Dodaj do ulubionych

łzawiące oczko

27.05.11, 16:48
witam
mój synek ma 3,5 miesiąca. od czwartego dnia życia ropiało mu jedno oczko. Po jakiś dwóch tygodniach mu przeszło i wtedy zaczęło ropieć drugie. Ropieje już trzy miesiące. po podaniu antybiotyku przestaje na parę dni i wraca z powrotem. czy powinnam udać się do okulisty i poddać sie zabiegowi przepłukania kanału.
Obserwuj wątek
    • mama_zofki Re: łzawiące oczko 27.05.11, 17:14
      mamy to samo sad
      byliśmy u okulistki; mówi, by nie panikować i tylko przemywać, może przejdzie samo; to tylko problem natury estetycznej, nie wpływa na wzrok
      a gdy córka skończy pół roku, lekarka podejmie decyzję o sondowaniu kanalików
      niemniej jednak polecam wizytę u okulisty
      • nowak_olga Re: łzawiące oczko 28.05.11, 10:31
        zdecydowanie polecam jak najszybciej poddac sie sondowaniu bo predzej czy pozniej i tak sie na tym skonczy... ale sugeruje dobry szpital... my z krakowa jezdzimy do katowic... nie wiem w jakiej czesci polski mieszkacie ale warto nawet dalej pojechc i miec pewnosc ze zajma sie malenstwem kompleksowoi fachowo. ai jeszcze powiem ze lepiej z oczkiem teraz zrobic dopoki dziecko nie dokonca wie co sie z nim dzieje bo z kazdym tygodniem bedzie bardziej swiadome.
        • ninka_mm Re: łzawiące oczko 28.05.11, 10:41
          Po pierwsze koniecznie do okulisty. Po drugie, zastawka kanalika łzowego (bo to z tym jest problem) przeważnie dojrzewa sama. Nie ma więc sensu rwać się niepotrzebnie do chirurgicznego zabiegu. Trzeba masować worek łzowy, przemywać oko solą fizjologiczną i czekać. Ale jak masować - pokaże Wam okulista.
    • ania2003i2011 Re: łzawiące oczko 28.05.11, 10:40
      jak dla mnie wielki błąd tyle czekania - dziecko się męczy, ty zresztą też
      ja byłam już u okulisty z niespełna miesięcznym - miałam masować i masować
      pomagało, na krótko
      i gdy miał 4 miesiące - byłam w szpitalu na przekłuwaniu kanalików - od tej pory był spokój z oczkami
      • 25marzka25 Re: łzawiące oczko 28.05.11, 11:24
        na pewno do okulisty żeby sprawdził oczko.Mojej też tak ropiało,po podaniu kropli które przepisał okulista przestało, ale trzeba ciągle masowac uciskając kącik oka.Po paru miesiącach takiego mozolnego uciskania oczko przestało ropieć na dobre i obeszło się bez chirurga. Teraz czasem jej łzawi,ale to może być uczulenie na pyłki (zaczęło się w tym okresie pylenia) i lekarz kazał zapisać i sprawdzić czy za rok o tej samej porze się pojawi.Wtedy będzie można coś z tym robić.
        Ale tobie radze wybrać się do okulisty,niech on oceni fachowym okiem stan oczka twojej dzidzi
    • madziulka78 Re: łzawiące oczko 01.06.11, 14:37
      dziękuję za odpowiedzi, na pewno odwiedzę okulistę
    • emma301 Re: łzawiące oczko 02.06.11, 22:30
      Idźcie do okulisty, pobierze wymaz, jeśli to zatkany kanalik - pokaże, jak masować i pielęgnować. Obecnie odchodzi się od sondowania kanalików do skończenia 1 roku przez dziecko. Tylko u 5% dzieci kanaliki nie udrażniają się same.
      I mój Synek jest potwierdzeniem tej teorii. Kanalik udrożnił Mu się w wieku 8 m-cysmile))Twojemu Synkowi tego życzęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka