Dodaj do ulubionych

nuk w mikrofali

06.05.11, 23:07
Czy któras z was podgrzewa płyny bezpośrednio w butelce nuka w mikrofali? Bo ja sie teraz bawię w odmierzanie butelką, przelewam do szklanki, do mikrofali i znowu do butelki. Nie wiem czy plastik butelkowy nadaje sie do mikrofali a nigdzie nie udalo mi sie wyszperać odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • atrapcia Re: nuk w mikrofali 07.05.11, 00:04
      Nadaje się - są przecież sterylizatory do butelek, które razem z zawartością wkłada się do mikrofali - poza tym, że to plastikowe pudło zamienia się w taki mały autoklaw, to fale przenikają też przez plastik butelek. Są też samosterylizujące się w mikrofali butelki - na przykład Lovi.
      Nie polecam natomiast podgrzewania mleka w mikrofali - fale zabijają pożyteczne bakterie mlekowe i niszczą część witamin. Najlepiej podgrzać wodę (dodatkowo można liczyć na mniej bakterii, które zostaną zabite przez mikrofale) i do podgrzanej dosypać mleka. Pewnie o tym wiedziałaś, ale na wszelki wypadek wolę napisać smile
    • lidek0 Re: nuk w mikrofali 07.05.11, 20:03
      Nie prościej mieć podgrzewacz, gdzie wstawiasz od razu butelkę z płynem? I cały czas trzyma temperaturę.
      • cytrynowa.lemoniada Re: nuk w mikrofali 07.05.11, 22:09
        tak, można. mleko na cały dzień robię wieczorem i wstawiam, o zgrozo, do lodowki, potem wyjmuję, wkladam do mikrofali, wstrząsam żeby wymieszać temperaturę i podaję. drugie już dziecko żyje i ma się dobrze
        • annie_laurie_starr Re: nuk w mikrofali 07.05.11, 22:59
          Ach Ty cytrynowa - a ja myslalam, ze sterylizujesz, wyparzasz i pod swiatlo ogladasz.winkwink
    • w_miare_normalna Re: nuk w mikrofali 09.05.11, 00:46
      Tak, podgrzewałam płyny w butelce NUKA i podgrzewam do dziś. Nigdy nic się nie stało z butelką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka