Dodaj do ulubionych

OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE

08.06.04, 15:56
Czy któraś z mam ma dziecko, którego obojczyk został złamany przy porodzie?
Mój syn tak miał i bardzo mnie to niepokoi, choć mały ma juz 5 tygodni. Nie
miał go usztywnianego - po prostu zrósł się i dopiero w 3 tygodniu przy
rutynowej kontroli pediatra wyczuła gulkę po zrosnięciu. w książeczce zdrowia
nie było adnotacji o tym fakcie, mi również nikt w szpitalu nie powiedział.
Czy moga być jakieś powikłania, natępstwa? Pocieszcie mnie...
Obserwuj wątek
    • kasia.tycz Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 08.06.04, 16:24
      Czesc Gosiu,
      mojej siostrze zlamali obojczyk przy porodzie. Wiem, ze pielegniarki i siostry
      zakonne przychodzily do domu wtedy przez jakis czas, do dziecka. Ale dokladnie
      nie pamietam juz co robili, bo to bylo ponad 20 lat temu.
      A swoja droga, to straszne, ze w szpitalu Ci o tym nie powiedzieli (nikt pewnie
      nie chcial brac na siebie odpowiedzialnosci), i ze tak ten problem pozostawili
      zeby sam sie rozwiazal, a jak sie krzywo zrosnie, to co wtedy??? Nie pojete.
      Pozdrawiam Ciebie i Twojego maluszka,
    • mamabuberka Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 08.06.04, 18:14
      Cześć, mój synek (teraz 8,5m-ca) też miał złamany obojczyk przy porodzie. Od razu nam o tym nie powiedzieli, dopiero po trzech dniach jakaś bardziej doświadczona pediatra to zauwazyła. Założono wtedy taki opatrunek z bandaża elastycznego. Ale chyba tylko dla picu, bo zdjęto go po 5-ciu godzinach, mówiac że jest już wszystko w porządku i obojczyk się zrósł. Przez parę tygodni wyczuć można było lekkie zgrubienie, które potem się samoistnie wchłonęło i teraz jest wszystko w porządku. Lekarz prowadzący powiedział nam, że takie złamania bardzo szybko się "naprawiają", u niemowląt zrosty nie trwają tak długo jak u dorosłych. Powiedziano nam jeszcze, że złamanie nastapiło bardzo blisko jakiegoś nerwu, i że jakby uszkodził się ten nerw, to dopiero byśmy mieli problem. Myślę, że nie powinnaś się bardzo martwić ale cały cZas kontroluj to zgrubienie i jak długo będzie wyczuwalne to idź do lekarza. Pozdrawiam, Kasia, mama Marcinka.
    • anouk3 Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 08.06.04, 23:50
      Zupełnie sie nie przejmuj. Ja też miałam złamany obojczyk przy porodzie i nie
      odczuwam z tego powodu NAJMNIEJSZYCH dolegliwości. Obojczyk zrósł się i nie
      wyczuwam nawet zgrubienia. Toi się kiedyś podobno dość częśto zdarzało.

Asia
    • kokolores Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 00:13
      Nie martw sie !!Zlamania obojczyka zdazaja sie czasem przy porodzie,ale nie ma
      to( w wiekszosci przypadkow) zadnego wplywu na dalszy rozwoj maluszka.Pozdr.
    • makami1 Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 08:16
      ja mam dziecko, które miało złamany obojczyk przy porodzie. Teraz córka ma 6 m-
      cy. Wszystko jest w porządku. Miała co prawda założony opatrunek (bandaż) przez
      kilka dni. Ale wiem od położnej i pediatry, że teraz się już rzadko te
      opatrunki stosuje. Podobno u tak małych dzieciaczków samo się szybciutko zrasta
      (czasem nawet nie mówią o tym w szpitalu - i tak chyba było w Twoim przypadku -
      chociaż dla mnie to lekko powiedziawszy kontrowersyjne). Jeśli jest zgrubienie
      to w porządku - znaczy, że się zrósł.
      Tak więc nie martw się, bo z Twoim syneczkiem na pewno jest wszystko w
      porząsiu. Acha tylko pamiętaj, żeby przy każdej wizycie, u jakiegokolwiek
      specjalisty o tym mówić (zwracają wtedy przy badaniu na to uwagę - i ta
      kontrola mnie np. bardzo uspokajała)

Pozdrawiam serdecznie i życzę samych radości z macierzyństwa smile

Marzena
    • thrier Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 08:56
      Moja Basia miała złamany obojczyk przy porodzie, ale nic z tym nie robiono.
      Pediatra wytłumaczyła mi, że u tak małych dziedzi kości są w takiej
      elastycznej "osłonce" coś jak łodyga liścia i dlatego kości nie przesuwają się
      wobec siebie, tylko zostają w miejscu a taki mały organizm ma ogromną zdolność
      regeneracji.Dlatego nawet opatrunku nie założono a Basia nawet nie miała tej
      strony bardziej wrażliwej ani w niczym jej to nie przeszkadzało. Teraz ma 4
      lata i nawet wspomnienia nie ma.pzdr.Ania
      • kopytko1 Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 09:11
        Drogie mamy,mówimy tu o pęknięciu a nie o złamaniu,każde złamanie wymaga
        założenia gipsu czy szyny.I jak poprzedniczka napisała żę kości u niemowląt są w
        osłonce(pęknięcie typu zielonej gałązki),właśnie dlatego nie zakłada się
        opatrunku,nie usztywnia,rączka zostaje swobodna.Należy jedynie ją oszczędzać
        np.podczas ubierania.A powiem jeszcze że czasem w szpitalu nie wykryją tego i
        dlatego nie mówią.Ja się dowiedziałam chyba w 2 czy w 3 dniu o pękniętym
        obojczyku u synka.Spoko ma teraz 13 miesięcy i jest wszystko oksmile) Więc głowa do
        góry,wszystko będzie dobrze!

Ewa
    • malgorzata9 Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 11:00
      dziewczyny!
      bardzo wam jestem wdzięczna za słowa otuchy. serdecznie dziękuję!
      Gosia
    • mama252 Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 09.06.04, 11:56
      moj porood byl nietypowy wyszla glowka i raczka jednoczesnie a potem reszta.
      W pierwszy dzien pediatra stwierdzila ze chyba jest obojczyk zlamany narobila
      nam strachu bo nie kazala usztywniac tylko obserwowac.Drugi dzien to samo.Na
      trzeci przyszla inna pediatra i okazalo sie ze wszystko jest ok.Maly ma teraz 6
      miesiecy i nie ma zadnych powiklan a wrecz przeciwnie byla to lewa raczka i
      teraz jest nawet bardziej ruchliwa od prawej wink)) nie martw sie napewno bedzie
      ok
    • korneliap Re: JA OSTRZEGAM! 09.06.04, 17:17
      Nie chcę nikogo straszyć tylko uczulić. Ja tez po urodzeniu miałam coś nie tak
      z obojczykiem, mam moja dowiedziala sie tego dopiero po kilku dniach jak
      zauwazyła ze ja nie podnosze rączki do góry (pewnie z bólu)

Wiadomo takiego malenstwa sie nie gipsuje ale prawdopodobnie od tego ze jakoś
      krzywo lezałam (nie wiem fachowao jak to wytlumaczyc) przez to albo coś w tym
      stylu okazało sie w wieku 6 lat ze mam skoliozę.

Lekarze pozniej twierdzili ze na 90 % to przez ten obojczyk.
    • osmag Re: OBOJCZYK ZŁAMANY PRZY PORODZIE 10.06.04, 08:15
      Pęknięcie to jest rodzaj złamania tylko bez przemieszczenia. Nadal u tak małego
      dziecka nic się z tym nie robi poza zakazem układania na brzuchu przez 10
      dni.Potem nie ma nawet śladu. Przyczyną skoliozy muszą być jakieś inne
      czynniki. Może podczas złamania doszło do porażenia splotu barkowego ? Wtedy
      jest niedowład raczki w zależności od stopnia porazenia większy lub mniejszy a
      wtedy należy ćwiczyć. Tu jednak wygląda na samo złamanie i nie ma się czym
      przejmować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka