19.10.11, 20:31
Moja cora ma juz zaraz 5 miesiecy,potrafi przewracac sie z pleckow na brzuch,ale moje pytanie dotyczy siadania. Czy to bedzie nastepnym krokiem?Czy dzieciom jakos pomaga sie w nauce siadania czy to samo przychodzi,pisze,bo kompletnie nie mam o tym pojecia. Kiedy wasze dzieci zaczely siadac?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Siadanie 19.10.11, 20:35
      W wieku 8 i 8,5 m-ca (dwoje dzieci). Najpierw było raczkowanie po jakichś dwóch tygodniach - siadanie z pozycji czworaczej. NIGDY dzieci nie sadzałam (nie podpierałam, nie obkładałam poduszkami) póki same nie zaczęły siadać.
    • michelinka11 Re: Siadanie 19.10.11, 20:45
      Absolutnie nie pomagac w siadaniu, bo to tylko przyniesie wiecej szkody niz pozytku. Jak prtzyjdzie jej czas, to zacznie siadac. Moj starszy syn zaczal pelzac jak mial 6 miesiecy, pozniej niedlugo raczkowac i siadac ok 7. Mlodsza ma dopiero 2 miesiace wiec to jeszcze przed nami.
      Cierpliwosci smile
      • czarna784 Re: Siadanie 19.10.11, 20:53
        czyli najpierw bedzie raczkowanie?Z tego wynika,w sumie mozliwe bo mala dzwiga ciezar ciala na raczkach i podnosi,tak smiesznie,pupe do gory.smile
        • andzi-a233 Re: Siadanie 19.10.11, 21:56
          czarna784 napisała:

> czyli najpierw bedzie raczkowanie?

Raczkowanie nie jest konieczne i obowiązkowe.
          Nie każde dziecko raczkuje.
          • lumierin Re: Siadanie 19.10.11, 22:19
            Mój najpierw pełzał, raczkował i stawał a dopiero niedawno zaczął sobie przysiadać, ma już prawie 8,5 miesiąca. Także umie stawać na dwóch nogach od ok 2 miesięcy a siedzi dopiero od ok 2 czy 3 tygodni.
            Także to siadanie to wbrew pozorom późno przychodzi.
        • fasol-inka Re: Siadanie 20.10.11, 00:42
          niekoniecznie, mój najpierw usiadł, potem poraczkował (z półtora-dwa tygodnie później)
          chwilę później wstał; wszystko w siódmym miesiącu życia
    • aleksandra1357 Re: Siadanie 19.10.11, 22:28
      Tak, potwierdzam, moi synowie dawno już przy meblach chodzili zanim usiedli. Ok. 8-9 miesiąca to było. Wiele dzieci nie siada przed 10 miesiącem, nie należy przyspieszać.
    • aleksandra1357 Re: Siadanie 19.10.11, 22:30
      czarna784 napisała:

> Moja cora ma juz zaraz 5 miesiecy,potrafi przewracac sie z pleckow na brzuch,al
      > e moje pytanie dotyczy siadania. Czy to bedzie nastepnym krokiem?

Kolejność rozwoju jest zwykle taka (niektóre dzieci to bojkotują)
      - obroty na boki
      - obroty na brzuch i odwrotnie
      - obracanie się wokół własnej osi
      - pełzanie + stawanie na czworaka (wiele dzieci pomija pełzanie)
      - czworakowanie + stawanie przy meblach
      - chodzenie

Czyli teraz czekasz na kręcenie się wokół własnej osi i pełzanie, a nie na siadanie smile
      • czarna784 Re: Siadanie 20.10.11, 07:53
        W takim razie dziekuje bardzosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka