oliwierekk2011 11.01.12, 14:19 czy ktoras mama moglaby mi napisac na jakim wywarze gotowac zupke dla 5 miesiecznego dziecka ??/ czy na kostce rosolowej moge???doprawiac zupki sola? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuya Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 14:23 W życiu na kostce rosołowej bym dziecku nie ugotowała - to przecież sama sól i polepszacze smaku. Solić takiemu maluchowi nie wolno wogóle, nerki jeszcze nie pracują dobrze do końca. Na początek tylko zupki warzywne, ewentualnie doprawione odrobiną oliwy czy masła (oliwa zdrowsza). Odpowiedz Link Zgłoś
od.czasu.do.czasu Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 14:31 Dla takiego malucha to na początek wystarczy marchewka ugotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 14:32 to jakas prowokacja?? kostki rosołowe nie, sól nie tak jak pisze mama nade mną szkodzi nerkom, doprawiac mozna np na smak koperkiem itp.Ja gotuje warzywa i dodaje a to masło a to oliwe do tego poł żółtka lub mieso gotowane oddzielnie (bez wywaru z mięsa), jak wychodzi za żadkie dodaje kaszki jaglanej badz kleiku ryzowego.Warzywa daje juz wszystkie oprócz kapuścianych cebuli i czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 14:45 Ja nawet sobie nie gotuję na kostce rosołowej a co dopiero dziecku... Poczytaj trochę o kostkach i sama zrezygnujesz z ich użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 16:36 Na żadnym wywarze. Warzywa gotujesz w malej ilości wody lub na parze. Nie solimy, nie słodzimy, nie dodajemy kostek rosołowych, maggi, ani żadnych innych "ulepszaczy". Do smaku można dodać koperek, bazylię, majeranek. Kiedy wprowadzisz mięso, to gotujesz je osobno niż warzywa - wywarów mięsnych nie dajemy niemowlętom. Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 17:50 aamarzena napisała: > wywarów mięsnych nie dajemy niemowlętom. Jak już jesteśmy przy tym temacie, to jak długo wywarów mięsnych się NIE podaje niemowlętom? Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 20:33 toya666 napisała: > aamarzena napisała: > > wywarów mięsnych nie dajemy niemowlętom. > > Jak już jesteśmy przy tym temacie, to jak długo wywarów mięsnych się NIE podaje > niemowlętom? Szczerze mówiąc nie mam pojecia ale ja zaczełam dawać na wywarze miesnym ok 8go miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 20:39 Tak mi się coś o uszy obiło, że koło roku można podawać i znalazłam to Tekst linka czyli "Wywar z mięsa zaleca się podawać po roku. Może być przyczyną alergii i obciąża nerki. ". Ja nawet dla siebie lubię robić zupy na łyżce masła czy oleju/oliwy Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 21:00 aamarzena napisała: > Tak mi się coś o uszy obiło, że koło roku można podawać i znalazłam to htt> p://dziecko24.pl/porada/71703 czyli "Wywar z mięsa zaleca się > podawać po roku. Może być przyczyną alergii i obciąża nerki. ". > Ja nawet dla siebie lubię robić zupy na łyżce masła czy oleju/oliwy Dla mnie ten cały schemat żywienia jest troche śmeszny.Jakby tak popatrząc wstecz to przecież my jako niemowlęta jadłyśmy normalne jedzenie ok 6go miesiąca życia.No i qrcze wyrosłyśmy jakoś na zdrowe osoby,bez alergii i chorych nerek.Oczywiście nie piszę za wszystkich bo i chore nerki ludzie mają i alergie też. Ja stosuję sie do schematu żywienia ale nie tak jota w jotę.Najpierw gotowałam samą marchewkę,potem wiecej warzyw,potem dodawalam miesko a nastepnie gotowałam na wywarze miesnym.Nadal niczym nie doprawiam.Mały ma 10m i już pokosztował PRAWIE wszystkiego co my jemy,łącznie z mandarynkami (cytrusy po roku powinny być podawane).Chleb zaczęłam mu dawać ok 8go miesiąca a też powinnam dużo poźniej.Pierwszy syn (obecnie ma 4,5roku) był podobnie żywniony (nawet może wczesniej jadł niedozwolone rzeczy typu cytrusy i chleb) i żadnej alergii nie ma. A ten schemat zmienia sie co rusz.Teraz go nawet nie czytałam wiec nie wiem jakie są obecne zalecenia. Coś mi sie jednie o uszy obiło,ze gluten kazali wczesniej wprowadzić.Dziwne-kiedyś gluten wprowadzali od razu,potem kazali później a teraz znowu wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwierekk2011 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 21:07 jesli by czlowiek chcial sie stosowac do tego to by zglupial... co lekarz to opinia co portal to co innego... nawet jak patrxylam na herbatki to jedna firma zaleca maline i dzika roze od 4 miesiaca inna od 5 miesiaca wiec jak to z tym jest nie wiem........ Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 23:55 Te schematy są po to by mieć jako takie rozeznanie co i kiedy wprowadzać. Dużo zależy od dziecka, od tego są rodzice, żeby dziecko obserwować i dostosować "zalecenia" do jego potrzeb i możliwości. .Jakby tak popatrząc wste > cz to przecież my jako niemowlęta jadłyśmy normalne jedzenie ok 6go miesiąca ży > cia.No i qrcze wyrosłyśmy jakoś na zdrowe osoby,bez alergii i chorych nerek. Mi tam osobno gotowali. Na pewno nie "normalne" jedzenie w stylu żurek i pierogi. Mojej siostrze właśnie mama za namowa babci gotowała zupki na wywarach mięsnych i ona ma alergie pokarmowe na spora ilość rzeczy, a ja takich zupek w niemowlęctwie nie dostawałam i alergii nie mam. Jasne, że nie każdy od razu dostanie alergii, ale nie masz pewności, czy twoje dziecko nie będzie bardziej podatne na alergie niż ty. Odpowiedz Link Zgłoś
necia27 Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 21:06 > Kiedy wprowadzisz mięso, to gotujesz je osobno niż warzywa - wywarów mięsnych n > ie dajemy niemowlętom. Możesz rozwinąć temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 23:34 Ale co tu jest do rozwijania? Nie podajemy wywarów mięsnych niemowlętom, alergizują i szkodzą na nerki. Gotujesz mięso osobno, wywar z mięsa wylewasz (do zlewu albo do zupy dla dorosłych), ugotowane mięso możesz zmiksować z warzywami i wywarem z warzyw. No takie zalecenia są. Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: Gotowanie zupek 18.01.12, 21:36 katriel napisała: > Ale co tu jest do rozwijania? Nie podajemy wywarów mięsnych niemowlętom, > alergizują i szkodzą na nerki. Gotujesz mięso osobno, wywar z mięsa wylewasz > (do zlewu albo do zupy dla dorosłych), ugotowane mięso możesz zmiksować > z warzywami i wywarem z warzyw. No takie zalecenia są. No ale jakieś uzasadnienie by się przydało... dlaczego wywar mięsny miałby alergizować i obciążać nerki? Logiki jakiejś tu szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
hexe82 Re: Gotowanie zupek 18.01.12, 21:44 forum.gazeta.pl/forum/w,572,132278644,132511347,Re_Gotowanie_zupek.html Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Gotowanie zupek 18.01.12, 22:43 Ech... No można, można, pewnie. Tylko jak dziecko bez obciążeń alergicznych a wywar na mięsie drobiowym, a nie na kości szpikowej wołowej albo wieprzowej, to już bez scen. Wywar MOŻE alergizować. Na nerki niemowlacze wpływ ma sól, nie wywar. Od zup na mięsie się nie zaczyna rozszerzania diety. Najpierw przez kilka tygodni daje się same warzywa, ew. owoce, potem zupki bezmięsne i kiedy już zaczynasz robić zupę na mięsie (albo z mięsem), to okazuje się, że dziecko ma 8 - 9 miesięcy, nie 5 Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Gotowanie zupek 18.01.12, 23:10 gladys_g napisała: > kiedy już zaczynasz robić zupę na mięsie (albo z mięsem), to okazuje się, że dziecko ma 8 - 9 miesięcy, nie 5 > no nie wiem, nie wiem. moja zaczęła jeść mięso jak miała ledwie 6 mcy, nie wiem skąd się robi 8-9. w tym wieku to już całe mnóstwo innych rzeczy je. i to mięso to nie tylko moje widzimisię ale też zalecenie pani doktor-pediatra ze specjalizacją żywienia dzieci - mówiła że to ważne aby mięsa nie opóźniać, bo to żelazo a każde dziecko ma kryzys hemoglobinowy ok 6 mca i po to właśnie schemat przewiduje mięso żeby zminimalizować ryzyko i żeby dziecko się zdrowo rozwijało. od 8 mca to już schabik gotowany można dawać, więc wcześniej królik, kurczak, jagnięcina, cielęcina. Odpowiedz Link Zgłoś
hexe82 Re: Gotowanie zupek 18.01.12, 21:05 Raz się natknęłam na art w necie, że wywaru nie podajemy ponieważ zawiera wszystko to, co jest szkodliwego w mięsie - np jeżeli zwierzę było raczone antybiotykami, hormonami i innymi syfami i my na takie mięso trafimy, to własnie te syfy pływają w wywarze z mięsa. Dodatkowo jest tłusty (tak tak, dla niemowla nawet wywar z cyca indyka jest tłusty) i ciężkostrawny jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Gotowanie zupek 11.01.12, 20:28 gotujesz na kawałku skrzydła indyczego (bez skóry) lub na cielęcinie z kością, początkowo podajesz wywar warzywny potem zupkę zmiksowaną z mięsem ja będe podawać po 6mcu życia, doprawione według tak tutaj negowanej kuchni 5przemian Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: Gotowanie zupek 12.01.12, 09:03 Żadnej soli, żadnych kostek. Ugotuj w oddzielnym garnku bulion z warzyw. A w oddzielnym królika. Mozna go kupić w Biedronce. Królik nie jest alergizujący. Dodaj do bulionu i zmieszaj. Zamiast soli dodaj przypraw np. liść lubczyku. Jak będziesz robić pomidorówkę to trochę bazylii. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
olusiaalex2 Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 19:29 my gotujemy zawsze marchew + korzeń pietruszki + ziemniak + jakieś czwarte warzywo (na razie był por, kalafior, szpinak). dodaję też pół łyżeczki kaszy manny i co 2-3m dni ugotowane żółtko przepiórcze (z uwagi na alergię- nie kurze). jutro chcę zacząć wprowadzać mięsko. jakie warzywa mogę jeszcze dorzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 22:12 > jakie warzywa mogę jeszcze dorzucić? wszystkie, tylko nie na raz. polecam uwielbiany przez moje dziecko szpinak (świeże liście lub mrożony-ale z ziołami +żółtko (najlepiej wrzucić surowe do szpinaku i do wszystkich warzyw tak wrzucam - zrobi się krem o fajnej konsystencji). uwielbiana przez moje dziecko kalarepka, ktrórta służy jako baza pod którą mogę przemycić absolutnie każdą nowość: pstrąga tak zaczynałam dawać, łososia, kalafiory (nie lubiła na początku, ale w towarzystwie kalarepki poszło poza tym dynia,brokuły, cukinia, uwielbiany bakłażan+olej rzepakowy+kurczak, można dowolnie mieszać warzywa. ostatnio moja do rączki dostała surową paprykę i ogórka i też smakowało. a co do wywaru to najważniejsze aby nie dawać wywaru z kości, czyli jeśli zupka na samym mięsie z kurczaka (z piersi) to ok, ale jeśli na nóżce lub skrzydle to już lepiej odsączyć. ja od jakichś 2 mcy gotuję razem (teraz moje ma 9m), ale samego wywaru nie daję tylko odsączam warzywa, więc część jest w warzywach. jeśli mięso jest sprawdzone, np. kurczaki od babci biegające, bez szczepionek itp. to nic się nie powinno dziać, ale maluchowi 5 mcy nie dałabym zupy na wywarze z cielęciny ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 22:16 co do warzyw jeszcze-zapomniałam szparagi! tylko teraz nie sezon. poza tym fasolka szparagowa-super do rączki. a ponadto burak, burak i jeszcze raz burak, bo to mistrzostwo świata dla dzieci. i jeszcze groszek zielony-świetny sposób na zmianę konsystencji papki, bo to dobrze wpływa na rozwój aparatu mowy. można też dodawać kasze (gryczana, jaglana), jeśli po glutenie to inne-i też ich nie miksować, żeby była różnorodna konsystencja. Odpowiedz Link Zgłoś
olusiaalex2 Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 22:52 a od którego miesiąca nie trzeba już miksować na gładką papkę? czy to zależy od ilości posiadanych ząbków? póki co, mój Karol (6,5mc) nie ma jeszcze ani jednego ząbka, a jak trafi mu się kawałeczek niezmielonej pietruchy albo kawałeczek jabłuszka to ma tak jakby odruch wymiotny, dławi się. ciekawe kiedy mu to przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 23:55 nie wiem czy są wytyczne - od którego miesiąca nie miksować. raczej powinno się brać pod uwagę jak długo już dziecko je papki i jak sobie z nimi radzi. poza tym ułatwia chyba dawanie jedzenia do rączki, na początku banan-bo jest miękki, albo gruszka, melon-łatwo się w dziąsłach miażdży. ilość zębów wg mnie niewielkie ma znaczenie, przynajmniej moje dziecko. wyszły jej 2 zęby ok 6 mca i dalej nic a je coraz więcej i coraz bardziej różnorodnych rzeczy. wiem jedno-najważniejsze to nie dawać papek zbyt długo, bo to opóźnia rozwój aparatu mowy. więc jeśli dziecko 2-3 mce je sprawnie papki, to wg mnie pora dodać nierozmiksowany ryż, potem awokado z bananem rozmiażdżyć widelcem, zamiast miksować. z czasem przyjdzie czas na kawałki jabłek. a odruch wymiotny to naturalna obrona dziecka przed zadławieniem. jeśli będzie dostawać grudkowate jedzenie pod Twoją kontrolą to z czasem nauczy się z nim radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Gotowanie zupek 15.01.12, 23:55 Moja odkąd skończyła 6 m-cy dostaje jedzenie do łapki między innymi. Nie miksuję nic, prócz np. kremu z soczewicy, ale to wynika z tego, że to zupa-krem i sama też miksowaną jem Kiedy chce jej zamieszać mięsko, to np. ziemniaka rozgniatam widelcem (ale tak byle jak, niezbyt dokładnie) i mieszam z mięskiem. Pozostałe warzywa do łapki lub w sporych kawałkach. jak trafi mu się kawałeczek niezmielonej pietruchy albo kawałeczek > jabłuszka to ma tak jakby odruch wymiotny, dławi się Przyjrzyj się w jaki sposób mały je - czy ściąga jedzenie wargami czy może zasysa je z łyżeczki. Jeśli zasysa to prawdopodobnie te kawałki zbyt szybko mu w gardełku lądują i sobie z nimi nie radzi. Daj mu ugotowanego na parze lub w wodzie brokuła do łapki, zobaczysz jak sobie z tym poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Gotowanie zupek 19.01.12, 00:32 Aha, co do zębów to moja ma dwa na dole, kiedy zaczęłam rozszerzanie diety to nie miała wcale Dzieci potrafią rozgniatać jedzenie dziąsłami ekologiczne pieluszki wielorazowe, pieluchy AIO-SIO-tetrowe, chusty, kosmetyki naturalne, zabawki, pieluszkomania.pl Odpowiedz Link Zgłoś