Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

17.06.11, 11:59
Dziś w nocy młody bardzo się wiercił stwierdziłam że podejdę zobaczę czy nie trzeba go przykryć czy coś. No i zobaczyłam że młody śpi na brzuchu ale problem jest w tym że jakby to powiedzieć wkleił się w róg łóżeczka i spał nosem w materac. No i tu moje pytanie czy jak Wasze dzieci śpią na brzuchu to mają głowę na bok czy też tak prosto w materac? Bo ja się troszkę przestraszyłam że braknie mu powietrza czy nie będzie miał jak oddychać i przekręciłam go na bok. Młody wprawdzie umie się przekręcać na z pleców na brzuch i odwrotnie ale jakoś chyba nie mogłabym spokojnie zasnąć jak on by tak spał. Czy dobrze że go przekręciłam czy nie potrzebnie się bałam i mogłam go tak zostawić niech sobie śpi?
Obserwuj wątek
    • kuksu22 Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 12:23
      Na brzuchu śpi tylko przy mnie. Staram się, aby w nocy raczej na boczku albo na pleckach.
      Jak już śpi na brzyuszku głowę zawsze ma na bok.
      • przyszla_mamuska Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 12:46
        moje dziecko na plecach ani na boku nie potrafi spać. odkąd skończyła chyba miesiąc mama powiedziała mi żeby dać ją na brzuch i udało się smile zaczęła normalnie spać w nocy i w dzień (w łóżku oczywiście). myślę że jeśli dziecko leży bez poduszki to sie nie udusi, zawsze bokiem leci trochę powietrza. a jak nosek się przytka to dziecko odruchowo się podnosi i łapie powietrze tak jak przy karmieniu. moja zwykle głowę ma na boki.
        • iwonkocia Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 13:50
          hehe a ja myslalam,ze tylko moje dziecko jedyne na swiecie umie zasnac tylko i wylacznie na brzuszkusmile
          • fasol-inka Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 16:41
            moje tak spało od jakiegoś drugiego miesiąca życia - ale też nigdy nie zdarzyła mu się wpadka z noskiem w materacu
            na plecach nauczył się spać (czasem tylko) jak miał jakieś 10-11 miesięcy - wcześniej tylko i wyłącznie na brzuchu
          • diablica_diabla Re: spanie na brzuchu 18.06.11, 20:22
            dopisuje sie do Ciebie, moj tez sypia tylko na brzuszku. Przyprawia to o atak serca mame mojego M jak jest u nas z wizyta. Cala noc nie spi tylko chodzi do pokoju malego i patrzy jak spi smile)
    • iwonkocia Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 13:48
      corka spi na brzuchu od urodzenia. zeby zasnela, musialam ukladac ja na brzucszku,a jaktylko sie nauczyla obracac na brzuch,to juz sama sie uklada na brzuszku do snu, z dupka do gory. zwykle buzie uklada na boczek,ale tez potrafi wcisnac sie w rog lozeczka. malo tego-uklada glowke na boczek i otwiera buzie po smoczek.
    • matka_karmiaca Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 13:52
      Siedmiomiesięczniak? Niech śpi, jak chce. Przy noworodku to bym się zastanawiała.
    • perd-ido Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 15:47
      No jesli go tym nie budzisz i chcesz spokojnie spac to go przekrec i sie nie zastanawiaj.
    • pancia-jancia Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 15:58
      mój od urodzenia praktycznie śpi na brzuchu, inaczej nie umie. też czasem wbija twarz w materac lub szczebelki łóżeczka. śpi bez poduszki i bez przykrycia więc się jakoś specjalnie nie martwię.
    • bluemka78 Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 16:57
      Moje od kilku miesiecy w nocy wedruja po lozeczkach, co sie przyjdzie popatrzec to w innym rogu i innej pozycji sa. Nie ruszam, chyba ze jecza smile
    • mozyna Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 17:23
      Niemowleta najczesciej lubia spac wlasnie na brzuchu. Ale nie jest to zalecane, do czasu dopoki dziecko samo bedzie potrafilo na brzuch sie przekrecic. Mozna ukladac do spania na brzuszku, ale tylko wtedy, gdy mamy dziecko na oku. Trzeba sie jednak liczyc z tym, ze potem dziecko nie bedzie chcialo zasypiac na plecach. Najlepiej jednak ukladac w tej pozycji, gdy dziecko nie spi i ma mozliwosc przy okazji cwiczyc swoja sprawnosc fizyczna.
      Na marginesie: przypadki smierci lozeczkowej zdarzaja sie 3 razy czesciej w przypadku niemowlat ukladanych do snu na brzuchu.
      Moje starsze dziecko obrocilo sie w nocy samo na brzuch w wieku ok 5 mies. Mlodszemu moze sie to udac wczesniej, bo juz przekreca sie sam na bok.
    • azomim Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 17:28
      Mój tak śpi od urodzenia.
      No dobra, od jakiegoś 3 tygodnia możewink
      Zawsze lepiej spał na brzuchu, zostało mu do dziś, a nos w materacu to już standard.
      Z tym, że młody śpi tylko na prześcieradle, tzn. nie ma żadnych poduszek i innych dupereli w łóżeczku.
    • julcia75 Re: spanie na brzuchu 17.06.11, 23:32
      A ja często wieczorem siedzę i patrzę na moją kruszynkę jak śpi z dupcią do góry na kolankach ,zaczęła sypiać na brzuszku od 7 miesięcy też z początku ją poprawiałam bo się bałam odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
      • annie_laurie_starr Re: spanie na brzuchu 18.06.11, 22:42
        Moja starsza cora tez tak spala z pupa do gory na kolankach - ale miala wtedy ponad rok. Ja mysle, ze jak dziecko lubi spac na brzuchu to czemu nie? Chociaz podobno to podnosi ryzyko smierci lozeczkowej, ale nie jest to naukowo udowodnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka