Dodaj do ulubionych

cebulka, czosnek

08.04.12, 21:23
Czy robicie swoim niemowlakom zupki rowniez z cebulka i czosnkiem. Jak reaguja? Ja gotuje zupe z cebulka, ale nie mam odwagi potem jej miksowac.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: cebulka, czosnek 08.04.12, 23:11
      a w jakim wieku masz niemowlę?
      moja uwielbia czosnek. nie chciała jesc szpinaku, jak dołożyłam czosnku - zażera się.
      cebulę tez je. przeważnie miksuję, bo ma tylko przednie ząbki i nie radzi sobie z rozgryzaniem (kroję cebulę w piórka).
      je czosnek tak od 10mż, cebulę od 12mż.
      • milamala Re: cebulka, czosnek 09.04.12, 13:29
        Zaczyna dzis 10 miesiac.
    • 1matka-polka Re: cebulka, czosnek 10.04.12, 12:57
      Daje cebule i czosnek w zupie i mięsie, nie reaguje w żaden zauważalny sposób.
    • kondolyza Re: cebulka, czosnek 11.04.12, 09:14
      daję cebulę często, zwłaszcza w 2 danie bo je to co my a często jest to duszone jednogarnkowe mięso z warzywami i kaszą w róznych kombinacjach. poza tym cebulę i pestki dyni duszę na patelni z oliwką i wodą, zalewam przecierem pomidorowym i tak powstaje najpyszniejsza na swiewcie zupa pomidorowa. je taka od 10go mca.
      a o co chodzi z tym miksowaniem? dlaczego piszesz że boisz sie miksowac cebulę? że wybuchnie czy jak?
      i po co wogóle miksować rozgotowane warzywa? moja mloda ma od 6go mca tylko 2 zeby i jada juz wszystko w kawalkach, łacznie z mięsem.
      • dziennik-niecodziennik Re: cebulka, czosnek 11.04.12, 14:16
        miksowana cebula moze gorzkniec, a niektórzy obawiają się ze sie blyskawicznie zepsuje. mi sie jeszcze nic nie zepsuło mimo iz z reguly gotuje na wiecej niz jeden dzien, wiec nie wiem skad taka opinia. ale tak bywa, moja tesciowa wywala zupę jak stoi dłużej niż jeden dzien.
        a po co miksowac - niktore dzieci jednak nei tolerują kawałków. Twoje tak, moje tak, ale niektore inne nie. i wiem, prawidlowo powinno sie dzieci do tego przyzwyczajac, ale jak dziecko Ci kawałkami wymiotuje albo nie je wcale to tez bys zmiksowała. byle zjadło.
    • gemmi18 Re: cebulka, czosnek 11.04.12, 16:37
      Dodaję cebulę do obiadków w postaci gęstej zupy, po ugotowaniu rozgniatam. Czosnek obowiązkowo do szpinaku, kurczaka i wielu innych. Syn i córka reagują ogromną chęcią skonsumowania, nie wpływa to na pewno negatywnie na układ pokarmowy.
    • kasik_85 Re: cebulka, czosnek 11.04.12, 22:59
      Moja obecnie 3 letnia córka zanim skończyła rok jadła cebulę jak jabłko, później na kanapkach z białym serkiem a teraz ruszyć nie chce.
      Podaj, zobaczysz jak dziecko zareaguje. Jak mu posmakuje to czemu nie, byle nie za dużo bo obciąża żołądek.
    • anina-1 Re: cebulka, czosnek 11.04.12, 23:33
      Tak. Bardzo mu smakuje i nic nie dolega.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka