może w ciągu dnia zmienić i ty mi o tym przypomniałaś. Dzięki! big_grin
      • naana26 Re: przemówił 16.04.11, 10:21
        no w takim wieku to już tym bardziej smile na pewno szybko zauważy różnice.
      • onunka Re: przemówił 16.04.11, 12:15
        atrapcia u starszy synek w wieku ok1,5rmówił na wszystko: kuta,kutata,kutatata,kutajófka itdsmilesmilepierwsze to wujek,ost.to ciężarówka a reszty już nie pamiętam:/teraz czekamy jak młodszy zacznie gadaćsmile
        • atrapcia Re: przemówił 18.04.11, 00:40
          A po jakim czasie zaczął wypowiadać wyrazy wyraźniej? I z sensem? tongue_out

Nie to, żeby ona nie mówiła niczego wyraźnie, albo średnio-zrozumiale, bo mówi: mama, baba, tata, dada, dziadzia, pici(u), cycy, auaua (boli), ama ama, tak, ne - nenene (nie - nienienie big_grin), koko (kura), au auuu (hau hau), jaja (jajo), kopta (biszkopta), kabuka (kąpu kąpu), tełko (światełko), baja, lala, choĆ (chodź), iĆ (idź), cesć! (cześć), papa, Aga (ciocia Aga), ptusia (podusia), apko (jabłko), od wczoraj zdecydowała się na jedną formę "kredki" i jest to "kedka" big_grin No jeszcze coś tam by się znalazło... Ale ciekawi mnie kiedy zacznie mówić jakoś bardziej z sensem, powie mi co chce (bo teraz to różnie z tym bywa, czasem wiązankę puści o czymś i jeszcze pokazuje, a ja nadal nie mam pojęcia o co jej chodzi tongue_out).
    • gazeta_mi_placi Re: przemówił 16.04.11, 15:59
      Ale Wy tłukowate tematy zakładacie, jejku...
      Niemowlę powiedziało " a guuuu", no normalnie post miesiąca...
      • naana26 Re: przemówił 18.04.11, 10:28
        1. nie startuję w zawodach na post miesiąca, jakbym miała parcie na ilość odpowiedzi to bym napisała że chciałam przestać karmić noworodka piersią bo mam chude mleko a do tego dzieciak ma kolki bo napiłam się coli

2. post nie jest o tym, że dziecko powiedziało gu, tylko o czym innym. jak nie rozumiesz to tym gorzej świadczy o tobie, ze tak prostej wypowiedzi nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

3. każdy zakłada takie posty jakie chce. jeśli moje dziecko nie ma problemów zdrowotnych/ze snem/ jedzeniem czy czymkolwiek innym to sobie zakałdam taki i ..... ci do tego. to jest forum a nie poradnia. nie każdy wątek powstaje bo ktoś ma problem.

• atrapcia Re: przemówił 18.04.11, 12:29
          Nie karm trolla wink
    • memphis90 Re: przemówił 19.04.11, 20:02
      Gratulacje. Moja starsza córka (2.5 roku) też właśnie nauczyła się kolejnego słowka... Na placu zabaw zafiksowała się znienacka na słowie d.pa, wywrzaskując je pełnym głosem- co najlepsze, doskonale znając znaczenie tego, co mówi. Duma rodzicielska wycisnęła mi łzy z oczu big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka