Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie niemowlęcia

23.08.11, 15:10
witam, mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania mojej 10 miesięcznej córki.
od ponad miesiąca zauważyłam że gdy mała jest śpiąca - zmęczona - nudno jej - nie może zasnąć - jest zła - itp. - leżąc na plecach - czy na podłodze, czy w łóżeczku, wózku - leży, rozkłada rączki na boki a nóżkami równocześnie tak jakby płynie żabką. dziwnie to wygląda, kiedyś jak była zła robiła mostki, teraz na wszystko co jej nie odpowiada reaguje właśnie takimi ruchami. nawet jak kładę ją spać to przymyka oczka i tak robi.
nie wiem co o tym myśleć. rozumiem że niemowlaki różnie się zachowują, jedne walą główką w ściane, inne trzymają kciuk w buźce. ale naprawde mnie to niepokoi. pediatra nie widzi problemu ponieważ nie widział jak mała to robi. w dodatku robi tak coraz częściej. ide z nią na spacer w wózku, niby super rozgląda się za pieskami, innymi dziećmi i nagle kładzie się i się zaczyna. czy "pozwalać" jej tak robić, chociaż jak przytrzymam jej nóżkę jest awantura wręcz histeria, gdy chce odwrócić jej uwagę np. zabawką to popatrzy i dalej tak robi, mąż nazywa to jakby wpadła w trans, a naprawde potrafi tak bardzo długo jeśli nie zareaguje i jej nie podniose.
proszę o jakąś radę, co mam robić, czy takie zachowanie samo przejdzie czy wymaga konsultacji u specjalisty?
dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Justyna Re: dziwne zachowanie niemowlęcia IP: *.oswiecim.vectranet.pl 23.08.11, 20:14
      Nie jest to przypadkiem onanizm?
      Pozdrawiamsmile
      • ripostka21 Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 24.08.11, 09:22
        nigdy nie pomyślałam że mógłby być to onanizm.... ale bardzo dziękuję Justyna za sugestię, musze to przeanalizować. tylko że mała coraz częściej tak robi, nawet wczoraj mi na rękach była śpiąca chciałam ją zanieść do łóżeczka i tak pupcią się kręciła i nóżkami więc sama nie wiem.
        może jeszcze ktoś spotkał się z takim zachowaniem maluszka lub coś podpowie.
        • rulsanka Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 24.08.11, 18:03
          Robaki?
    • Gość: basca Re: dziwne zachowanie niemowlęcia IP: *.ghnet.pl 24.08.11, 10:24
      moze tu poszukaj i popytaj
      forum.gazeta.pl/forum/f,1017,Opieka_i_pielegnacja_a_rozwoj_dziecka.html
      swoją drogą możesz pediatrze nagrać na aparat i pokazać.
      • baba-baba Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 24.08.11, 21:59
        nie wiem co to może byc ale zwróciłam uwagę na jedną rzecz którą napisałaś:
        robi tak dopóki jej nie wezmę na ręce (jakoś tak).Może to próba zwrócenia uwagi?
    • deodyma Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 10:02
      moj ma 6 i pol msc i tez tak ma.
      kiedy chce mu sie spac, wscieka sie, krzyczy, trze oczy, macha rekoma i nogami.
      kiedy zanosze go do lozeczka, musze zejsc mu z oczu, inaczej za cholere nie zasnie.
      • ripostka21 Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 10:34
        deodyma - a mówiłaś/eś o tym lekarzowi? czy stwierdził że takie zachowanie jest normalne i czy PRZEDE WSZYSTKIM SAMO PRZEJDZIE? wiem że są różne niemowlęta i każde zachowuje sie inaczej, inaczej reaguje na pewne sytuacje. może moja znalazła właśnie taki "zdrowy środek na wszystko i to ją uspokaja" .....
        • deodyma Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 10:40
          w sumie jemu dopiero teraz sie to zaczelo, ale ogolnie jest pogodnym dzieckiem, wiec ja sie tym nie przejmuje.
          zreszta z racji tego, ze urodzil sie przez cesarke, jest pod opieka specjalisty ( kazde dziecko z ciecia jest do niego kierowane a na poczatku na USG bioder i glowy) i zostanie pod opieka tego lekarza jeszcze kilka ladnych msc i wedlug niego wszystko z nim oksmile
          chodzimy do niego na kontrole co 2 msc.

• ripostka21 Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 10:25
      robaki to nie są, onanizm też raczej nie. niestety myśle że w ten sposób nie chce zwrócić na siebie uwagi bo jak pisałam wcześniej na rękach też tak odpycha się nóżkami i podrzuca pupcią.
      nie chce robić z swojej córci chorej, ale jak myślicie takie zachowanie może na coś wskazywać?
      dodam że mała jeszcze nie chodzi i nie raczkuje, jedynie troszke pełza ale niechętnie, może jak zacznie się przemieszczać to zapomni o tym?
      Dziękuję za odpowiedzi.
      • rulsanka Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 19:38
        >robaki to nie są<

Skąd ta pewność?
    • katt-hia Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 25.08.11, 19:55
      a czy mała oprócz tych ruchów, zachowuje się jeszcze jakoś dziwnie np nie nawiązuje kontaktu wzrokowego, nie lubi się przytulać, czy często płacze?
      • ripostka21 Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 26.08.11, 09:05
        wiem ze nie robaki ponieważ tydzień temu miała robione wyniki kał+mocz, wszystko w porządku. Katt-hia - poza tymi ruchami zachowuje się dobrze, jest super rozwinięta psychicznie, kontakt wzrokowy, powtarzanie czynności typu kosi-kosi, pa pa, mówi mama, tata, baba, kizia (kicia), hej, i dużo innych po swojemu bardziej, ładnie się bawi zajmie się sobą ale jak się znudzi (czytaj: znudzi lub zmęczy/zrobi się śpiąca/głodna/ itp. bo już sama nie wiem) to kładzie się na plecki i "płynie żabką". ostatnio często płacze ale to dlatego ze przechodziła trzydniówke, potem załapała katarek który ją męczy i do tego ma opuchnięte dziąsła. ale te ruchy pojawiły się przed 3-dniówką ... poza tym jak jest b.zła to wygina się do tyłu i robi mostki, wyrywa się, ale to jak czytałam, jest normalne zachowanie niemowląt. z przytulaniem różnie, chociaż ostatnio wieczorem to straszny "przytulak"wink no i do misia też
        • rulsanka Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 26.08.11, 13:13
          Owsiki nie wychodza w standardowym badaniu kalu - i juz masz odpowiedz. Nakleja sie specjalny przylepiec na okolice odbytu, jest to badanie konkretnie w kierunku owsikow. Na inne robaki kal bada sie co najmniej 3 razy, a i tak bywa, ze wyniki sa falszywie ujemne.
          • ripostka21 Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 26.08.11, 14:28
            przekonałaś mnie RULSANKA żeby zrobić konkretne badanie kału w kierunku owsików.
            uważasz że za takie zachowanie są odpowiedzialne własnie owsiki? wiesz, byłabym spokojna że to "tylko" owsiki. widziałaś dziecko które podobnie się zachowywało a miało owsiki?
            dziękuję Ci za podpowiedźsmile
            • anitahan Re: dziwne zachowanie niemowlęcia 08.03.14, 22:33
              ripostka, wiem że to juz szmat czasu temu o tym zachowaniu córci pisałaś, ale ciekawi mnie czym się to okazało, o ile udało Ci się znaleźć odpowiedź i czy przeszło. Widzę podobne zachowanie u mojej 4 miesięcznej córki, tylko że ja bym to porównała do częściowego odruchu Moro, bo to rozładanie rączek na boki jest bardzo energiczne. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka