Dodaj do ulubionych

wit. D a K?

20.07.11, 16:19
czytam wypowiedzi o wit. D (tak przy okazji kiedy oznaczyć D3 i wapń ?) może cos nowego napiszecie o wit. K?

rezygnowała któraś z zastrzyku po porodzie? a potem z podawania doustnego? któraś musiała podawać bo coś niedobrego się działo?

i na wszelkie cięte riposty: zapytaj lekarza a nie na forum, odpowiadam już teraz: pytam kogo mam ochotę bo nie wyznaję zasady że jedyny oświecony do lekarz i ksiądz.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: wit. D a K? 20.07.11, 16:51
      Napiszę co ja osobiście myślę n/t Vit.K i podkreslam, że jest to moje osobiste zdanie w tym temacie, a myślę, że to raczej nabijanie kasy firmom farmaceutycznym.
      Bo takie 1 op.kaps. kosztuje ok.40 zł z D jest nieco tańsze, a krople Vit.k są jeszcze tańsze.
      Poza tym te sprzedawane Vit.K i D w kaps.są traktowane jako suplementy diety, a to oznacza, że nie są to leki.
      • malgosiek2 Re: wit. D a K? 20.07.11, 16:55
        Mówi się, że podanie jednorazowe domięśniowo K wystarcza do ok.8 doby właśnie.
        Potem jej stężenie jest niby za niskie, aby zapobiegać mikrowylewom np.w mózgu.
        • panna.w.drodze Re: wit. D a K? 20.07.11, 16:59
          no własnie coś o tych mikrowylewach bym poczytała ...

a Ty jak ze swoimi dziatkami postąpiłaś?
          • malgosiek2 Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:11
            Ja jak rodziłam swe dziatki, to nie było wymogu podawania vit.K wtedy.
            To jest taka nowość gdzieś od 2-3 lat dopiero-mówię o podawaniu doustnym.
            Bo na oddz.noworodkowym podawana domięśniowo jest już kilkanaście ładnych lat(jeszcze nawet jak ja pracowałam na noworodkach)
            Ogólnie Vit.K jest witaminą p/krwotoczną właśnie.
    • hanusina_mama Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:15
      www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_3_zkk_13072010.pdf
      Witaminy D i K są dostępne przecież nie tylko w formie tych drogich kapsułek. Zresztą, u nas uczulały i nie mogłam ich podawać. Może lekarz przepisać na receptę kropelki albo tabletki do rozpuszczania.
      Witaminki nie zaszkodzą, a nie chciałabym potem sobie wyrzucać, gdyby tfu tfu coś się stało, że zalecali, a ja z niewiadomych powodów nie podawałam.
      • malgosiek2 Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:32
        Owszem zamiast kaps. D3 lekarz przepisze na Rp. Vigantol lub Devikap i koszt jest ok.5-6 zł, ale Vit.K w kroplach jest sprzedawana bez recepty i tez jako suplement diety i kosztują ok.20 zł,ale trzeba podać wtedy 1x 10 kr. a buteleczka liczy sobie 13 ml lub 10 ml.
        • hanusina_mama Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:49
          Vigantol po refundacji kosztuje 3,20.
          Witamina K w kroplach to nie wiem, ale to w końcu tylko max 3 mies i tylko u piersiowców.
          • panna.w.drodze Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:53
            nie wiem czy te najtańsze to najlepsze, czytam właśnie jak wit.K niedobrze działa na brzuszek: ból, brzydka kupa itd
            forum.gazeta.pl/forum/w,572,114601658,114627233,Re_witamina_K.html
            • hanusina_mama Re: wit. D a K? 20.07.11, 19:21
              W tym wątku mowa właśnie o tych kapsułkowych. Niektóre dzieciaki nie tolerują tych oleistości z kapsułek.
    • hanusina_mama Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:20
      http://www.neurosciencereview.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=231:suplementacja-witamin-d3-i-k-w-okresie-noworodkowym-i-niemowlcym-najnowsze-wytyczne&catid=51:neurologia-aktualnosci&Itemid=105

panna.w.drodze napisała:

> czytam wypowiedzi o wit. D (tak przy okazji kiedy oznaczyć D3 i wapń ?)

Jeżeli nic się nie dzieje, to nie ma powodu do oznaczania. Zresztą, wit. D3 chyba rzadko które laboratorium oznacza.
      • panna.w.drodze Re: wit. D a K? 20.07.11, 17:24
        dzięki, dzieki smile

wiesz oznaczyłabym D3 i Ca żeby wiedzieć czy dziecku podawać czy nie.
    • kasiak37 Re: wit. D a K? 20.07.11, 19:36
      tu gdzie mieszkam to standard.Witamina K zapobiega mikrowylewom m.in w obrebie mozgu, wiec nie rozumiem dlaczego mialabym z niej zrezygnowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka