Dodaj do ulubionych

Oczy w niebo...

06.05.11, 22:24
Apel do mam gondolkowych. Nie odsłaniajcie daszka od gondolki o ile wasze dziecko nie śpi, nawet przy pochmurnym niebie, w cieniu i pod wieczór. Najpierw spróbujcie popatrzeć w niebo nad sobą przez kilka minut i upewnijcie się, że was nie razi w oczy. Takie patrzenie w niebo to prosta droga do zapalenia spojówek, albo innych uszkodzeń oczu przez promienie UV.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 08:38
      Pewnie, postawić budę i jeszcze folią przykryć!
      • naana26 Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 08:42
        głupia jesteś. nie dalej jak wczoraj widziałam niemowlaka który sie aż wykrzywiał, bo tak go raziło, a matka w okulatkach przeciwsłonecznych sobie patrzała przed siebie - a dziecko miało się gapić na słońće i niebo.
        • inesska-pinezka Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 10:17
          to oczywiste, ze dziecko też razi słońce, ba a nawet bardziej niż osoby dorosłe.
        • perd-ido Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 19:36
          Dziwie sie, ze ten niemowlak nie plakal!. Moj nie lubi miec zakrytej gondoli, ale tez nie lubi gdy go razi slonce- znalazlam rozwiazanie!...kupilam mu okularysmile
      • rulsanka Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 16:03
        Co ma do tego folia? Nie chodzi o ciepło/zimno tylko o rażące słońce.
        Dziecko w spacerówce i idący dorosły to co innego niż niemowlak patrzący w niebo.
    • b.bujak Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 16:17
      rulsanka napisała:

> Takie patrzenie w niebo to prosta droga do zapalenia spojówek, a
      > lbo innych uszkodzeń oczu przez promienie UV.

a skąd ta teza?? możesz to wyjaśnić?

moim zdaniem trochę przesadzasz; mały człowieczek ma już dość dobrze funkcjonujące mechanizmy obronne - zwęzi źrenice, zamknie oczy, odwróci głowę, będzie się denerwowało... nie chłonie biernie nadmiernego promieniowania;
      ja tam wierzę w maluchy! zdrowe dziecko ze sprawnymi odruchami nie da sobie krzywdy zrobić, nawet, jak się mamunia trochę zagapi...
      • rulsanka Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 17:48
        Zwężenie źrenic nie wystarczy. Próbowałam patrzeć w niebo w zenicie nad sobą i razi nawet gdy niebo jest szare od chmur. Zamknięcie oczu to jest sposób, dlatego chyba pisałam "o ile dziecko nie śpi". Zamknięcie oczu na chwilę nic nie da.
        UV jest naprawdę szkodliwe dla oczu, dlatego powinno się nosić okulary z filtrami.
        • b.bujak Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:02
          rulsanka napisała:

> Zwężenie źrenic nie wystarczy. Próbowałam patrzeć w niebo w zenicie nad sobą i
          > razi nawet gdy niebo jest szare od chmur.

i co? miałaś zapalenie spojówek albo inne uszkodzenia oczu ??
          • rulsanka Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 23:35
            Miałam. I miał mój niemowlak, gdy odsłoniłam gondolkę pod wieczór. Popatrzyłam wcześniej w niebo i wydawało mi się, że już nie razi. Ale dziecku zaszkodziło.
            • b.bujak Re: Oczy w niebo... 08.05.11, 12:11
              rulsanka napisała:

> Miałam. I miał mój niemowlak, gdy odsłoniłam gondolkę pod wieczór.

hmmm... i to, zdaniem okulisty było przyczyną zapalenia spojówek ??
    • pancia-jancia Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 17:15
      ja musiałam mieć i budkę i parasolkę, młody darł się strasznie jak słońce go raziło. To mały wampirek sam pilnował żeby mu nawet promyczek w oczka nie zaświeciłsmile
      • andzi-a233 Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 18:50
        Mi się wydaje,że właśnie po to wymyślono parasole. Mają chronić dziecko przed słońcem.
        • loki-an Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 20:40
          a mi sie wydaje ze po to jest wozek z buda. ma chronic przed wiatrem i sloncem . w gondoli z reguly wozimy male niemowlaki, ktore nie siedze. nastepny etap to spacerowka i ew. parasolka. a jezeli ktos mysli ze w upalny dzien jak postawi bude to dziecko przegrzeje to jest glupi.
          • muszka_dodomu Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 20:55
            to po co patrzy w niebo jak go razi?
            • latosie Re: Oczy w niebo... 08.05.11, 12:51
              a gdzie ma patrzeć jak leży na płasko ??
          • ylunia78 Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:13
            loki-an napisała:
            a jezeli ktos mysli ze w upalny dzien jak postawi
            > bude to dziecko przegrzeje to jest glupi.

Proponuję wstawić głowę w ten upalny dzień w gondolę z podniesioną budąwink
            • loki-an Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:17
              ylunia nie prowokuj mnie smile
          • aleksandra1977 Re: Oczy w niebo... 09.05.11, 23:13
            loki-an napisała:
            a jezeli ktos mysli ze w upalny dzien jak postawi
            > bude to dziecko przegrzeje to jest glupi.

wloz termometr do gondoli z podniesiona budka podczas slonecznego dnia, sprawdz, ile pokazal, a nie brednie wypisujesz.
            • loki-an do aleksandry 10.05.11, 15:09
              nie musze wkladam term aby wiedziec ze jest ok . dziecko cale i nie upieczone smile i radosne. wlasnie lezy ,buda postawiona , slonce nie napierdz . mu po oczkach i umiecha sie do mnie. zdjecie wyslac? wiec daruj sobie i nie pisz mi takich pie...
    • diablica_diabla Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:14
      generalnie nigdy nie myslalam o tym w tych kategoriach co Ty, ale skoro mnie razi slonce to wiadomo, ze dzieciatko, ktore lezy z twarza bezposrednio skierowana do slonca, tym bardziej smile
      Wiem, ze jest sporo mam nieuswiadomionych w tym zakresie, wiec dobrze, ze poruszylas ten temat.
      pozdrawiam
      • panna.w.drodze Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:37
        no ale tak pomyślmy logicznie.... czy dziecko jest tak bezmyślną istotą że nie zareaguje jeśli coś mu nie pasuje ... ? wydaje mi się że nie
    • gazeta_mi_placi Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 21:37
      Pilnuj swojego wózka a nie zaglądaj do cudzych.
      Większość normalnych ludzi (w tym dzieci) lubi słońce.
      • ylunia78 Re: Oczy w niebo... 07.05.11, 22:51
        hue,hue,hue....gazeta matka znająca siem....
      • mia_siochi Re: Oczy w niebo... 08.05.11, 12:53
        To mój nie jest normalny wink
    • 19nefretari88 Re: Oczy w niebo... 13.05.11, 12:08
      A to ciekawe. Moja mała leży w odkrytym wózku i żyje. Nie razi ją słoneczko. Nic jej nie jest.
      • rulsanka Re: Oczy w niebo... 13.05.11, 19:48
        Twoje dziecko, twój problem. Oczy są potrzebne przez całe życie, nie tylko w okresie niemowlęcym. Promieniowanie UV jest szkodliwe dla oczu i tak samo jak palenie dla płuc. Mój tata palił 2 paczki dziennie i nie dostał raka - może więc uznamy, że palenie jest bezpieczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka