Dodaj do ulubionych

Można ???

19.04.11, 15:33
naszego 6m malucha wozimy spacerówką rozłożoną na płasko, czy w tym wieku można podnieść już nieco oparcie mimo że dzieciak sam nie siedzi?
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: Można ??? 19.04.11, 15:52
      Moja córka dzisiaj kończy 6 m-cy,od 2 tyg jeździ w spacerówce na wpół leżąco.Nie ma mowy o jeździe na leżąco jak nie śpi.W leżaczku,huśtawce,na kolanach już dawno jest w takiej pozycji,więc dlaczego nie w spacerówce?.Taki duży maluch na leżąco patrzący na budę lub okienko w budzie??Moja musi widzieć wszystko dookoła.
      Córka nie siedzi.
      • hhogata Re: Można ??? 19.04.11, 17:08
        a nie podnosi głowy? nie opada mu do brody ?
    • zazou1980 Re: Można ??? 19.04.11, 15:59
      a kto ci powiedział, że nie można?

nie rozumiem podejścia niektórych matek - przecież dziecko jest w brzuchu przez wiele miesięcy zwinięte w kłębek i ściśnięte, a tu nagle pozycja pół leżąca miała by mu szkodzić?
      moja młoda od młodszego wieku sporo w foteliku jeździła (takim na wózek naczepionym), albo w spacerówce kubełkowej i co? i nic jest zwykłą 2,5-latką bez żadnych dolegliwości. w wielu krajach prawie nie wozi się dzieci na płasko...
    • perd-ido Re: Można ??? 19.04.11, 16:37
      Dziwie sie, ze Ci tyle czasu dziecko chce jezdzic na plasko...
    • aleksandra1357 Re: Można ??? 19.04.11, 16:42
      Można i na całkiem siedząco, jeśli krótko.
      • 25marzka25 Re: Można ??? 19.04.11, 17:53
        oczywiście że można.Dziecko lubi wiedzieć co się dzieje w około,a teraz taka piękna pogoda,my dzisiaj pierwszy raz jeździłyśmy na rowerze(ona oczywiście w krzesełku na bagażniku) córka ma 9,5 m-ca i bardzo się jej podobało
    • mali_nowo Absolutnie nie można! 19.04.11, 21:16
      jw

OMG czy wy samodzielnie potraficie myśleć???
      • carmelaxxx Re: Absolutnie nie można! 19.04.11, 21:33
        to samo mi sie nasowa, jakby macierzynstwo niektorym rozum odebralo.
        • taka_duza Re: Absolutnie nie można! 19.04.11, 22:52
          dzięki carmela za wyczerpującą wypowiedż; ulżyło?
          • carmelaxxx Re: Absolutnie nie można! 20.04.11, 11:29
            troszke tylko. Wiem ze na tym forum sa mamy wyksztalcone, po studiach, bardzo czesto po nielatwych kierunkach... Wiec jak to mozliwe ze zadaja takie banalne pytania? ze nie potrafia uzyc wyszukiwarki? znam to forum od lat ok 10 , kiedy bylo w powijakach , wiec takich pytan/ odpowiedzi sa setki.
      • aleksandra1357 Re: Absolutnie nie można! 19.04.11, 23:06
        Mali_nowo, Co nie można? To żart?
        • ylunia78 Znowu to samo? 19.04.11, 23:41
          Dziewczyny,czy wy nie umiecie trochę pomyśleć tylko zadajecie takie banalne pytania zaraz na forum????
          Przecież 6mczne dziecko lezy w leżaczku,albo rodzic siedzi na óleżąco i trzyma takie dziecko,a ty zadajesz pytanie czy mozna w spacerówce tak wozić?!:
          uncertain
          • kowalska91 Re: Znowu to samo? 20.04.11, 13:37
            Dziecko w wieku 6 miesiecy jest juz zazwyczaj fizjologicznie gotowy do siadania. jeżeli w wózku spacerowym będzie siedział to jeszcze bardziej wzmocni swoje plecy. Powinniśmy my jako mamy w takim wieku pomagać maluchom uczyc sie siadać, wiadomo, nie na siłe, ale spacer na siedząco jest dobrym początkiem. wiadomo, że jeżeli wcześniej nie przebywał w takiej pozycji, to na początek posadź go na pare minut i z dnia na dzień wydłużaj ten czas, potem maluch opanuje siadanie do perfekcji.

Ktos tu napisał, że na forum są same wykształcone mamy ...
            no ale ktos tu zapomnial, ze forum sluzy m.in do tego, aby zadawac na nim pytania. dla mam które maja starsze dzieci, pytania mam z młodszymi dziecmi są głupie i banalne, ale nie zapominajmy, ze :kto pyta nie błądzi"- i nie ma tu znaczenia czy ktoś jest magistrem czy po szkole średniej. szkoła nie uczy tego jak postępować z dxiećmi- tego uczy coś innego smile no chyba ze ktos skonczyl specjalny kierunek i wszystko ma w jednym paluszku o dzieciach. no ale jak jest tu taka osoba to powinna udzielac rad tym co niewiedzą, a nie mowic ze ich pytania są głupie, czy, że mamy nie myslą.

ja uważam, ze pytanie jest jak najbardziej mądre. mama, która do tej pory nie sadzała swojego dziecka, ma prawo miec mnóstwo pytań i wątpliwości, czy jeżeli je posadzi to nic mu nie będzie. itd. no ale widocznie nie wszyscy są wyrozumiali dla mam mających wątpliwości.

no ale coż. są ludzie i "ludzie" big_grin
            • aleksandra1357 Re: Znowu to samo? 20.04.11, 21:34
              kowalska91 napisała:

> Dziecko w wieku 6 miesiecy jest juz zazwyczaj fizjologicznie gotowy do siadania
              > . jeżeli w wózku spacerowym będzie siedział to jeszcze bardziej wzmocni swoje p
              > lecy. Powinniśmy my jako mamy w takim wieku pomagać maluchom uczyc sie siadać,
              > wiadomo, nie na siłe, ale spacer na siedząco jest dobrym początkiem. wiadomo, ż
              > e jeżeli wcześniej nie przebywał w takiej pozycji, to na początek posadź go na
              > pare minut i z dnia na dzień wydłużaj ten czas, potem maluch opanuje siadanie d
              > o perfekcji.

Kowalska, niestety napisałaś straszne bzdury.
              Po pierwsze 6-miesięczne najczęściej nie jest gotowe do siadania. Do siadania gotowe jest dziecko, które samo siada, czyli 8-9 miesiąc.
              Po drugie dziecko nie opanowuje siadu dlatego, że się je sadza, a chodzenia dlatego, że się je prowadza. To niby żeby zaczęło raczkować trzeba wg. Twojej teorii stawiać na czworaka codziennie i przesuwać nogi, a dziecko w końcu załapie? Dziecko uczy się siadać, raczkować i chodzić we własnym tempie bez żadnego pomagania.
              Ale ja od 5 miesiąca wożę wózkiem w pozycji półleżącej. Krzywdy to nie wyrząda, a bardzo poprawia dziecku komfort życia smile
              • ruda_net Re: Znowu to samo? 21.04.11, 00:17
                Można. Faktycznie, długo Ci dzieciak pozwolił się tak wozić smile
                ps. nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
                Pozdrawiam
                • yvona73pol Re: Znowu to samo? 21.04.11, 07:10
                  8-9 miesiac siada? Moj w 9 zaczal chodzic, wiec wiele zalezy od indywidualnego rozwoju dziecka, niektore szybko i dlugo trzymaja glowke i trzymaja sie prosto, inne duzo pozniej sa jeszcze takie jakby "lejace sie", obserwujac dziecko mozna do wielu rzeczy samemu dojsc. Wiadomo, jak sie ma jakies ale, to zawsze warto zapytac, ale nie nalezy sie bac swojej intuicji i obserwacji, IMO.
                  • kowalska91 Re: Znowu to samo? 21.04.11, 09:12
                    Aleksandro. mimo twej jakze naukowej wypowiedzi twierdze, ze dziecko w wieku 6 miesiecy jest ZAZWYCZAJ gotowe fizjologicznie do tego, zeby zaczac siedziecc.
                    jezeli mama widzi, za dziecko jest w stanie utrzymac sie w takiej pozycji to powinna mu to umozliwic. tak samo z raczkowaniem.jezeli mama widzi ze dziecko na czworakach sie utrzymuje to powinna go nauczyc przemieszczac sie w tejze pozycji. to ze twoje dziecko w wieku 9 miesiecy siada, nie znaczy ze inne ddzieci maja tak samo, moga duzo wczesniej, bo są do tego fizjologicznie przystosowane. wiec nie stosuj swego dziecka jako wzor niemalze ksiazkowy dla innych matek,
                    • kowalska91 Re: Znowu to samo? 21.04.11, 09:15
                      Do siadania gotowe jest dziecko, które samo siada, czyli 8-9 miesiąc. - cytat aleksandry

nie widzisz czegos dziwnego w tym zdaniu?

big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka