Dodaj do ulubionych

oswajanie niani

05.10.11, 13:14
Od listopada mały (8 miesięcy) zostaje z nianią na 8 godzin dziennie. Chcę ich dobrze ze sobą poznać i oswoić, bo na razie synek do usypiania czy spacerów uznaje wyłącznie mnie i tatę. Chciałabym, żeby niania przychodziła od połowy października na kilka godzin, ale nie wiem co dalej. Powinnam być przy nich? Pozwalać jej karmić i zabawiać małego w mojej obecności, na odwrót (ja robię, ona patrzy) czy wychodzić? Jak takie zapoznawanie wyglądało u Was? Podzielcie się wskazówkami.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: oswajanie niani 05.10.11, 14:03
      najlepiej pierwszego dnia ty wszystko robisz a niania asystuje i zagaduje
      drugiego zamieniacie sie rolami
      a pozniej w zaleznosci od sytuacji - znikasz w innym pokoju, wysylasz na spacer, sama idziesz na spacer ale jestes pod telefonem. Zobaczysz po dziecku jak reaguje.
    • matka_karmiaca Re: oswajanie niani 05.10.11, 14:04
      Pierwszy tydzień byłyśmy obie - ja i niania. Młoda oswajała się z "ciocią", niania uczyła się, gdzie co jest, co mała lubi, jak różne rzeczy z nią robię. Większość rzeczy robiłyśmy razem, np. ona przewijała, a ja podawałam pieluchę; ja szłam robić obiad, ona zabawiała... Potem ja zniknęłam do pracy, a mała bezboleśnie została z nianią, a ja spokojna, że widziałam je razem i wiem, że dobrze im ze sobą.
      • antyka Re: oswajanie niani 06.10.11, 11:51
        A czwartego dnia proponuje isc w cholere z domu i odpoczac smile
        Matka tez czlowiek smile
    • ciociacesia pierwszy dzien to niania patrzyla 06.10.11, 13:51
      jak ja sie dzieckiem opiekuje, drugi stalam nad nimi i asystowalam, podpowiadalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka