Dodaj do ulubionych

śpi 40 min

05.02.12, 12:53
Witam.Czy to jest normalne że moja 4 mc córeczka śpi w dzień trzy, cztery razy po 40 min?? Chodzi o te 40 min. Czemu ona nie śpi 50min albo 30 tylko zawsze 40min. Można by zegarek ustwiać wg niej. Nie wiem jak to jest możliwe. Czasami widać że jeszcze nie dospała ale budzi sie po tych 40min. Czasem śpi dłużej ale to tylko na spacerze i bezpośrednio po.
Obserwuj wątek
    • dorota_ja Re: śpi 40 min 05.02.12, 13:02
      trochę głupie pytanie zadałaś - głupia odpowiedź to - zapytaj ją tongue_out

pomijając liczbę 40 jeśli dobrze śpi na dworze lub po spacerze to moze w domu jej za ciepło, duszno, sucho ?
      • kondolyza Re: śpi 40 min 05.02.12, 13:43
        to fizjologiczne. wiele dzieci tak ma i wiele matek ma ten sam problem-śpi równo 40 min.
        to fizjologiczne bo tyle właśnie trwa cykl snu. cały sęk w tym, żeby dziecko przebudzone, nie rozbudzało się dalej tylko potrafiło zasnąć. oczywiście trzeba założyć, że ma dobre warunki, czyli nie za ciepło i jest najedzone. ja stosowałam prostą metodę - jak młoda się budziła, słyszałam w niani elektronicznej że zaczyna pomrukiwać, ale nie wchodziłam do niej i najdalej po 10 min znów spała. z czasem to przebudzanie po 40 minutach było tylko półsnem, z którego płynnie przechodziła znów do snu głębokiego. Ważne żeby rodzić nie kształtował nawyku budzenia po 40 min i go nie pogłębiał. oczywiście do dziś zdarza się że po 40 minutach się budzi, ale ja znów czekam, nie wchodzę jeśli nie płacze a młoda zasypia znów.
      • ibizaparty Re: śpi 40 min 05.02.12, 14:02
        No chyba nie jest to głupie pytanie biorąc po uwagę poniższą odpowiedź. Nie wiedziałam że tyle trwa pierwszy sen niemowlaka.
        • karolla808 Re: śpi 40 min 05.02.12, 14:06
          Nie jest głupie, bo sama sie nad tym zastanawiałam. Odpisałam Ci na forum "Opieka i pielegnacja a rozwój dziecka"smile
          • kasia8325 Re: śpi 40 min 05.02.12, 14:19
            Moj synek (ma 3,5 mies) spał do tej pory 3 razy po godzinie a w miedzy czasie potrafil sobie zrobic 20-30 minutową drzemkę... zaczęłam Go "przestawiać" (zmęczyć smile ) i teraz śpi rano godzinę, potem 3-4godz. i popoludniu (ok.17-18tej godzinę) i idzie spać o 20.30 smile wiec na razie jest OK.
    • lilka69 Re: śpi 40 min 05.02.12, 14:24
      u mnie dokladnie to samo! dokladnie. wiek ten sam. tyle, ze plec sie nie zgadza smile
      • daisy_2810 Re: śpi 40 min 05.02.12, 15:14
        Hehe, jakbyś opisywała mojego synka. Normalnie nawet mąż się uśmiechnął jak przeczytałam mu twojego posta, bo nasz śpi dokładnie tak samo smile 40 minut z zegarkiem w ręce i ani minuty dłużej smile Pytałam o to lekarza, powiedział, że po prostu dzieciaki tak mają i tyle smile Nie wiem jak ty, ale ja wkładam młodego do wózka w dzień i jak mi się wybudza po 40 minutach to trochę go pohuśtam i czasem dośpi te 10-15 minut, czasem nawet dłużej, a czasem ma oczy jak guziki i nie ma mocnych żeby dłużej pospał smile Trzeba chyba przetrwać smile Mnie to też irytuje trochę, bo nawet nie zdążę przy tych jego drzemkach obiadu ugotować smile a do tego lubi się nosić, więc zaraz po przebudzeniu jest wrzask bo musi na rączki wink
        • ibizaparty Re: śpi 40 min 05.02.12, 15:35
          no to mnie dziewczyny pocieszyłyście że nie tylko ja tak mam. My małą usypiamy w łóżeczku, czasem sama uśnie, a czasem na chwilę jej trzeba dać smoka jak płacze. Ja dzisja spróbowałam w tej 40 min dać jej od razu smoka ale nie pomogło a potem wziełam do cyca ale też nie pomogło . Oczy jak 5 zł i śmieje sie i koniecsmile
          • daisy_2810 Re: śpi 40 min 05.02.12, 16:38
            No ja też na początku młodego w łóżeczku usypiałam, ale nie dawało rezultatu to przerzuciłam się na wózek, bo tam idzie go w razie czego trochę pohuśtać smile Co jest dobre na całe 5 minut smile Właśnie jesteśmy po takiej drzemce smile huśtanie pomogło na 10 minut i tyle smile
            • dorchros Re: śpi 40 min 05.02.12, 17:06
              Mój synuś ma 4 miesiące i 1tydzień, od ponad miesiąca śpi równo po 30 minut, wcześniej równo po 40 min. Do tej pory jak wychodziła na spacery to potrafił w wózku spać 2-2,5 godziny, ale przez mrozy siedzimy w domu i o tak długim śnie możemy zapomnieć, budzi się, daję cyca, najada się i przysypia, odłożony do łóżeczka buzi się i nie ma mowy o spaniu, nie pomaga kołysanie, tulenie i smoczek, więc bierzemy się za zabawęsmile
    • marygirl Re: śpi 40 min 05.02.12, 17:30
      moj starszy bo 7 mies ale od poczatku, naprawde, spał po 30-40 min, żadko spi całą godzine i to niezaleznie czy jest mniej czy bardziej zmeczony, na dworze czy w domu, czasami drzemnął sie 20 min i wstawał
      • mamka_adrianka Re: śpi 40 min 05.02.12, 18:08
        Mój synek zaczął tydzień temu 4 miesiąc i też sypia po 30 min w dzień, czasami mu się zdarzy drzemka godzinna ale to rzadkość raz na 5 dni smile Też nie wiem dlaczego tak krótko sypia, zastanawiam się czy przez tak krótki czas zdoła się wyspać i zregenerować ?ale chyba tak skoro budzi się zazwyczaj uśmiechnięty i wesoły, A czy wasze pociechy też są śpiące co ok 1,5- 2 godz? bo ja próbuję mojego "przetrzymać" dłużej, bo myślę sobie że wtedy będzie bardziej zmęczony i może dłużej pośpi, ale niestety nie udaje mi się to, mały zaraz krzyczy i marudzi że chce spać... A właśnie czy wasze dzieciaczki też tak krzyczą i piszczą jak są senne? bo nasz synek to za każdym razem "daje koncerty"

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wlcbxmqbwgkesn.png
        • daisy_2810 Re: śpi 40 min 05.02.12, 18:46
          Mój też tak wytrzymuje. 1.5-2.5 godz. max. Nie płacze gdy jest zmęczony ale za to strasznie marudzi, tak zawodzi. Nic mu nie odpowiada. Ani huśtawka, ni noszenie. A że uwielbia się nosić to jeśli podczas noszenia mi marudzi to zaraz wiem, że chce spać i jeszcze nigdy się nie pomyliłam smile Przetrzymywanie go też nie powoduje, że śpi dłużej smile Nie wiem tylko skąd on wie, że wieczorna drzemka to już taka na dłużej niż 40 minut smile
          • kondolyza Re: śpi 40 min 05.02.12, 19:27
            skąd On to wie? ma mądrą mamę która mu pomogła odróżnić noc od dniasmile
        • marygirl Re: śpi 40 min 05.02.12, 19:03
          w tym wieku spał co1,5 godz, teraz spi co 2 lub 2,5 do południa a po ostatniej ( miedzy 15 a 16)wytrzymuje do 19:30 do kapieli.
        • kondolyza Re: śpi 40 min 05.02.12, 19:26
          Kochana, jasne że krzyczą i piszczą i jasne że nie da się przetrzymać. o czym my rozmawiamy-skoro Twój ma 3 mce a moja 10 i też po 2 2,5 godzinach zasypia!
    • 3fanta Re: śpi 40 min 05.02.12, 19:42
      Moja w dzień spi
      • nicole369 Re: śpi 40 min 05.02.12, 21:20
        To chyba normalne u wielu dzieci 3-4 m-cznych. U nas 3-4 drzemki po 40 minut, szczególnie teraz jak siedzimy w domu. Czasem tę południową sobie przedłuża do 1,5-2 godzin, ale po mojej szybkiej interwencji, bo wybudza się po 40 min i wtedy szybko podaje smoka...Też zauważyłam, że popołudniu już czasem nie zaśnie i daje się przetrzymać do 2,5-3 h do spania nocnego.
        • aldira Re: śpi 40 min 06.02.12, 09:11
          Moja cora zawsze jak ja poloze na nocne spanie to zawsze ale zawsze budzi sie po godzinie. Pozniej juz spi cala noc. Nie dam rady przeczekac wole isc polozyc ja spowrotem spac trwa to moze minute i znow spi. Dzieki za te 'glupie' pytanie. Tez sie zastanawialam nad tym teraz juz wiem.
    • kamilamrgn Re: śpi 40 min 06.02.12, 11:50
      witaj w klubie smile
      Moja tez od 4mca spala 3x po 40min, nawet w wozku.
      Teraz Mala ma 8mcy i sie poprzestawialo. od 2tyg spi tak, ze jedna drzemka trwa 1h40min smile a druga 40min smile
    • oregano29 Re: śpi 40 min 06.02.12, 12:45
      u nas to samo. 40 min i ani chwili dluzej. tyle wystarcza jak widac
    • emila.dudek Re: śpi 40 min 06.02.12, 15:12
      To normalne smile
      Moja spała po 30 minut, pocieszę Cię - to mija smile
      • mamka_adrianka Re: śpi 40 min 06.02.12, 16:36
        a mój synek dzisiaj i wczoraj zaliczył w końcu dłuższą drzemkę ok 14.00 aniżeli te 30-40min ale to pewnie dlatego że go wspomogłam, bo przypilnowałam momentu w którym się wybudzał i go pobujałam (leżał w leżaczku) oraz podałam smoczek i spał jeszcze godzinkę smile muszę jutro też spróbować i w kolejne dni może się nauczy sypiać dłużej ten jeden raz w ciągu dnia
        https://www.suwaczki.com/tickers/f2wlcbxmqbwgkesn.png
        • ibizaparty Re: śpi 40 min 06.02.12, 16:55
          No żesz dzisiaj znowu 3x po 40 min. A próbowałam bujać smoczka itd i nic. Oczy otwarte i się smieje i koniec spania. Ale dobrze że chociaż tyle spismile
        • kondolyza Re: śpi 40 min 06.02.12, 18:38
          na pewnosmile podobno wystarczą 3 dni żeby powstał nowy nawyk, w tym przypadku lepszysmile u nas też zadziałało
    • karolinag2 Re: śpi 40 min 06.02.12, 22:24
      jakbym widziała swoją córkę. Jeszcze jakieś dwa tygodnie temu moja córcia spała nawet 2-3 godz do południa, a teraz nie ma. Jest zmęczona, krzyczy piszczy, prawie histeria, to myślę sobie, że pewnie będzie spała długo. Guzik. Niecała godzina i już wstaje. A zmęczona jest rzeczywiście po 1,5-2 godzinach. A córka ma prawie 4 miesiące. Te typy tak mają chyba smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka