mal-sia 04.03.12, 07:52 jaki ,jakim szybko i wygodnie mierzyć temperaturę.prosze o poradę i jakie macie doświadczenia.buziaki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mykejla Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 09:29 bezdotykowy lub do ucha Mój syn jest z tych spokojnych, więc mogę mu mierzyć temp z ucha Odpowiedz Link Zgłoś
lumierin Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 09:50 Ja mam taki do ucha, Brauna ale jakbym miała jeszcze raz kupować to bym wybrała bezdotykowy. Ten do ucha trzeba nauczyć się obsługiwać, wystarczy nie tak włożyć i daje całkiem inne pomiary. Żeby dobrze zmierzyć trzeba trochę odchylić ucho. Bezdotykowym po prostu "strzela" się w czoło tylko ponieważ t odosyć nowa technologia warto zainwestować w dobry sprzęt żeby to w ogóle miało sens. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 09:51 Nie wiem,może teraz te termometry do ucha sa już lepsze ale kiedy 4 lata temu kupiłam ten "cud techniki" baaaardzo sie zawiodłam. po kilku dniach użytkowania zaczął źle pokazywać.Kupiłam zwykły elektorniczny i mierzyłam pod paszką.Pierwszy syn był ruchliwy ale było to możliwe-brałam go na ręce,wkładałam termometr pod pache,przyciskałam ręke do tułowia i zabawiałam.Drugi syn jest troche spokojniejszy.Nadal mierze tylko pod paszką zwykłym elektronicznym termometrem. Odpowiedz Link Zgłoś
tourterelle Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 10:50 Jam mam bezdotykowy tech- med, taki sam mieli w szpitalu jak rodziłam. Bardzo sobie chwalę, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 11:35 Tylko nie do ucha. Chore dziecko nie da sobie zmierzyć nim temp. Nawet u zdrowego trzeba bardzo precyzyjnie to robić. Polecam bezdotykowy, ja mam Thermo flash. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_lala Re: termometr dla noworodka 05.03.12, 08:35 Mam również bezdotykowy Thermo Flesh Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 13:22 szkoda, że tylko szybko i wygodnie a nie dokładnie, sam fakt gorączki stwierdzisz bez termometru a to ile jest stopni już termometrem, za radą wielu lekarzy i pielęgniarek tylko rtęciowy Odpowiedz Link Zgłoś
kkitka Re: termometr dla noworodka 04.03.12, 18:25 Ja mam bezdotykowy i do ucha w jednym i uważam, że jest beznadziejny (terraillon) pokazuje temp jak mu się podoba, więc dla pewności zawsze mierzę pod pachą albo w pupci zwykłym elektronicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
bozek74 Re: termometr dla noworodka 05.03.12, 11:01 My stosujemy rteęciowy- jest najdokładniejszy. Mierzymy pod paszką- da sie to zrobić nawet ruchliwemu brzdącowi. U nas wszelkie elektroniczne zaniżały temperaturę Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: termometr dla noworodka 05.03.12, 18:44 Jeżeli szybko i wygodnie to bezdotykowy... Jeżeli dokładnie (zgodnie ze stanem faktycznym) to tylko rtęciowy... Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka1120 Re: termometr dla noworodka 05.03.12, 19:13 Witam,ja ostatnio kupiłam termometr elektroniczny dla moich dzieci taki jak maja na ośrodkach czy szpitalach.Szybko mierzy temp.gdy skończy mierzyć oddaje dzwięk i jest łatwy w obsłudze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: termometr dla noworodka 06.03.12, 23:11 termometr na podczerwien. Rewelacja, sprawdzalam z rteciowym-parametry prawie identyczne. Minusy-dosc drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: termometr dla noworodka 07.03.12, 18:42 Bezdotykowym nie wierzę - potrafią pokazać skrajnie rózne temp w zależności od miejsca mierzenia. Pomiar wykonany na dwóch róznych stronach czoła potrafił różnić się o 2 stopnie, a żadna nie pokryła się z rzeczywistą mierzoną w odbycie! Ja mam elektroniczny, jak były małe mierzyłam w pupie, potem pod pachą. A jak mają gorączkę, to w sumie i tak termometru mi nie trzeba, wyczuwam ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 07.03.12, 21:37 To, widocznie mialas jakis kiepski model Ja nigdy nie uwierze w elektryczny-zawsze pokazuje inna temp. niz faktycznie po sprawdzeniu rteciowym, ktory jest dla mnie ,,autorytetem". Niestety rteciowy wymaga dosc dlugiego czasu sprawdzania. Mialam wiele elektrycznych-lepsze i gorsze. wg. mnie to te samo badziewie. Podaje w przyblizeniu temp. a nie dokladnie, no czasem mu sie uda trafic idealnie Dlatego polecam zainwestowac w te ,,do czola" na podczerwien, powyzej 100 zl. Jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby byl pomiar zbiezny z tym, ktory pokazywal rteciowy, a musze sobie badac tem codziennie: rano i wieczorem. Do tego dla dziecka idealny. Szybki, bez dotyku ... Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: 08.03.12, 11:01 no ja chce zainwestować w dobry nawet powyżej 100zł .A masz sprawdzony model? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 08.03.12, 13:26 Nie moge Ci tutaj podac konkretnej nazwy, bo uznaja to za reklame Jedno co jest bardzo wazne, o czym trzeba pamietac, zeby nie miec takich problemow z pomiarem jak pani wyzej: Temperatura czola w roznych miejscach jest inna. tj. w okolicach skroni zawsze wyzsza niz na srodku czola. Dlatego, trzeba umiejetnie poslugiwac sie termometrem na podczerwien i merzyc centralnie na srodku czola, to nie jest zadna filozofia. Proces pomiaru jest szybciutki-pare sekund. Mysle, ze jak kupisz taki ,,lepszy" ok 100zl i powyzej to bedzie dobry termometr. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: 08.03.12, 15:49 zjawa1 napisała: > To, widocznie mialas jakis kiepski model > Dlatego polecam zainwestowac w te ,,do czola" na podczerwien, powyzej 100 zl. A ja ci powiem tak:jak trafisz. Było kiedyś kilka wątkow na temat termometrów na podczerwień (do ucha i czoła) i wypowiedzi były baaaardzo różne. Jedne zachwalały termometry Brauna ale wiele zaprzeczało,twierdząc ,że mają Brauna i źle pokazują. Inne miały termometry ze "średniej" pólki i jedne były zadowolone inne nie.Wniosek był jeden:jak trafisz. Możesz kupić drogiego brauna i być zadowolona ale równie dobrze możesz trafić na felernego brauna.Tak samo jest z innym markami.Tak wiec jak trafisz. Moja koleznka ma termometr na podczerwień za 60zł i jest bardzo zadowolona.Mój kosztował 90zł i zwróciłam go po 3 dniach bo nagle zaczął pokazywać wszystkim teperaturę ok 35 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś