ripostka21
23.08.11, 15:10
witam, mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania mojej 10 miesięcznej córki.
od ponad miesiąca zauważyłam że gdy mała jest śpiąca - zmęczona - nudno jej - nie może zasnąć - jest zła - itp. - leżąc na plecach - czy na podłodze, czy w łóżeczku, wózku - leży, rozkłada rączki na boki a nóżkami równocześnie tak jakby płynie żabką. dziwnie to wygląda, kiedyś jak była zła robiła mostki, teraz na wszystko co jej nie odpowiada reaguje właśnie takimi ruchami. nawet jak kładę ją spać to przymyka oczka i tak robi.
nie wiem co o tym myśleć. rozumiem że niemowlaki różnie się zachowują, jedne walą główką w ściane, inne trzymają kciuk w buźce. ale naprawde mnie to niepokoi. pediatra nie widzi problemu ponieważ nie widział jak mała to robi. w dodatku robi tak coraz częściej. ide z nią na spacer w wózku, niby super rozgląda się za pieskami, innymi dziećmi i nagle kładzie się i się zaczyna. czy "pozwalać" jej tak robić, chociaż jak przytrzymam jej nóżkę jest awantura wręcz histeria, gdy chce odwrócić jej uwagę np. zabawką to popatrzy i dalej tak robi, mąż nazywa to jakby wpadła w trans, a naprawde potrafi tak bardzo długo jeśli nie zareaguje i jej nie podniose.
proszę o jakąś radę, co mam robić, czy takie zachowanie samo przejdzie czy wymaga konsultacji u specjalisty?
dziękuję za odpowiedzi