green.aida 11.06.11, 13:04 Co sądzicie na temat chrztu dziecka? Uważacie że jest to niezbędny sakrament czy wolałybyście aby to była samodzielna decyzja dziecka już jako świadomej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piesa_krew Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 13:08 oj niebezpieczny wątek ale i nie majacy sensu tak naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
green.aida Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 13:12 piesa_krew napisała: > oj niebezpieczny wątek > > ale i nie majacy sensu tak naprawde > może i nie bezpieczny ale piszę pracę na ten temat i po prostu jestem ciekawa opinii i ich uzasadnień, nie chcę aby ktoś tu się rzucał błotem, nie o to mi chodzi. Więc kulturalnie proszę o wypowiadanie swoich kwestii na ten temat, dla mnie ma sens... Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
piesa_krew Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 13:18 green.aida napisała: > piesa_krew napisała: > > > oj niebezpieczny wątek > > > > ale i nie majacy sensu tak naprawde > > > może i nie bezpieczny ale piszę pracę na ten temat i po prostu jestem ciekawa o > pinii i ich uzasadnień, nie chcę aby ktoś tu się rzucał błotem, nie o to mi cho > dzi. Więc kulturalnie proszę o wypowiadanie swoich kwestii na ten temat, dla mn > ie ma sens... Dziękuję chyba nie mozliwe ja ochrzciłam dzieci jak były malutkie,nie wyobrazam sobie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 15:32 Skoro piszesz pracę to w pierwszej kolejności powinnaś przewertować fora około dziecięce np.emama,małe dziecko,niemowlę itp.Tam co jakiś czas pojawia się obszerna dyskusja o różnym poziomie wredności. Odpowiedz Link Zgłoś
green.aida Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 18:10 thorgalla napisała: > Skoro piszesz pracę to w pierwszej kolejności powinnaś przewertować fora około > dziecięce np.emama,małe dziecko,niemowlę itp.Tam co jakiś czas pojawia się obsz > erna dyskusja o różnym poziomie wredności. Na forum jestem nowa niestety nie mogłam nic znaleźć... Jeżeli rzucił Ci się w oczy taki temat bardzo proszę wklej linka Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 19:01 Jeśli piszesz pracę to napisz chociaż na jakim kierunku i na jakiej uczelni. Już nie wymagam abyś przedstawiła siebie i promotora. Jak chcesz same opinie ale bez błota i kłótni zrób prostą ankietę i podaj linka. Jak chcesz poczytać wypowiedzi to użyj wyszukiwarki. Minuta dała mi takie efekty: 1, 2, 3, 4 Nie bądź leniwą studentką bez umiejętności i ambicji, włóż trochę pracy - chcesz abyśmy ci pomogły a od siebie nie dajesz nawet podstawowych informacji w pierwszym wątku, że piszesz pracę, w jakim celu i gdzie. Co do mnie to zostawiam decyzję o chrzcie dziecku bo jestem ateistką i nie chcę narzuć mu żadnej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 15:33 Co do tematu to moje dziecko nie będzie ochrzczone w KK,jeżeli w ogóle to będzie protestantką. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 16:04 O Jezu, już się bałam, że na podstawie odpowiedzi na forum chcesz podjąć decyzję, czy chrzcić, czy nie, a Ty tylko pracę piszesz, uffff Nie bardzo widzę pole do dyskusji, bo są trzy opcje: * jest się niewierzącym lub z jakiegoś "niechrzącego" wyznania - nie chrzcimy * jest się katolikiem lub chrześcijaninem z któregoś z Kościołów zalecających chrzest dzieci - chrzcimy * jest się zakłamanym ateistą, udającym katolika, bo "co ludzie powiedzą" - też chrzcimy Kolega zabił mnie rok temu tekstem "ja rozumiem, że możecie mieć swoje przekonania, ale jak tak można dziecka nie ochrzcić?" Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_diabla Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 17:35 to powinna byc decyzja dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka.1983 Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 20:45 Ochrzciliśmy syna dla świętego spokoju. Mąż ateista, ja agnostyk, obydwaj patrzący na świat z przymrużeniem oka i machający ręką na wiele spraw, żeby uniknąć trucia nam tyłków Dziecku krzywdy chrztem raczej nie zrobiliśmy, większą krzywdę robią dzieciakom rówieśnicy w podstawówce, którzy nie potrafią zrozumieć, dlaczego dziecko nie przygotowuje się do pierwszej komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 20:54 I przez osoby, które chrzczą dla świętego spokoju ci co nie chrzczą nie mają tego spokoju. Jakby ludzie trzymali się swoich poglądów byłoby łatwiej. Szkoda, że nie mieliście dość siły aby wytrwać w swojej (nie)wierze. Pewnie potem będziecie na religię posyłać zamiast na etykę i nie będzie dość chętnych. I bardzo mi przykro jako osobie mającej wśród bliskich wierzących, że lekceważycie ich sakramenty dając je bez refleksji (bo chrzcząc decydujecie się wychować je w wierze a przecież jej nie wyznajecie). Odpowiedz Link Zgłoś
nikka.1983 Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 21:02 Obydwaj z mężem uważamy, że w szkole powinno uczyć się etyki lub religii, a nie religii katolickiej. Jestem nauczycielką i miałam okazję pracować w klasie,w której była córka świadków Jehowy. Szlag mnie trafiał, jak musiałam co chwilę uspakajać małą i tłumaczyć jej i reszcie klasy, dlaczego ona nie pójdzie do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 10:03 wariamiktoria napisała: > I przez osoby, które chrzczą dla świętego spokoju ci co nie chrzczą nie mają te > go spokoju. Jakby ludzie trzymali się swoich poglądów byłoby łatwiej. > Szkoda, że nie mieliście dość siły aby wytrwać w swojej (nie)wierze. Pewnie pot > em będziecie na religię posyłać zamiast na etykę i nie będzie dość chętnych. I > bardzo mi przykro jako osobie mającej wśród bliskich wierzących, że lekceważyci > e ich sakramenty dając je bez refleksji (bo chrzcząc decydujecie się wychować j > e w wierze a przecież jej nie wyznajecie). Nooo wreszcie KTOŚ! COŚ MĄDRZE NAPISAŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 21:09 Wolałabym, żeby córka trzymała się od kk z daleka. Póki co, to ja tego pilnuję, a jeśli córka dorośnie i zechce jednak przyjąć chrzest, to OK, jej wola. Ale zadecyduje sama. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 21:27 Podpisuję się pod Twoim postem, ale będę chciała zrobic wiele, by nie zechciała wybrac kk. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 09:10 Też bym wolała, żeby nie, ale wolę, żeby córka dokonała wyboru jako osoba dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 21:24 decyzja o wyborze religii powinna należeć do mojego dziecka. jednocześnie - choć sama na kk mam z górki - nie mam nic przeciwko temu, aby mój syn wychowywał sie w wierze katolickiej, uczęszczał na religię itd. Nie mam nic przeciwko dlatego że uważam, że nie wyrządzi mu to krzywdy ani go nie skrzywi - wręcz przeciwnie - to dobra metoda na naukę wieku rzeczy, pojęcie tematu Boga, tudzież rozróżniania dobra od zła. Nie widzę w tym nieszkodliwego. W naszym kraju jest kk i nie da się od tego uciec, więc moje dziecko pozna tą wiarę, a jak się do niej ustosunkuje - i tak dowiem sie jak będzie dorosły. Krzywdy chrztem mu nie wyrządzam, to obrządek a nie piętno - jeśli oleje kk- jego wybór, a jeśli nie - przynajmniej będzie mieć ten sakrament. Notabene - rozumiem osoby które chrzczą dla rodziny. Łatwo mówić - postaw się itd. Moja babcia, osoba bardzo wierząca z chorym sercem- która oczywiście bardzo kocham - nie przeżyłaby informacji że dziecko nie będzie ochrzczone. Jej ukochany prawnuk bez chchrztu to coś co przypłaciłaby zdrowiem i w najlepszym wypadku zawałem. Nie zaserwowałabym jej takiego czegoś i nie mogłabym żyć z taką swiadomością, jeśli cos by jej się stało. Myślę że wiele z nas ma w rodzinie babcie tego pokroju... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 21:31 forum.gazeta.pl/forum/w,567,126044087,126044087,wojna_o_chrzest_.html Masz tu świeżutki wątek Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 22:26 Ochrzcilam dzieci bo taka byla moja wola jako matki - w KK chrzcimy dzieci, a w wyznaniach protestanckich podejmuje sie pozniej samemu decyzje. Dziwna to praca na podstawie forum. Jakby mi studentka napisala prace z odnosnikami z forum to bym jej raczej pozytywnej oceny nie dala. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 22:55 jesli sama sobie zadajesz to pytanie to zdecydowanie pownnas nie chrzcic. Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: Chrzest tak czy nie? 11.06.11, 23:35 ja bardziej chrzciłam dla spokojnosci mojej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 01:07 Ja nie chrzciłam córki. Oboje z M jesteśmy ateistami, choć chrzczonymi i mamy żal, że nas zapisano do sekty bez naszej wiedzy i zgody Ale jeśli kiedyś córa zadeklaruje wiarę i sobie zażyczy chrztu, to my jej to umożliwimy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka.1983 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 07:05 atrapcia napisała: > Oboje z M jesteśmy ateistami, choć chrzczonymi i mamy żal, że nas zapisano do sekty bez naszej wiedzy i zgody To można zmienić. Mój szwagier został "wypisany z wspólnoty duszpasterskiej wskutek życia w grzechu", czyli z powodu ślubu cywilnego bez kościelnego Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Chrzest tak czy nie? 14.06.11, 13:31 Chciałam dokonać apostazji, ale okazuje się, że teoretycznie banalna czynność może być skutecznie utrudniona przez księdza - robią co mogą żeby do tego nie dopuścić... Na razie sobie odpuściłam, może jak moje życie się trochę uspokoi to znów się za to zabiorę Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 08:27 Jestem protestantką, moja rodzina również. Prawie wszystkie osoby obecne na chrzcinach są protestantami. Chrzciny są za 3 tyg. taką podjęłam decyzję- chrzest i komunia będzie- dalej o sobie będzie decydować samo. Odpowiedz Link Zgłoś
chusteczka4 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 08:54 Ja dla świętego spokoju ochrzciĺam Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 09:41 Ja mysle, ze jesli w domu zachowuje sie jakies chocby szczatki tradycji zwiazanej z wiara (obchodzenie najwazniejszych swiat) to lepiej by dzieci byly ochrzczone i wychowywane w zgodzie z wiara (lekcje religii, jakies tam komunie, roraty itp.) Moje sa ochrzczone, chce by chodzily na religie tak jak wiekszosc innych dzieci, bo nie byly "inne", zreszta ja mimo ze teraz niepraktykujaca to wychowywana bylam w tej tradycji i pamietam, ze dla dziecka to duza frajda, z tymi swietami i roznymi obrzadkami. Do tego calkiem dobrze wplywa na rozwoj dziecka, nauke dobra i zla itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 10:19 A ja dzieci ochrzciłam,bo należę jak to ktoś napisał"do sekty".Poza tym wkurza mnie takie gadanie.Nie nalezysz do KK to OK.Twoja religia,wyznanie dla mnie też może być sektą,ale tak nie piszę.Jeżeli jest się człowiekiem dorosłym i...mądrym powinno się szanowac wybory innych.Mnie nie wadzi czy ktoś jest ateistą czy protestantem.Może być,byle tylko nie nazywał mojej religii sektą.Wiele rzeczy w KK jest owszem co najmniej"dziwne".Nie przyjmuję wszystkiego.Część "nowej"religii ustanowili księża tacy,którzy często na duszpasterzy się nie nadają.Ja jednak chrzczę dzieci,do komuni tez pójdą i do bierzmowania.Z tych sakramentów nie chciała bym robić szopki z prezentami.Obchodzę też święta,chodzę w niedzielę do kościoła,poszczę w piątki.I proszę o nie nazywanie religii którą ja wyznaję sektą. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: Chrzest tak czy nie? ylunia78 12.06.11, 23:37 Ylunia78 - nazywanie KK sekta swiadczy o nieznajomosci pojec. Sekta zaklada grupe zamknieta, odseparowana od swiata, ktora dazy do jeszcze wiekszego zamkniecia. Od czasow Sw. Pawla katolicyzm nie jest sekta, a raczej religia swiatowa, ktora raczej dazy to rozprzestrzeniania sie na caly swiat, a nie do zamkniecia swoich czlonkow na farmie w Teksasie celem oczekiwania konca swiata. Mozna KK nie lubic, ale uzycie pojecia sekta jest nieprawidlowe i swiadczy o ograniczonych horyzontach myslowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 10:27 Uważam, że chrzest nie jest niezbędny i fakt bycia członkiem wspólnoty kościelnej nie czyni z nikogo złego / dobrego człowieka z definicji. Co do mojego syna (i być może jego przyszłego rodzeństwa) chrztu nie ma i nie będzie, dopóki sam nie podejmie kiedys takiej decyzji. Powody? Proszę (w kolejności ważności): 1. Ja i mąż jesteśmy różnych wyznań, acz oba chrześcijańskie. 2. Ja i mąż w kościele bywamy tylko przy okazji chrzcin, ślubów i pogrzebów. 3. W związku z powyższym żadna religia nie jest u nas w domu nadrzędna. 4. Nie mamy ślubu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 10:37 Głupiam może ale....? > > 1. Ja i mąż > 2. Ja i mąż > 4. Nie mamy ślubu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka.1983 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 11:22 anty_nick napisał: > Głupiam może ale....? > > > > 1. Ja i mąż > > 2. Ja i mąż > > > 4. Nie mamy ślubu kościelnego. Jeśli ktoś ma tylko ślub cywilny, to Twoim zdaniem jak powinien mówić o kimś z kim ten ślub wziął? Odpowiedz Link Zgłoś
lulus501 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 15:34 O rany, droga autorko wątku, nie miałaś czego wymyślić, tylk "pisze pracę"???? A niby z jakiej dziedziny? Durnota ludzka nie zna granic. Nie wiesz po co jest Chrzest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Chrzest tak czy nie? 12.06.11, 20:39 Niestety przynależę do tej sekty, nikt mnie o zdanie nie pytał a szkoda, dziecku więc tego nie zrobię. Jak już dorośnie na tyle żeby kumać o co w tym wszystkim chodzi sam podejmie decyzję czy chce być katolikiem, buddysta, ateistą czy kimkolwiek innym. Ślubu kościelnego nie mamy i mieć nie będziemy, dziecko mimo nalegań, szantażu i gróźb (sama go zaprowadzę do kościoła i ochrzczę) mojej matki ochrzczone nie będzie. Nie trzeba mieć sakramentów żeby być dobrym człowiekiem i nie krzywdzić innych. Nie przejmujemy się presją rodziny, nasze dziecko i nasza sprawa jak je wychowamy. Odpowiedz Link Zgłoś
green.aida Re: Chrzest tak czy nie? 13.06.11, 07:27 lulus501 napisała: > A niby z jakiej dziedziny? Moja praca dotyczy zachowań miedzy ludzkich i konfliktów w społeczeństwie typowo katolickim oraz tolerancji do innowierców między innymi ma się opierać na wypowiedzi z takich miejsc jak to forum,książki to nie jedyne źródło, studiuje na KUL religioznawstwo. > Durnota ludzka nie zna granic. Przykro mi że masz tylko tyle do powiedzenia w tym temacie... > Nie wiesz po co jest Chrzest ??? Chrzest- wiem co to jest, definicji chyba nie muszę Ci podawać... Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: Chrzest tak czy nie? 13.06.11, 13:24 Sprecyzowałaś i od razu można podać ci więcej przykładów dyskusji: 1, 2, 3. Swoją drogą popracuj nad umiejętnością wyszukiwania/ Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zalezy od was i rodziy... 12.06.11, 22:21 czy jestescie wierzaca i praktykujaca rodziny itd... jezeli nie... to chyba dl asamej tradycji ni ema co sie rzucac na chrzest.. ja ochrzcilem z jednego powodu..tutaj szkoly katolickie naleza do jednych z najlepszych. pierszenstwo maja dzieci katolickie..no wiec..coz... taka forma zabezpieczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
fazlik Re: zalezy od was i rodziy... 13.06.11, 11:00 Sekta, no tak...jest teraz moda na NIEwierzenie i robię co chcę. Czytając wasze posty, częśto mam wrażenie, że wy wierzycie kościół budynek, w księdza...a wiara kojarzy Wam się z Rydzykiem i z babciami klociami i pewnie ten budynek i ksiądz was skrzywdził, cegoś nie pozwolił itd. Ja wierze w Boga, rozmawiam z nim i daje mi to poczucie bezpieczeństwa, ogromne poczucie bezpieczeństwa, wiara jet podstawą mojego życia, mimo, że nie chodze może co niedziele do kościoła (ale staram się czesto) a u spowiedzi byłam 3 lata temu, to w moim sercu wiara jest. Za tydzień jest chrzest mojej córki, dlaczego? Bo chce aby miała takie samo poczucie bezpieczeństwa jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: zalezy od was i rodziy... 13.06.11, 11:57 widzisz, ja sie zfgadzam z toba, ze wiara to zupelnie cos innego..ale swiat sie zmienia... kiedys religia byla niezbedna zeby ludzi jakos w ryzach trzymac.... ludzie potrzebowali wsparcia duchowego..zobacz ze najbardziej religijne sa najbiedniejsze panstwa... kiedy ludziom nagle zaczyna sie dobrze powodzic nagle zapominaja o religii, czuja sie pewniej, bardziej komfortowo..ale tez na tym cierpi stan ducha... moze stad taka moda na joge, kursy matry itd..w sumie to nic innego jak modlitwa..tylko taka modna....nowoczesna.. moja chrzesnica chodzi na religie..bo tak moja kuzynka chce..(jej mama)...sama w kosciele byla moze ze 2 lata temu..ale "bo co ludzie powiedza"..a i nauczyciele tez krzywo sie patrza na tych niechodzacych..nie wszyscy ale kilkoro... Odpowiedz Link Zgłoś
poli07 Re: zalezy od was i rodziy... 14.06.11, 17:09 Nie, nie bede chrzcila swojego dziecka , zostawie ta decyzje jemu. Mnie niestety nikt sie nie spytal o zdanie, czego bardzo żałuje. Obecnie moj syn takze ma sam podjac decyzje co do komuni, a tu gdzie mieszkam, jest to wiek 14 lat , wiec jak na moje oko wystarczająco dorosly. A co do rodziny, tak bede miala wojne o to , ale nie popuszcze, uwazam, ze przynaleznosc do jakielkolwiek religi powinna byc w pelni swiadoma a nie przymuszona, poniewaz tak trzeba albo inni tak robia . Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: zalezy od was i rodziy... 15.06.11, 16:49 poli07 napisała: > Nie, nie bede chrzcila swojego dziecka , zostawie ta decyzje jemu. Mnie niestet > y nikt sie nie spytal o zdanie, czego bardzo żałuje. A wytłumacz mi proszę w CZYM? ten chrzest tak bardzo ci przeszkadza,że aż żałujesz?! Mieli pytać?noworodka? Ewentualnie mogli poczekać az dorośniesz i zostawić ci wybór,ale nie pytać. > Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Chrzest tak czy nie? 15.06.11, 07:31 to powina być twoja decyzja a nie otoczenia- rodziny, ja jestem osobą wierząca pierwsz ochciłam gdy miała 2 mce, druga gdy miała 6 mcy Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Chrzest tak czy nie? 15.06.11, 09:27 a ja tak sobie myślę, że dzisiejsi studenci to chyba z łapanki z ulicy są droga autorko postu, zamiast nieudolnie z partyzanta rozkręcić dyskusję - bo chyba nawet szympans wpadł by na to, że to doprowadzi w naszym społeczeństwie do mordobicia, bez względu na to czy to forum czy to warzywniak powinnaś raczej: - wysilić się na ankietę - dzisiaj to jest taaaaaaaak łatwo, bo robi się ją w sieci i zbiera opinie - posta napisać mniej więcej tak: Szanowni Państwo; Jestem studentką stąd i stamtąd takiego a takiego roku (można podac kierunek) i piszę pracę na temat. Czy mogłabym prosić o Państwa opinie? (można zawęzić temat do pytań czy w ogóle, dlaczego tak, z jakich powodów) Odpowiedz Link Zgłoś
jagusiia Re: Chrzest tak czy nie? 15.06.11, 16:41 dziecko potrzebuje pokarmu duchowego tak jak mleka do tego, aby żyć, ci którzy odmawiają dziecku pokarmu dla ducha w postaci sakramentu argumentując - niech wybierze sam świadomie to, co będzie chciał - powinni równiez konsekwentnie odmówić swemu dziecku jedzenia uzasadniając to tak samo - niech wybierze samo jak dorosnie jaki pokarm mu najbardziej odpowiada, bo teraz jest za małe i nie moze wybrac swiadomie. Odpowiedz Link Zgłoś